Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Čo stojí za jojo efektom?

Izraelský výskum prináša nové poznatky

09. 01. 2017 Stravovanie Diéta Veda  Jozef Maťko
Čo stojí za jojo efektom?

Jojo efekt nemusí byť zásadne naša chyba

Liečebný pôst má často paradoxne i vedľajší účinok: nerobí človeka štíhlym ale skôr tučnejším. Odstránené tukové vankúšiky sa opäť rýchlo nahradia - a dokonca sa pridá i nejaké to kilo navyše. V časopise Nature teraz izraelskí vedci poskytujú vzrušujúce vysvetlenie obávaného jojo efektu, za ktorým stoja z veľkej časti črevné baktérie.

Črevná flóra váži viac než mozog

Hoci výskumníci získali svoje poznatky na myšiach, je táto štúdia pozoruhodná, pretože z nej vyplýva, že je potrebné dbať oveľa viac ako sme si doteraz mysleli na vlastnú črevnú flóru. Miliardy baktérií sídlia len v hrubom čreve človeka; vážia viac než mozog a konajú pre metabolizmus tak veľa ako pečeň. Ale príliš bohatá, vysoko kalorická strava vyvádza týchto užitočných osadníkov z rovnováhy.

Obézne myši mali ochudobnenú črevnú flóru. Keď tieto zvieratá následne podrobili diéte s vyváženou stravou, síce prechodne schudli, ale metabolická aktivita črevných baktérií zostala abnormálna; koncentrácia niektorých rastlinných látok bola neobvykle nízka. To zrejme viedlo k zhoršeniu ich energetického metabolizmu: keď myši po diétnej fáze opäť dostali vysokokalorické krmivo, rapídne pribrali a boli tučnejšie než predtým.

Tento jojo efekt má v prírode svoj význam, pretože zmenená črevná mikroflóra pomáha po hladomore rýchlo nahradiť tukové zásoby. Dobrá správa je, že zo štúdie vyplynulo, ako tento efekt prekabátiť. Po pol roku konzumácie zdravej stravy sa totiž bakteriálna flóra vracia k normálu. Každý, kto si chce udržať svoju želanú hmotnosť, mal by sa trvalo preorientovať na stravu s vysokým obsahom ovocia a zeleniny.

Naše črevá a žalúdok sú plné užitočných i škodlivých baktérií.

Bakteriálna „pamäť“ obezity

Štúdia izraelských vedcov dokazuje, že opätovné priberanie (jojo efekt) po diéte by mohlo byť spojené so zmenami mikrobiómu spôsobeného obezitou. Výraz mikrobióm označuje súhrn mikroorganizmov a ich genetického materiálu. Toto zistenie, ak je aplikované na ľudí, môže pomôcť vyvinúť pre úbytok hmotnosti viac metód založených na reálnych dôkazoch.

Ľudia, ktorí sa snažia udržať si zdravú váhu aj po diéte tak môžu urobiť, pretože ich črevné baktérie si zachovávajú „pamäť“ o ich minulých hmotnostiach, tvrdia vedci. Štúdia na myšiach naznačuje, že jojo diéta nie je len odrazom osoby vracajúcej sa k nezdravým stravovacím návykom, ale mohla by byť riadená dlhodobými zmenami v črevných baktériách spôsobených obezitou.

Obezita mení štruktúru a funkciu mozgu

Vedci spozorovali, že zmeny črevného mikrobiómu zapríčinené obezitou pretrvávali päťkrát dlhšie ako reálny čas, počas ktorého boli myši vystavené diéte. Tieto fascinujúce výsledky by sa mohli odraziť na vyvinutí správneho postupu pri diétach, ktoré by priniesli reálne dlhodobé výsledky.

Simon Cork, lekár a výskumný pracovník na Imperial College v Londýne, oznámil, že táto štúdia bola jednou z prvých, ktorá ukázala, že črevné baktérie by mohli aktívne riadiť nárast hmotnosti. Varoval však, že zatiaľ nebolo úplne jasné, či zistenia možno extrapolovať na človeka. Tvrdí, že hlavný dôvod, prečo ľudia podliehajú jojo efektu je skutočnosť, že diétu riadne nedodržiavajú. Lieky na úbytok hmotnosti oklamú telo tým, že reaguje tak, ako by bolo práve jedlo.

Ako dlho trvá u myší presun mikrobiómu? V kontrolnej skupine sa pomaly presunul späť k zmesi baktérií za dobu šiestich mesiacov (asi štvrtina dĺžky života myší v zajatí). Vedci predpovedali, že ekvivalentné obdobie u ľudí by mohlo trvať niekoľko mesiacov či dokonca rokov. Cork dodal, že v prípade, že ľudský mikrobióm prechádza podobnými zmenami, mohlo by byť možné zamerať sa na to, aby sa pomohlo ľuďom udržať si zdravú váhu po diéte.

Jojo efekt stále sa vracajúcej obezity môže byť čoskoro minulosťou.

Ďalej uviedol, že je notoricky ťažké zmeniť zloženie črevných baktérií, a že akákoľvek úprava by znamenala dlhú liečbu antibiotikami na odstránenie existujúcej populácie mikróbov, skôr než by to bolo v prípade užívania „probiotických jogurtov“. Táto štúdia tiež ukázala, že rýchlosť, pri ktorej jednotlivé myši priberali na váhe, by mohla byť predpovedaná na základe zloženia ich mikrobiómu.

Vedci nie celkom preskúmali, ako zmeny mikrobiómu ovplyvnili priberanie na hmotnosti, ale povedali, že údaje naznačovali, že došlo k zmene v metabolizme, čo znamenalo, že črevné baktérie premenili viac energie na tuk. Predchádzajúce výskumy naznačujú, že ľudia, ktorí trpia dlhodobou obezitou, a ktorí schudnú pomocou diéty, až v 80 % prípadov získajú svoju pôvodnú hmotnosť späť v priebehu 12 mesiacov.

Tip Vitariána

Ak chceme mať správnu rovnováhu v črevách, musíme jesť menej rafinovaných potravín, živočíšnych proteínov a saturovaných tukov. Každý, kto si chce udržať svoju želanú hmotnosť, by sa mal trvalo preorientovať na stravu s vysokým zastúpením ovocia a zeleniny.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency