Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Marhule

Lokálny zdroj zdravia

03. 07. 2017 Prevencia Ovocie antioxidanty  Hana Moravčíková
Marhule

Kvercetín a rakovina

Marhule obsahujú množstvo kvalitných antioxidantov vrátane polyfenolov, akými sú flavonoidy. Strava bohatá na tieto látky sa spája napríklad so zníženým rizikom ochorení srdca. Jedným z flavonoidov, ktoré marhule obsahujú, je vzácny kvercetín. Mnohé výskumy dokazujú, že zvýšená konzumácia tejto látky súvisí s výrazným znížením rizika tak závažných ochorení, akými sú rakovina pľúc, prsníka, hrubého čreva alebo žalúdka.

Kvercetín možno považovať za „infiltrovaného“ bojovníka, ktorý pracuje na hĺbkovej úrovni. Dostáva sa totiž do buniek, kde bráni premene zdravých buniek na malígne nádorové bunky a chráni tak DNA pred nechcenou mutáciou. Navyše rakovinovým bunkám bráni i v reprodukcii. Z populačných štúdií dokonca vyplynulo, že ľudia, ktorí konzumujú stravu bohatú na kvercetín, dokážu znížiť riziko rakoviny pľúc až o 51 % a fajčiari až o 65 %. 

Marhule pridajú do smoothie vláčnosť a slad podobný banánom.

Katechíny a štíhly pás

Ďalšia látka, ktorú marhule obsahujú, sa nám zväčša spája so zeleným čajom, ktorý robí z Japoncov jeden z najzdravších národov sveta. V skutočnosti sa však katechíny nachádzajú aj v mnohých iných potravinách, medzi ktoré patria i marhule. Účinky katechínov, zdraviu prospešných polyfenolov, sú širokospektrálne: regulujú cholesterol, upravujú črevnú mikroflóru a podporujú jej činnosť, chránia zuby pred kazom a bojujú proti zápachu z úst. Tých, ktorí sa pred dovolenkou snažia zhodiť nejaké to kilo poteší, že katechíny pomáhajú i spaľovať tuky. Podobne ako kvercentín, aj katechíny účinne pôsobia proti rakovinovému bujneniu buniek.

Kyselina ferulová a zdravá pokožka

Kyselina ferolová je v skutočnosti antioxidant, ktorý je niekoľkokrát silnejší ako napríklad s pokožkou spájaný vitamín E. Jej konzumácia má najväčší zmysel práve v letnom období, pretože dokáže pokožku chrániť pred slnečnými lúčmi. Podľa výsledkov mnohých štúdií je táto látka účinná na riešenie tých najčastejších problémov s pokožkou: rakoviny kože, vrások i stareckých škvŕn. Nie je náhoda, že marhule dozrievajú práve v čase, kedy na nás slnečné lúče dopadajú skutočne intenzívne. Zahryznite sa do marhúľ a ulahodíte nielen chuťovým bunkám ale aj svojej pokožke.

Marhuľové jadrá obsahujú vzácny vitamín B17, ktorý ničí rakovinové bunky.

Karotenoidy a zdravý zrak aj v starobe

Karotenoidy, ďalšie eso v „krvnom obraze“ marhúľ, sú považované za ochrannú látku zraku ľudí v postaršom veku. Karotenoid luteín napríklad chráni sietnicu oka pred poškodením spôsobovaným modrým svetlom. Konzumácia potravín obsahujúcich karotenoidy sa navyše spája i so znížením rizika celkovej straty zraku v starobe. Už tri kusy ovocia s jeho obsahom aktívne bojujú proti zrakovej degenerácii.

Sušená alternatíva

Ak vás zloženie marhúľ zaujalo a chcete si ich zdravotné prínosy užívať celoročne, vždy sa môžete po zvyšok roka uchýliť k skladovateľnej sušenej alternatíve. Sušené marhule majú takisto celý rad pozitívnych účinkov. Sušením sa dokonca obsah niektorých živín ešte zvyšuje. Pri kúpe sušených marhúľ však dávajte pozor na sírené plody, ktoré by vám mohli viac uškodiť než pomôcť. Ak sa chcete spoľahnúť sami na seba, zadovážte si sušičku ovocia a usušte si toľko plodov, koľko len chcete. V sušičke ovocia si budete môcť pripraviť i chutné vitariánske marhuľové kože, z ktorých sa dajú vyrábať zdravé palacinky plné všetkých vyššie vymenovaných vitamínov.

Marhuľové jadrá: ani gram ovocia navnivoč

Marhuľové jadrá zažili pred časom obrovské obdobie slávy. Bol v nich totiž objavený tzv. vitamín B17, známy tiež ako amygdalín tvorený štyrmi molekulami: 2 molekulami glukózy, 1 molekulou kyanidu a 1 molekulou benzaldehydu. Posledné dve molekuly pôsobia zvyčajne ako jedy, no vo vitamíne B17 zdravým bunkám neškodia.

Využívajte marhule aj v studenej kuchyni. Použiť ich môžete napríklad do vitariánskych nanukov.

Rakovinové bunky však B17 nenávidia. Živia sa totiž glukózou, s ktorou sa však z vitamínu B17 do ich vnútra dostáva i kyanid a benzaldehyd. Rakovinová bunka následkom prítomnosti týchto dvoch molekúl zahynie. Pri konzumácii marhuľových jadierok sa však odporúča opatrný postup. Za účelom prevencie postačí doslova pár kúskov jadier denne. Ak teda budete nabudúce poliť marhule, nezabudnite kôstky vysušiť. Pár týždňov na to po nich môžete pobúchať kladivom a vylúskať z nich vzácny vitamín B17.

Vitariánske marhuľové špeciality

Pýtate sa, ako s marhuľami naložiť, ak ich nechcete zavariť, uvariť na lekvár ani pokrájať na koláč? Ako v prípade každého ďalšieho ovocia, aj tu platí, že maximum zdravia z marhúľ vyťažíme v ich surovom stave. Ak nemáte chuť pojedať marhule len tak samé o sebe, môžete ich pridať do smoothies, urobiť si chutné marhuľové guľky, plnené marhule či marhuľovo-broskyňovú zmrzlinu so zázvorom.

Tip Vitariána

Nič nepokazíte ani rýchlou výrobou skvelých nanukov z troch ingrediencií. Stačí zmiešať pol kila riadne zrelých vykôstkovaných marhúľ s 2 – 3 polievkovými lyžicami panenského kokosového oleja a jednou lyžicou medu (alebo agáve sirupu). Všetko spolu poriadne rozmixujte a nalejte do formičiek na nanuky. Vložte do mrazničky a do hodiny máte pre seba i svoje deti pripravenú lahodnú voňavú vita pochúťku s obrovskou výživovou hodnotou.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency