Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mladý jačmeň

Zimný zdroj chlorofylu

10. 11. 2017 Superpotraviny Zima Enzýmy  Hana Moravčíková
Mladý jačmeň

Nutričná banka

Mladý jačmeň, z ktorého sa na chlorofyl bohatý zelený prášok vyrába, pochádza z krátkych jačmenných výhonkov, mladých rastliniek, ktoré sa spracujú za nízkych teplôt a sušia tak, aby sa v nich zachovalo takmer 100 % živín. Pre uvedenie nutričného bohatstva, ktorým mladý jačmeň disponuje, ponúkame zoznam najvýznamnejších látok, ktoré v ňom nájdeme:

„Surový chlorofyl, zelené rastlinné farbivo, je najpôvodnejšia, najdôležitejšia a zdraviu najprospešnejšia zložka stravy. Chlorofyl viaže jedy, zneškodňuje pôvodcov ochorení, zlepšuje všetky životné funkcie, odstraňuje telesné pachy, podporuje hojenie rán a prekrvenie a obsahuje i obrovské množstvo aktívnych účinných látok, bielkovín, mastných kyselín a rastlinných pomocných látok.“ Dr. Joachim Mutter, autor knihy Jezte zeleně

Dr. Joachim Mutter volí jednoznačne čerstvosť pred akýmkoľvek spracovaním. Za najlepšie zdroje kvalitného chlorofylu považuje listy púpavy, skorocelu, žihľavy, lipové listy a kvety, hviezdicu, sedmokrásku a dokonca i mladé smrekové výhonky. V jesenných, zimných a skorých jarných mesiacoch, keď ešte nerastie ani žihľava, však na kvalitné čerstvé zdroje chlorofylu tak ľahko nenarazíme. Práve v týchto mesiacoch nastáva ideálny čas pre zelený jačmeň. V obdobiach, kedy je naša imunita testovaná mnohými vírusmi, a kedy sa pohybujeme medzi mnohými chorými ľuďmi, potrebuje organizmus vzpruhu v podobe prirodzeného potravinového zdroja bez akýchkoľvek prídavkov.

Molekua chlorofylu je veľmi podobná molekule krvi.

Čo dokáže urobiť mladý jačmeň s ľudským telom?

Dodávka vyššie zmienenej kombinácie živín má na ľudský organizmus obrovské množstvo pozitívnych dopadov.

Zmiernenie prejavov ulceróznej kolitídy

Mladý jačmeň sa využíva na podpornú liečbu ulceróznej kolitídy, pretože pôsobí priaznivo na žiaduce črevné baktérie. Pomáha zmierňovať zápaly a ďalšie symptómy spájané s ulceróznou kolitídou a účinne redukuje množstvá chemikálií v črevách. Mladý jačmeň tiež prispieva k vyrovnanej hydratácii čriev a zbavuje telo akumulovaných toxínov.

Vyplavenie ťažkých kovov z organizmu

Detoxikačná schopnosť mladého jačmeňa je efektívna, pretože odplavuje škodlivé ťažké kovy vrátane olova, ktoré môžu spôsobovať nie len ťažké telesné zdravotné komplikácie, ale ktoré majú vplyv aj na behaviorálne poruchy, a to hlavne v prípade detí. Za touto schopnosťou jačmeňa stojí predovšetkým zinok, selén a meď. Množstvo chlorofylu a beta-karoténu, ktoré sa v mladom jačmeni nachádzajú, podporuje i odplavovanie ďalších nechcených látok, ako je hlien alebo kryštalizované kyseliny. Keďže mladý jačmeň podporuje i metabolické procesy, posilňuje a prečisťuje aj pečeň.

Obranná línia pred rakovinovými bunkami

V mladom jačmeni sa nachádza enzým nazývaný superoxid dismutáza, dôležitý a telu vlastný antioxidant, ktorý má preventívne a liečebné účinky v prípade rakovinových bunieky a ktorý vytvára pohostinné podmienky i ďalším nápravným látkam, ako napríklad peroxidázovému proteínu a enzýmu kataláza. Kataláza dokáže rozkladať a neutralizovať toxický peroxid vodíka, ktorý sa vytvára počas dýchania, a napomáha tak potlačeniu proliferácie rakovinových buniek.

Koniec závislostiam

Mladý jačmeň je vhodnou potravinou pre ľudí, ktorí sa snažia zbaviť závislostí. Vďaka kyseline glutámovej dokáže mladý jačmeň zmierniť chute na škodlivé látky, ku ktorým patrí alkohol, nikotín, tvrdé drogy či dokonca cukor.

Pestovanie mladého jačmeňa je náročné. Alternatívou je využívanie pripraveného sušeného prášku.

Mladosť zvnútra i zvonka

Mladý jačmeň podporuje regeneráciu buniek bez toho, aby vyvolával vedľajšie účinky. Životne dôležité látky, medzi ktoré patrí chlorofyl, vitamíny skupiny B, železo a fykocyanín (modrý pigment) zlepšuje kvalitu kostnej drene a podporuje tvorbu bielych a červených krviniek. Tento omladzujúci efekt mladého jačmeňa zmierňuje prejavy starnutia, čo sa popri pravidelnom užívaní prejavuje na zdravom a mladistvom vzhľade. Množstvo enzýmov v mladom jačmeni navyše podporuje a reguluje trávenie, zvyšuje kvalitu krvi a omladzuje celé telo.

Psychická a fyzická sila

Mladý jačmeň spolu s ďalšími zelenými potravinami obsahuje takmer 20 aminokyselín, medzi ktoré patrí aj vzácny valín. Ten nie je účinný iba v prípade športovcov, ale i v prípade všetkých vyťažených a ťažko pracujúcich ľudí.

Tip Vitariána

„Nechajte na svojom semafore zdravia naskočiť zelenú. Spolu s každým jedlom by sme mali zjesť niečo zelené. Keď ste na cestách a nemôžete si jedlo pripraviť sami, obráťte sa na práškový chlorofyl v podobe chlorelly, spiruliny, jačmennej trávy alebo iných kvalitných zdrojov.“ Dr. Joachim Mutter

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency