Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Slnečnicový olej

Slnečná koruna krásy

06. 04. 2017 antioxidanty Krása Oleje bio  Hana Moravčíková
Slnečnicový olej

Človek verzus rastlina

Keď si predstavíme olej vyrobený lisovaním semien kvetov, ktoré koncom leta spestrujú rozľahlé poľnohospodárske plochy, nespojí sa nám práve so zdravou stravou. Zástupy slnečnicových olejov v priesvitných plastových fľašiach od malých litrových až po tie desaťlitrové zaberajú v obchodoch s potravinami celé police. Rafinované, plné transmastných kyselín, riedke a nabité toxickými látkami. Súčasná podoba drvivej väčšiny slnečnicových olejov dostupných na trhu ale nie je dôsledkom „choroboplodnosti“ samotnej rastliny, ale ako to už často býva, je produktom nesprávneho zachádzania s kvalitnou potravinou, katastrofálneho spracovania a ešte horšieho balenia.

Ak sa semienko dostane do tých správnych rúk

Slnečnicové semienka, z ktorých sa olej vyrába, sú v skutočnosti veľmi zdravou potravinou. Sú plné vitamínov vrátane „E-čka“ i minerálov, bielkovín, esenciálnych mastných kyselín a antioxidantov. V priesvitnej plastovej fľaši, ktorá sa celé týždne alebo mesiace opaľuje pod umelým svetlom či pod horúcimi lúčmi slnka prenikajúcimi cez okno obchodov by sme ale tieto zložky hľadali márne.

Slnečnicové BIO semienka sú dobrým základom na kvalitný olej.

Ak chceme získať všetko, čo nám príroda v slnečnicových semienkach dáva, musíme začať inak ako bežný producent slnečnicového oleja, ktorý dnes pôsobí predovšetkým v Rusku, na Ukrajine a v Argentíne. Správnou základnou tehličkou pre kvalitný finálny produkt nie sú desať ráz postrekované polia plné herbicídov, pesticídov a insekticídov. Produkcia skutočného BIO oleja začína už pri hline, do ktorej sa vkladá semienko budúcej slnečnice.

Z riadne pestovaných semien v duchu ekologického poľnohospodárstva možno vypestovať kvalitné rastliny, ktoré prinesú na konci sezóny niekoľko stonásobné množstvo semien obsahujúcich množstvo zdravých živín a čo je ešte dôležitejšie, prinesú úrodu „neobohatenú“ o toxické chemické látky.

Ak sa takéto semienka dostanú do rúk uvedomelým producentom potravín, budú spracované šetrným spôsobom a zachovajú si maximálne množstvo výživných látok. Práve za takýto produkt môže byť každý slovenský konzument vďačný lokálnemu slovenskému producentovi slnečnicového oleja, ktorý vybáča z homogénnej nízkej kvality slnečnicových olejov a poskytuje na trhu riadne balený produkt (tmavá sklená fľaša), ktorý rozhodne patrí do každej zdravej domácnosti.

Hoci tento olej možno použiť na varenie i na pečenie, na rozdiel od ostatných slnečnicových olejov je vhodný i do studenej kuchyne. Semienka na tento olej sú lisované za studena, a preto si zachovávajú mnoho živín. Bežný zeleninový šalát navyše neobohatia len z výživového hľadiska, ale aj chuťovo.

Zdravo namiešaný obsah nerafinovaných tukov robí zo slnečnicového oleja dobrý doplnok stravy pre všetkých, ktorí sa starajú o zdravie svojho srdca.

Zdravé srdce

Ľudia s kardiovaskulárnymi problémami majú tendenciu vyhýbať sa tukom. Nemožno však hádzať všetky tuky do jedného vreca. 5-centimetrová vrstva vriaceho rafinovaného slnečnicového oleja, na ktorom si vysmážame bravčový rezeň nie je to isté ako dve lyžice kvalitného panenského oleja, ktorý pozláti riadny tanier výživného šalátu. Takýto olej servírovaný na zdravom jedle dodá telu omega mastné kyseliny. Rovnako dôležitý je i fakt, že v ňom nenájdeme žiadne nasýtené tuky, takže tento typ oleja nakoniec nie len že cholesterol nezvyšuje, ale dokonca ho pomáha znižovať.

Zdravá pokožka

Vitamín E by sa mohol pokojne volať aj vitamín krásy. Ak máme v tele jeho dostatok, odrazí sa to na našom vonkajšom zjave: krásne vlasy, zdravá pokožka, silné nechty. Práve slnečnicové semienka a kvalitný slnečnicový olej tento silný antioxidant obsahujú. Prítomnosť vitamínu E v našom tele je dôležitá aj v súvislosti s blížiacimi sa slnečnými dňami. Vitamín E totiž dokáže pokožku chrániť pred poškodením spôsobovaným slnečnými lúčmi, ale i pred degeneráciou, ktorú má vplyvom narastajúceho množstva voľných radikálov na svedomí pribúdajúci vek. Vitamín E dokáže voľné radikály neutralizovať, následkom čoho prežijú zdravé bunky dlhšie.

Vitamín E sa postará o zdravie pokožky na celom tele hlavne v lete, keď je vystavovaná častému pôsobeniu slnečných lúčov.

Tip Vitariána

Človek zmätený bežným používaním slnečnicového oleja na vysmážanie a pečenie si možno kladiete otázku, ako sa dá slnečnicový olej využívať „nastudeno“. Tu je niekoľko tipov:

  • pridajte si lyžičku/lyžicu do ranného smoothie: tuky pomôžu absorpcii živín, ktoré smoothie obsahuje.
  • šalátový dresing: na skvelý dresing postačí trochu kvalitného slnečnicového oleja s orieškovým nádychom a hrsť čerstvých byliniek.
  • kozmetické využitie: zdravý olej rovná sa zdravá pokožka a zdravé vlasy; nevyužívajte slnečnicový olej len na priamu konzumáciu, ale i zvonka.
  • masážny olej: raw slnečnicový olej spolu so zopár kvapkami kvalitného esenciálneho oleja nanášaného tými správnymi pohybmi na pokožku dokáže človeka uvoľniť a vyživiť aj zvonka.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency