Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Guarana

Bylina na progresívne dobitie energie

04. 10. 2017 Nervy Superpotraviny Energia  Hana Moravčíková
Guarana

Južná Amerika, pokladnica vzácnych rastlín

Ako mnoho ďalších výnimočných plodov a bylín (napr. machovka peruánska, quinoa, maca alebo chia semienka), aj guarana pochádza z Južnej Ameriky, konkrétne z lona amazonského pralesa.

Guaranu tu objavil kmeň Guaraní, ktorý využíva tieto semienka na výrobu energetického nápoja už celé tisícročia. Spracovanie guarany je jednoduché: najprv semienka vysušili a následne ich rozdrvili na prach. Prášok potom vymiesili do cesta, z ktorého domorodci formovali malé útvary podobné cylindru, tzv. guaranový chlieb, ktorý časom stvrdol. Podľa potreby, zväčša keď sa domorodci chystali na dlhé cesty alebo do boja, sa strúhal do nádob, kde sa spolu s cukrom zalieval horúcou vodou. Vďaka španielskemu kolonizátorovi Felipemu Betendorfovi sa v 16. storočí dostala guarana aj do Európy.

Guarana je kríkovitá rastlina s farebnými plodmi plnými energetických semien.

Povzbudzujúce účinky

Amazonský kmeň Guaraní odhadol účinky paulínie veľmi dobre: energia, sila, povzbudenie. Guarana obsahuje zaujímavo namiešaný kokteil živín. Nájdeme v nej kofeín, rastlinné silice, taníny, teobromín, vitamín C, vitamíny skupiny B a ďalšie bioaktívne látky. Nielenže obsahuje guarana dvakrát toľko kofeínu ako káva, ale dokáže s ním pracovať oveľa efektívnejšie. Kofeín sa z guarany totiž uvoľňuje až počas šiestich hodín.

  • Potrebujete zvýšiť koncentráciu?
  • Máte unavené svaly?
  • Potrebujete dosiahnuť vyššiu psychickú výkonnosť?
  • Ste unavený a bez nálady?
  • Lezú na vás depresívne stavy?
  • Potrebujete celkové povzbudenie organizmu?
  • Máte bolestivú menštruáciu?
  • Potrebujete zhodiť pár kíl a nebyť pritom hladný?
  • Ubíjajú vás letné horúčavy?
  • Zabúdate viac ako je bežné?

Guarana dokáže reagovať na všetky tieto problémy. Je to stimulant účinný v prípade psychickej a fyzickej únavy. Guarana vplýva aj na metabolizmus. Popíjanie gauranového čaju totiž potláča pocit hladu a odvodňuje organizmus, vďaka čomu sa jeho konzument dokáže zbaviť nadbytočnej váhy. Guarana navyše podporuje pohyby čriev, a tak pôsobí preventívne proti zápche, prečisťuje organizmus a predchádza i plynatosti.

Ako ju používať?

Guarana je po vzore amazonských kmeňov dodávaná do kvalitných európskych obchodov v prirodzenom práškovom stave. Ak vám jej chuť vyhovuje, môžete si ju zmiešať s vodou a trochou čerstvej citrónovej šťavy a vychutnávať si ju takýmto spôsobom. Vyhýbajte sa však spracovaným produktom z guarany, ktorá je tepelne upravovaná, a preto i pozbavená svojich najvzácnejších účinkov.

infografika-guarana

Ak vám chuť čistého guaranového nápoja nevyhovuje, skúste ju zamaskovať ďalšími druhmi ovocia. Môžete si ju pridávať do ovocných štiav, do rannej kaše, do smoothie alebo do povzbudzujúcich vitariánskych koláčikov.

Nie je náhoda, že guarana, podobne ako kakao, obsahuje teobromín. Guarana sa totiž ku kakau chuťovo hodí, a preto je vhodné pridávať ju všade tam, kde dávate kvalitné raw kakao. Ak ste fanúšikom vitariánskych kakaových nápojov, smoothies alebo kvalitnej kakaovej kaše, pridajte k lyžici kakaa i menšiu polievkovú lyžicu guarany.

Ak ste športovcom, alebo ak máte náročnú prácu a potrebujete dobiť baterky, pripravte si vita guľôčky s proteínmi, ktoré fungujú lepšie a sú oveľa zdravšie ako klasické energetické drinky:

Malú časť sezamu a ľanu si nechajte na obalenie guľôčok. Zvyšné ingrediencie okrem kakaa a kokosu mixujte, kým nezískate zmes tvarovateľnej lepivej konzistencie. Do jednej malej misky nasypte ľan, do druhej sezam a do tretej kokos. Zo zmesi vytvarujte malé guľôčky a obaľujte ich v semienkach, kakau alebo v strúhanom kokose. Tieto guľôčky si môžete vziať v náročný deň do práce, na dlhú túru do hôr, do školy či na nekonečnú cestu autom. Dobijú vám baterky, zasýtia, no nezaťažia.

Tip Vitariána

Guarana je silná bylina, ku ktorej treba pristupovať opatrne. Je využívaná ako energetická podpora, a preto jej konzumácia nie je vhodná pred spánkom. Mohla by spôsobiť nespavosť, bolesť hlavy, zrýchlený tlkot srdca či vyšší tlak, ktoré ku kvalitnému spánku neprispievajú. Guarana nie je vhodná pre kojace matky, pretože u batoliat môže spôsobiť nepokojný spánok a znížený apetít.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency