Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Poznáte výhody sušenia potravín?

Využite lokálne suroviny a pripravte si zásoby na zimu už teraz

22. 08. 2017 Potraviny Sušenie Enzýmy  Hana Moravčíková
Poznáte výhody sušenia potravín?

Chutné bio ovocie v zime aj v lete

Zdravou alternatívou k populárnemu zaváraniu je sušenie potravín. Tento spôsob úpravy potravín je veľmi šetrný a zachová v ovocí a zelenine to, čo v nich chceme mať celoročne, teda enzýmy, vitamíny i minerály. Vďaka sušeniu potravín sa nám navyše dostáva intenzívnej chuti, ktorú možno využívať i pri príprave mnohých sladkých či slaných pokrmov, ktoré sú v zime vďaka nekvalitným ingredienciám často chuťovo nevýrazné.

Kalórie a obsah cukru

Bojíte sa, že sušené ovocie vám pridá na váhe? Zabudnite na to... Sušené a čerstvé ovocie obsahuje takmer rovnaké množstvo kalórií a cukru ako to čerstvé, ak sa samozrejme nejedná o dosladzované sušené plody. Jedna porcia sušených jabĺk (asi polovica šálky) obsahuje približne 100 kalórií a 24 gramov cukru. Jedna porcia čerstvých jabĺk (obsah asi jednej celej šálky) predstavuje približne 130 kalórií a 26 gramov cukru. Buďte však aj v prípade konzumácie sušených plodov striedmy. Nachádzajú sa v nich totiž cukry, ktorých by sme sa nemali prejedať ani v zdravej verzii.

Vyrobte zdravé domáce čipsy z banánov.

Ako to funguje?

Pri sušení jedla sušička odstráni z potravín asi 75 % vlhkosti. Je lepšie radšej potraviny vysušiť trochu viac ako menej, aby neskôr nezačali plesnivieť. Po vysušení ich uskladnite vo vzduchotesnej nádobe, vrecku alebo taške. Sušené potraviny by sa mali skladovať na chladnom tmavom mieste, napríklad v komore alebo v suchej pivnici. Ak vysušené ovocie, zeleninu, hríby, či dokonca mäso správne vysušíme a uskladníme, vydržia i niekoľko rokov.

„Sušenie je živé skladovanie potravín. História takejto úpravy pokrmov siaha až do biblických čias, kedy bola dehydratácia potravín absolútnou nutnosťou. Moderné sušičky potravín dokážu potraviny sušiť s maximálnym zachovaním živín. Pri sušení ovocia sa stráca len minimálne množstvo vitamínu C a zachováva sa „áčko“ aj beta karotén. Minerály ako selén, draslík a horčík zostanú taktiež zachované. Sušené plody sú prosto koncentrovanou nutričnou potravinou.“ The Healing Journal

Domáce sušenie vs nakupovanie

Sušené potraviny sú v obchodoch často drahé (a niekedy i sírené). Je to logické, keďže na malú váhu sušených plodov bolo spotrebované množstvo čerstvého ovocia. Ak chceme sušené potraviny konzumovať často, dobrou voľbou je kúpa sušičky a domáce sušenie toho, čo jednoducho príde pod ruku.

Vysušiť si môžete čokoľvek, čo práve dozrieva, alebo čoho chuť vám v obchode vyhovuje.

Ak zarodia jablone, môžeme sušiť kilogramy jabĺk a vyrábať všetko od jablkových čipsov, po štrúdle a ovocné kože. Ak nám známi prinesú debničku sliviek, budeme si v zime pochutnávať na kvalitných sušených slivkách, ktoré zúročíme i v silvestrovskej kapustnici. Sušička v domácnosti dáva svojim majiteľom možnosť pracovať s tým, čo práve doma máme. To sa následne odzrkadlí na nižších nákladoch a kvalitných plodoch, o ktorých pôvode vieme všetko, čo potrebujeme.

Sušte pred oslavou aj pred stanovačkou

Mnohí ľudia si pod pojmom sušenia potravín predstavia dve či tri potraviny, no možností je v skutočnosti oveľa viac: vita palacinky a ovocné kože, fašírky, korpusy pre pizze a vita koláčiky, bylinky, hríby, mäso, sušienky, krekry, čipsy, toritily... A to všetko v presne takej verzii a s takými ingredienciami, s ktorými budete spokojný.

Vďaka sušeniu si budete môcť dokonca pripraviť svoje vlastné „instantné“ jedlá na výlety. Ak sa vám polotovary protivia no občas potrebujete jednoducho niečo „zaliať“ a zjesť, sušenie vám pomôže i v tomto ohľade. Ak napríklad radi stanujete v divočine a jedinú spoločnosť z kuchynského náčinia vám v nej robí bombička a malý hrniec, určite oceníte kvalitné domáce polievky zo sušených ingrediencií, ktoré postačí jednoducho zaliať. Podobne si môžete vyrobiť i rizotá, omáčky alebo mäsité jedlá.

Práve sušené mäso zaujíma čoraz viac ľudí, pretože predstava „prenosnej“ diviny, hovädzieho či morčacieho bez nutnosti chladničky, je jednoducho veľmi lákavá. Ak jete mäso a chcete si ho dopriať v tej najkvalitnejšej podobe, nechajte sa inšpirovať severoamerickými indiánmi a pripravte si tzv. „pemmican“, nutrične bohaté jedlo vyrobené z tenkých sušených plátkov mäsa obalených v kúskoch bobuľovitého ovocia, v mede alebo orieškoch.

Vysušiť si môžete i mäso, ktoré sa mnohým "zálesákom" zíde na výletoch po prírode.

Výhody sušenia potravín

Výhodou tohto typu spracovania potravín nie je iba zaručená čerstvosť použitých surovín a široké spektrum chutí, ale i množstvo ďalších predností, z ktorých stoja za zmienku predovšetkým tie nasledovné:

Úspora energie: I keď sa môže zdať, že sušenie v sušičke zaberá veľa času a teda míňa veľa elektriny, v porovnaní s mrazením, kedy ovocie či zeleninu skladujeme až po dobu niekoľkých týždňov či mesiacov, „zožerie“ sušenie potravín iba zlomok elektrickej energie.

Dlhotrvajúca chuť: Sušené ovocie si na rozdiel od zaváraných či inak konzervovaných plodov zachováva okrem vysokého obsahu živín a enzýmov i skvelú chuť a arómu.

Efektívne skladovanie: Keďže pri sušení sa objem daných surovín zmenšuje, ich skladovanie je jednoduchšie. Vysušené plody zaberajú menej miesta ako napríklad zaváraninové poháre, do ktorých plody sypeme v ich surovom, priestorovo náročnejšom stave.

Ekonomická nenáročnosť: Vďaka sušeniu si môžeme nakúpiť množstvo ovocia a zeleniny v období, kedy práve dozrievajú, a to za tie najvýhodnejšie ceny. Následne stačí ovocie naporciovať, vysušiť a zásoby na zimu sú pripravené. Zaujímavosťou je i to, že v zime pracujú sušičky prakticky zadarmo, resp. spotrebovávajú len minimum energie na chod ventilátorov, pretože to, čo spotrebujú na teplo, opäť „vyfúknu“ do miestnosti a zohrejú okolie. Za zmienku stojí i fakt, že takto vyprodukované teplo je nádherne voňavé a dokonale nahradí všetky umelé aromatické prípravky.

Ovocnú kožu zbožňujú všetky deti.

Nízka produkcia odpadu: Keďže plody na sušenie si buď vlastnoručne zbierame do košíkov, alebo nakupujeme vo väčších množstvách na trhoch či od farmárov, vyhneme sa zbytočnému procesu balenia, ktoré v dnešnej dobe spôsobuje enormnú produkciu odpadu. Vysušené ovocie je navyše ideálne na skladovanie v miskách či sklených nádobách, ktoré môžeme používať opakovane.

Jednoduchá príprava surových snackov: Ak práve prechádzate na surovú stravu, alebo ste skúseným vitariánom, ktorý je často na cestách, sušené plody či zložitejšie sušené pochutiny budú tvoriť mimoriadne dôležitú súčasť vášho bežného jedálnička. Sú ľahké, skladné, nemusíme ich skladovať v chladničke a sú kedykoľvek po ruke.

Potravinová samostatnosť: Vďaka sušeniu pozdvihneme svoju nezávislosť na ešte vyššiu úroveň. Pokiaľ sa radi vyhýbate všetkým spracovaným potravinám a väčšinu ovocia a zeleniny si dokážete vypestovať sami, sušenie vám pomôže na ceste za potravinovou nezávislosťou a oslobodí vás od akejkoľvek potreby industriálneho spracovania.

Efektívne zvlhčovanie vzduchu: Výhodou sušenia je aj zvlhčovanie vzduchu v prevažne suchých miestnostiach, pretože voda z potravín sa odparuje priamo do miestnosti. Úžasné vône plné silíc, ktoré vychádzajú zo sušičky nie sú len príjemné, ale i zdraviu prospešné.

Tip Vitariána

Ak máte doma školákov, s blížiacim sa novým školským rokom stojí za to zamyslieť sa aj nad tým, čo si budú nosiť na desiatu. Ak majú radi sladkosti, sušené ovocie je skvelou alternatívou nutrične neporovnateľnou s klasickými nezdravými sladkosťami. Zmes ovocia a orieškov môžu mať deti poruke kedykoľvek a ľahko sa o ňu podelia aj s kamarátmi. Na desiatu, olovrant alebo ako snack pri filme poslúžia sušené pochúťky aj dospelákom. Vymeňte ich za cukríky a vysmážané čipsy a váš jedálniček bude zasa o niečo zdravší.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency