Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pupalka dvojročná

Pomoc pri bolestivej menštruácii a nepríjemných ekzémoch

05. 11. 2017 Žena Bylinky Bolesť  Hana Moravčíková
Pupalka dvojročná

Olej s kyselinou gama-linolenovou

Z pupalky sa vyrába olej, ktorý je bohatým zdrojom esenciálnych mastných kyselín. Tie si organizmus nedokáže vyrobiť sám, a preto ich musíme do tela dostávať zo stravy. Olej z pupalky obsahuje látky, ktoré pôsobia proti bolesti, pomáhajú s chronickými bolesťami hlavy alebo s menštruačnými kŕčmi. Po celom svete prebiehajú v súčasnej dobe štúdie, ktoré sa zaoberajú vzťahom pupalkového oleja so starnutím, alkoholizmom, akné, ochoreniami srdca, hyperaktivity, nepríjemnými symptómami menopauzy, roztrieštenej sklerózy, obezity, predmenštruačného syndrómu alebo dokonca schizofrénie.

Olej z pupalky obsahuje vysokú koncentráciu mastnej kyseliny GLA (gama-linolenová) zodpovednej za liečivé vlastnosti rastliny. Táto látka je veľmi dôležitá pre bunkovú štruktúru a podporuje i elasticitu pokožky. Mastné kyseliny v pupalkovom oleji regulujú i hladiny hormónov v tele a pomáhajú tak predovšetkým pri problémoch s predmenštruačným syndrómom, migrénami a bolesťami hlavy.

Pupalka dokáže zmierniť menštruačné kŕče a bolesti prsníkov.

Bylinka pre ženy

Pupalkový olej ocenia ženy, ktorých trápia problémy spájané s menštruáciou, ale aj menopauzou. Tento výživový doplnok dokáže zmierniť kŕče, bolesť prsníkov, podráždené črevá aj chute na sladké. Pri krvných testoch mnohých žien lekári zistili, že im v tele chýba práve kyselina GLA, ktorej nedostatok následne spôsobuje problémy spájané s predmenštruačným syndrómom. Ak telu dodáme túto kyselinu, uľahčíme i vstrebávanie jódu, minerálu, ktorý často ženám chýba, a ktorý je spájaný s hormonálnymi problémami.

Zmiernené prejavy ekzému

Ekzémy sa v niektorých prípadoch objavujú vtedy, keď telo nedokáže premeniť jedlé tuky na kyslinu GLA. Dodanie tejto kyseliny do organizmu napríklad prostredníctvom pupalkového oleja môže byť preto veľmi nápomocné. Mnohé štúdie sa zhodujú, že pupalkový olej zmierňuje pocity svrbenia, mokvanie, vysušovanie a šúpanie pokožky. Vďaka doplneniu kyseliny GLA si mohli niektorí ľudia trpiaci ekzémami znížiť dávky steroidových mastí alebo liekov, ktoré im často spôsobovali nepríjemné vedľajšie účinky.

Liečba akné a ružovky

Keďže pupalka obsahuje oleje, ktoré roztápajú maz, hustú olejovú látku, ktorú v nadmerných množstvách vylučuje pokožka ľudí trpiacich na akné, dokáže zredukovať riziko upchávania pórov a ich následného zapaľovania. Oleje v pupalke tiež liečia ružovku (rosaceu), a to tak, že redukujú zápalové procesy, dodávajú bunkám potrebné živiny a produkujú prostaglandíny, ktoré stimulujú kontrakcie krvných ciev.

Pupalkový olej si môžete pridávať do pokrmov alebo ho užívať v kapsuliach.

Neplodnosť

Keďže kyselina GLA podporuje prietok krvi, pupalka dokáže liečiť i mužskú impotenciu. Zhoršený krvný obeh totiž z veľkej časti komplikuje a často i úplne bráni erekcii. Aby boli účinky na mužskú potenciu ešte efektívnejšie, pupalkový olej sa často užíva s vitamínom C a ginkom. Dlhodobé užívanie pupalkového oleja bráni i zužovaniu ciev, ku ktorému často dochádza dôsledkom vysokého cholesterolu. Vďaka podpore funkcie maternice môže kyselina GLA pomôcť i ženám, ktorým sa zatiaľ nepodarilo otehotnieť.

Výživa pre nechty, vlasovú pokožku a vlasy

Bohaté zásoby esenciálnych mastných kyselín v pupalke sú dobrým preventívnym prostriedkom lámania nechtov. Do hĺbky vyživujú i vlasovú pokožku a samotné vlasy, vďaka čomu je konzumácia pupalkového oleja veľmi prínosná i pre ľudí, ktorých trápia problémy s vlasmi.

Tip Vitariána

Pupalkový olej môžete užívať v kapsuliach alebo klasicky po lyžičkách, ideálne 1 – 2 kávové lyžičky jedenkrát denne po jedle. Môžete si ho však pridať aj do jedla, hlavne do slaných pokrmov. Výhodou tohto oleja je, že ho možno používať i zvonka na potieranie postihnutého miesta, napr. na pokožku tváre, vlasovú pokožku alebo na nechty. Ak si vyrábate domácu masku na tvár, môžete do nej pridať aj lyžičku pupalkového oleja.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency