Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Moruša

Ovocie pre zdravé kosti

14. 07. 2017 Ovocie antioxidanty Kosti  Hana Moravčíková
Moruša

Výnimočné nutričné zloženie morúš

Moruše sú sladké biele alebo bordovo čierne plody, ktoré sa ponášajú na bobuľovité ovocie, no na rozdiel od nich nerastú na kroch ale na stromoch. I keď sú pôvodne z Číny, dnes je ich pestovanie rozšírené po celom svete, pretože ich unikátna chuť a nezvyčajné zloženie živín zaujali mnohých svetových pestovateľov. V morušiach nájdeme železo, riboflavín, vitamín C, vitamín K, draslík, fosfor a vápnik. Okrem toho sa v nich nachádza i množstvo fytonutrientov vrátane zeaxantínu, resveratrolu, luteínu a ďalších vzácnych polyfenolových zlúčenín.

Čo sa týka ich využitia, ich slad robí z morúš skvelú ingredienciu do sorbetov a smotanových zmrzlín, džemov, želé, ovocných dezertov, vín i likérov.

Moruše sú výbornou ingredienciou i do vitariánskych smoothie.

Zdravotné prínosy morúš

Trávenie: Ako väčšina ovocia a zeleniny, aj moruše obsahujú vlákninu, ktorá pomáha upravovať trávenie. Zrýchľujú metabolizmus a poháňajú potraviny, aby črevami prechádzali plynulejšie. Redukujú tak výskyt zápchy, kŕčov aj nafukovania. Okrem toho dostatočné množstvo vlákniny v tele pomáha znižovať hladiny cholesterolu.

Krvný obeh: Vysoký obsah železa v morušiach, čo je v prípade ovocia veľmi výnimočná vlastnosť, dokáže značne podporiť produkciu červených krviniek v tele človeka. Vďaka tomu dokáže organizmus zvýšiť distribúciu kyslíka do dôležitých tkanív a orgánov, čo má na svedomí zrýchlenú a efektívnu prácu metabolizmu.

Krvný tlak a srdce: Resveratrol, ktorý moruše obsahujú, je veľmi dôležitý flavonoid (antioxidant) ovplyvňujúci fungovanie mechanizmov v krvných cievach. Chráni ich napríklad pred poškodením spôsobovaným angiotenzínom, ktorý zužuje cievy. Resveratrol zvyšuje i produkciu oxidu dusnatého, ktorý krvné cievy naopak rozširuje a uvoľňuje, čím znižuje riziko tvorby krvných zrazenín a výskytu mŕtvice a infarktu.

Moruše dozrievajú na vysokých stromoch nie len v záhradákch ale aj vo voľnej prírode.

Prevencia rakoviny: Vysoký obsah antokyánov, vitamínu C, vitamínu A a niekoľkých ďalších polyfenolov a nutrientov dáva morušiam do vienka veľký antioxidačný potenciál. Antioxidanty stoja v prvej línii v boji proti voľným radikálom, ktoré sú nebezpečným vedľajším produktom bunkového metabolizmu. Voľné radikály dokážu zničiť zdravé bunky a premeniť ich na zmutované rakovinové bunky. Silné antioxidačné zloženie morúš rýchlo neutralizuje voľné radikály v tele, a to ešte predtým, než v ňom urobia príliš veľa škody.

Zdravý zrak: Zeaxantín, ktorý sa v morušiach nachádza, je priamo spájaný so znižovaním oxidatívneho stresu v niektorých bunkách oka vrátane buniek sietnice. Zeaxantín je antioxidant, ktorý priamo bráni poškodzovaniu sietnice a pôsobí tak preventívne proti makulárnej degenerácii a šedému zápalu.

Imunitný systém: Vitamín C je silná zbraň proti vonkajším patogénom. Samotné antioxidanty si s nimi niekedy nedokážu pomôcť, a tak na ich porazenie potrebujú vitamín C. Bežná denná porcia morúš pokryje celú odporúčanú dávku vitamínu C, no okrem neho telu dodá i ďalšie vitamíny a minerály prítomné v tomto ovocí, a dobije tak baterky slabnúcej imunity.

Infografika moruša

 

Kostné tkanivo: Vitamín K, vápnik a železo ako aj malé množstvá fosforu a magnézia, ktoré moruše obsahujú, podporujú tvorbu kostnej drene i jej zdravé starnutie. Čím sme starší, tým dôležitejšie je starať sa o svoje kosti. Predídeme tak problémom, medzi ktoré patrí známa osteoporóza alias choroba rednúcich kostí a ďalšie s vekom súvisiace ochorenia kostí.

Predčasné starnutie: moruše obsahujú i vysoké množstvo vitamínov A a E, ktoré spolu s karotenoidmi, akými sú luteín, beta karotén, zeaxantín a alfa karotén ovplyvňujú vzhľad i vnútorné zdravie pokožky, tkanív i vlasov a chránia ich pred voľnými radikálmi. Toto zloženie morúš pomáha s vyhladzovaním pokožky, redukuje kožné fľaky a starecké škvrny a udržiava vlasy lesklé.

Moruše v surovej kuchyni

Moruše skvele dochutia a osladia letné smoothie i ľahké raw koláčiky. Našim osobným tipom sú morušové nanuky zo 4 ingrediencií:

  • Hrsť červených malín
  • Hrsť čiernych morúš
  • Hrsť namočených kešu orechov
  • Polievková lyžica medu alebo agáve

Namočené kešu rozmixujeme vo vysokorýchlostnom mixéri s trochou vody na jemnú smotanu. Pridáme ovocie a med alebo agáve a opäť rozmixujeme. Zmes nalejeme do formičiek na nanuky a vložíme na pár hodín do mrazničky. Tieto nádherne krémové, chutné a zdravé nanuky potešia nie len deti, ale aj mnohých dospelých.

Morušový nanuk zo štyroch ingrediencií.

Tip Vitariána

Čerstvé moruše možno nájsť na dvoroch u babičiek alebo pri lúkach a lesoch, no ich nevýhodou je, že dozrievajú iba niekoľko týždňov do roka. I v prípade tohto ovocia už však existuje alternatíva - sušené moruše, ktoré sú dostupné celoročne. Ak si ich sušíte sami, dávajte pozor, aby ste ich po vysušení v sušičke potravín uskladnili vo vzduchotesnej nádobe. Vydržia tak i celý rok a do raw musli si ich budete môcť pridávať kedykoľvek budete mať chuť.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency