Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Cola artemisia

Bylinka s chuťou Coca-Coly

24. 04. 2017 Trávenie Bylinky Nápoje Cukry  Hana Moravčíková
Cola artemisia

10 čajových lyžičiek cukru v jedinej plechovke

Sýtené sladené nápoje, k akým patrí okrem mnohých iných aj Coca-Cola, patria do popredných miest v rebríčkoch potravín prispievajúcich k obezite, k cukrovke 2. typu či k „obyčajným“ zubným kazom. V jednej plechovke Coca-Coly sa nachádza približne desať čajových lyžičiek pridaného cukru. Šokuje vás to? Nemalo by! Kolové nápoje sú presladené a len ťažko by ste v nich hľadali niečo zdraviu prospešné. Podľa výsledkov štúdií publikovaných v časopise Medical News Today zomrie ročne dôsledkom konzumácie sladených nápojov až 184 000 ľudí.

Coca-Cola alias heroín

Štúdie ukazujú, že spôsob, akým Coca-Cola vplýva na mozog, je podobný účinkom heroínu, pretože stimuluje tie časti mozgu, ktoré sú zodpovedné za pocit potešenia a pôžitku. Podľa štúdií obsahuje Coca-Cola také množstvo cukru, že by mohla v človeku hneď po požití vyvolať dávenie či dokonca vracanie. „Našťastie“ obsahuje kyselinu fosforečnú, ktorá tlmí sladkosť nápoja i niektoré z jeho účinkov na telo. Vďaka kyseline fosforečnej teda síce po vypití Coca-Coly nezvraciame, ale rozhodne si s ňou do úst nelejeme pohár plný zdravia.

V Coca-Cole je obrovské množstvo cukru, ktoré sa v našom tele mení rovno na tuk.

Už do dvadsiatich minút po požití jednej plechovky sa hladiny cukru v tele vyšvihnú a spôsobia explóziu inzulínu. Pečeň následne premení cukor putujúci našim telom na tuk. Do štyridsiatich minút po požití tej istej plechovky Coca-Coly sa nám roztiahnu zreničky a zvýši sa nám krvný tlak. V tomto bode už boli adenozínové receptory v mozgu blokované, aby  telo predišlo únave. Už päť minút na to dochádza v organizme k zvýšenej produkcii dopamínu, mozgovému neurotransmiteru, ktorý pomáha kontrolovať pocit pôžitku a spokojnosti, a ktorý pôsobí presne tým istým spôsobom ako po požití heroínu... 

Jednoduché riešenie

Príroda nám aj v tomto prípade ponúka jednoduché riešenie, zdravú alternatívu, ktorá uspokojí nažhavené chuťové poháriky, no súčasne nepoškodí naše zdravie. Bylinka v latinčine známa ako artemisia arboratum, ktorú dnes možno dostať už aj na našich bylinkových trhoch, sa ľudovo nazýva „kolová bylinka“, pretože keď jej jemné lístočky pomrvíme medzi prstami, máme pocit, že sme si ich práve obliali Coca-Colou. Ľahko si ju vypestujeme na záhrade, na terase alebo v kvetináči na kuchynskom okne a sebe i deťom s jej pomocou ponúkneme zdravú alternatívu k návykovej tekutine.

Čo takto vyrobiť si bylinkový macerát s chuťou Coca-Coly a osladiť ho medom, agávovým sirupom či xylitolom?

Aj keď sa po svete pomaly šíri, artemisia je zatiaľ relatívne novým druhom odolnej bylinky, ktorá dorastá do výšky až 80 cm. Využiť ju nemusíme iba v nápojoch, ale i v ovocných šalátoch alebo domácich zmrzlinách, ktoré chuťovo príjemne spestrí. Ak sa vám podarí dopestovať si ju v hojnom množstve, môžete si z nej vyrobiť domáci kolový sirup alebo lístky nasušiť na „kolový“ čaj. Ako mnohé iné bylinky, aj artemisia má okrem skvelej chuti i niekoľko zdraviu prospešných účinkov. Pôsobí ako antiseptikum, uľahčuje trávenie a urýchľuje priebeh žalúdočných problémov.

Tip Vitariána

Pestovanie tejto bylinky nie je vôbec náročné. Zasaďte ju na slnečné stanovište a celé leto bude vytrvalo rásť. Táto trvalka je suchomilná, takže so zalievaním to nepreháňajte. Ak sa vám bude zdať, že rastie pomaly, použite bio hnojivo, napríklad kravský hnoj alebo rastlinné výluhy kompostov.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency