Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zázračný zelerový džús Anthony Williama

Aké sú vedecké základy „globálneho hnutia zeleru“

08. 09. 2020 Zelenina Odšťavovanie Zeler  Andrej Maťko
Zázračný zelerový džús Anthony Williama

V zrelšom veku, keď bol ešte múdrejší, začal William kázať o liečivých schopnostiach zelerovej šťavy - konkrétne vypitím 0,5 l zelerovej šťavy denne na lačný žalúdok. Zrodilo sa „globálne hnutie zelerovej šťavy“. William nazhromaždil svojich učeníkov z celého sveta - najmä z Los Angeles - a všetci začali svorne propagovať silu zelerovej šťavy. Časopis Los Angeles informoval, že predaj stoniek zeleru v miestnych obchodoch s potravinami stúpol o 400% a zeleninu je čoraz ťažšie nájsť.

Ak nie ste učeň zeleru, možno sa čudujete, čo sa deje na našej zelenej zemi. Je William nejakým vedcom, ktorý objavil doteraz neznáme lekárske vlastnosti zeleru? Asi nie je. William, ktorý sa nazýva lekárskym médiom, nemá vôbec žiadne lekárske vzdelanie. Jeho vyhlásenia sú často také absurdné, že znejú ako vtip. New York Post citoval, že zelerová šťava je „silný rastlinný liek, ktorý odstraňuje chyby v tele ľudí“. Rovnako ako všetci predajcovia hadieho oleja, používa vedecky znejúce, ale úplne nezmyselné tvrdenia. William povedal, že zeler obsahuje „neobjavenú podskupinu sodíka, ktorú nazval klastrové soli“, ktoré zabraňujú „črevnej hnilobe“. Mnohí odborníci na výživu a dietológovia na to prevrátili oči.

Williama to ale netrápi a nezaujíma ho, čo si o ňom myslia lekári a vedci, pretože už aj tak nikto nepočúva rady odborníkov. Namiesto toho dostávame naše zdravotné rady od vplyvných osôb a celebrít. A William má medzi svojimi fanúšikmi množstvo celebrít. Miranda Kerr je oddaná zelerovej šťava, ktorá sa nadchýna, že je „protizápalová, alkalizujúca a skutočne sa cíti tak nabitá!“ Kim Kardashian povedala, že ju pije, pretože lekárske médium jej povedalo, že jej to pomôže proti psoriáze. Novak Djokovic je tiež na palube zeleru. A nebudete prekvapení, že guru Gwyneth Paltrow, je tiež fanúšikom. William je častým prispievateľom do jej spoločnosti Goop.

Je neuveriteľné, že William, ktorý je hrdý na svoj nedostatok lekárskeho vzdelania, má tak veľký vplyv vo sfére zdravia ľudí. Na Instagrame má 1,7 milióna fanúšikov a z jeho najpopulárnejších kníh sa predalo viac ako 1 milión kópií.

Naozaj záleží na tom, či bohatí a nadaní pijú zelerovú šťavu v pomýlenej viere, že to zmení ich život? Do istej miery nie. Nemusí to byť elixír, po ktorom mnohí túžia, ale ľudia, ktorí ho pijú, aspoň nemajú žiadne negatívne následky.

Zeler sa skladá z 95 % z vody a obsahuje v porovnaní s inými často odšťavovaným ovocím a zeleninou relatívne málo cukru, v priemere iba 3,5 % čo je niekoľkonásobne menej. Pre porovnanie je obsah cukru v hrozne 16 %, jablkách 10 %, pomarančoch 9 %, cvikle 8 % a mrkve 5 %. Okrem toho obsahuje dôležité vitamíny. Zjedením alebo vypitím 110 g zeleru za zabezpečíte vitamín A 10%, vitamín C 6%, vitamín K 40%, tiamín 2%, riboflavín 4%, niacín 2%, vitamín B 4%, kyselina listová 10%, kyselina pantoténová 3% odporúčanej dennej dávky. Z minerálov sú to vápnik 4%, železo 1%, horčík 3%, fosfor 3%, draslík 8%, sodík 4%, zinok 1%, meď 2%, mangán 6% a selén 1% odporúčanej dennej dávky.

Williams radí aby sa zelerová šťava z nemiešala z žiadnou inou ingredienciou. My sme ale názoru si ju môžete vyšpičkovať pridaním chlorofylu vo forme špenátu, kučeravého kelu alebo žihľavy a pre chuť a zabránenie oxidácii citrónom a zázvorom. Antioxidanty v zeleri sa strácajú nielen tepelnou úpravou (varením a blanžírovaním 38 – 41 %) ale aj skladovaním v chladničke. Najlepší je zeler čerstvý a svoje pozitívne vlastnosti si zachová do 5 – 7 dní. Takisto zeler, ako všetky druhy ovocia a zeleniny strácajú svoje účinky krájaním, mixovaním a odšťavovaním. Oxidácia nastáva okamžite, čo sa dá vidieť voľným okom hnednutím. Preto by sme ho mali piť vždy čerstvú.

Tip vitariána

Otestovali sme špičkové vertikálne aj horizontálne odšťavovače. Tu je naše odporúčanie. Vertikálne odštavovače Kuvings a Hurom vyrobili z 600 g zeleru okolo 400 ml šťavy. Horizontálny odšťavovač Hurom Chef odšťavil 430 ml a víťazom sa stal špeciálny odšťavovač na zeler Omega MM900 až 500 ml.

Zdroj: The Guradian a https://nutritiondata.self.com

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency