Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Najefektívnejšie domáce pestovanie byliniek

Kuchynská záhradka Tregren

01. 11. 2017 Bylinky Prístroje Recenzia  Hana Moravčíková
Najefektívnejšie domáce pestovanie byliniek

Čerstvé bylinky po celý rok

O pestovanie bylín v teple domova sa už pokúšali mnohí. V niektorých výnimočných prípadoch sa dostavil úspech, no väčšinou pokus o indoorové zimné záhradkárčenie stroskotalo na priveľkom či primalom dávkovaní vody, nedostatku živín, slabom svetle, nesprávnej teplote okolia, atď. Občasné cestovanie a vynechanie zalievania navyše často pribijú chradnúcim bylinkám posledný klinec do rakvy. Mnohí snahu o čerstvé domáce bylinky po niekoľkých neúspešných pokusoch vzdávajú a uspokojujú sa s ich sušenými verziami. Ibaže gurmáni a nadšenci zdravého životného štýlu sa bez čerstvosti nezaobídu.

Široké využitie

Posýpka na chlebíčky, dochutenie polievok alebo pomazánok, príloha k mäsu alebo materiál na aromatický domáci čaj, to všetko je len zlomok potenciálu, ktorý majú bylinky v kuchyni. Petržlenovú vňať, tymian, oregano, rozmarín alebo majoránku možno navyše využívať aj na prípravu pokrmov pre deti, ktorých imunita si v jesenných a zimných mesiacoch vyžaduje aktívne dobíjanie paliva. Mnohé bylinky majú okrem skvelej chute aj výborné liečivé schopnosti, a tak nie je na zahodenie mať celoročne k dispozícii čerstvú lekárničku.

Požiadavky ľudí na domáce pestovanie bylín sú však náročné. Málokto má čas vyhľadávať informácie o ideálnych podmienkach pre pestovanie jednotlivých bylín a spôsobe zalievania. To si navyše mnohí milovníci turistiky a cestovania jednoducho do svojho časového rozvrhu nedokážu zaradiť.

Čerstvé bylinky dokážu vylepšiť chuť akéhokoľvek jedla.

Revolúcia v domácom pestovaní

Čo keby sme vám povedali, že existuje autonómny spôsob interiérového pestovania byliniek, ktorý vám mesačne zaberie len 15 minút času? So správnym črepníkom sa nebudete musieť zaoberať teplotou, vlhkosťou ani svetlom. Kľúčom k stále zeleným domácim bylinkám je hydroponické pestovanie vo vodnom prostredí bez hliny s dostatkom presne takých živín, aké bylinky potrebujú.

Aké sú výhody takéhoto pestovania?

  • Dávkovanie takého množstva vody, aké rastliny potrebujú.
  • Dávkovanie potrebného svetla.
  • Kontrola okolitej vlhkosti.
  • Dávkovanie dostatočného množstva potrebných živín.
  • Minimálna údržba (asi 15 minút mesačne).
  • Až trikrát väčšia úrodnosť v porovnaní s bežným pestovaním bylín.
  • Jednoduché celoročné pestovanie.

Tregren je naozajstným odborníkom na bytové pestovanie byliniek, zeleniny a kvetov. Ak trávite víkendy za hranicami svojho bytu, neviete, koľko živín či vody rastliny potrebujú, ak máte v byte tmu a chlad, no napriek tomu všetkému túžite po domácej úrode, tento nezvyčajný črepník určite oceníte.

Tregren sa postará o tú najlepšiu úrodu byliniek.

Prečo konzumovať bylinky?

Možno patríte k ľuďom, ktorí zatiaľ do svojho jedálnička bylinky nezaradili. Ak sa pýtate, prečo by ste tak mali urobiť, tu je niekoľko dôvodov. Radi by ste si uľahčili trávenie? Urobte tak vďaka prírodným prostriedkom. Tymian, rozmarín, oregano alebo mäta vám trávenie značne uľahčia.

Máte chabú genetickú výbavu a bojíte sa dedičných chorôb?

Pracujte na prevencii aktívne a chráňte sa aj pred tak závažnými ochoreniami, akým je rakovina. Bazalka, harmanček, púpava, ginko, rozmarín alebo bodliak sú len príklady bylín plných flavonoidov s protirakovinovými účinkami.

Potrebujete posilniť svoj imunitný systém?

Čaje z tymianu, rozmarínu, šalvie alebo echinacey to zvládnu skvele. Čím čerstvejšie bylinky budú, tým krajšia bude vôňa zaliateho čaju.

Potrebujete podporiť liečenie rán, infekcií alebo vírusov?

Obráťte sa opäť na bylinky. Harmanček, mäta, bazový kvet, rozmarín alebo kôpor dokážu pomôcť urýchliť a uľahčiť hojenie mnohých druhov zdravotných problémov.

Ste vystavovaní priveľkému stresu?

Siahnite tento raz po bylinkách a zabudnite na antidepresíva. Levanduľa, bazalka alebo ľubovník bodkovaný vám s nervozitou a úzkosťou pomôžu.

Bylinky so skvelou chuťou celoročne? Od dnes to ide ľahko a bezstarostne.

Tip Vitariána

Berte na vedomie, že bylinky nie sú plné chemických látok, ktoré dokážu vaše telo ovplyvniť do niekoľkých minút. Na rozdiel od liekov pracujú pomaly a na dosiahnutie požadovaného efektu potrebujú čas. Doprajte im ho a vytrvajte vo vybranej bylinkovej kúre aspoň tri týždne. Ak budete mať čerstvé bylinky vždy po ruke, bude to jednoduché.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency