Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ako si vybrať zmrzlinovač?

Prispôsobte nákup svojim potrebám

17. 07. 2017 Tipy Zmrzliny Leto  Hana Moravčíková
Ako si vybrať zmrzlinovač?

Bez zmrzlinovača to skrátka nejde

Aj keď na internete koluje množstvo receptov na domácu zmrzlinu bez použitia prístroja na jeho výrobu, v skutočnosti si vďaka týmto receptom pravú zmrzlinu alebo gelato nikdy nevyrobíte. Podaria sa vám zaujímavé a chutné kúsky vhodné na nanukové formičky, ale nikdy to nebude to, čo si predstavujete. Skutočnú zmrzlinu tej najvyššej kvality a chute si vyrobíte iba za použitia kvalitných ingrediencií a výborného prístroja na výrobu domácej zmrzliny.

Od ručnej kľučky po plnú automatiku

Všetko sa začalo v roku 1845, keď si istá Nancy Johnsonová z USA nechala patentovať geniálny prístroj. Založila ho na osvedčenom princípe ľadu, soli a dvoch v sebe uložených nádob, no pridala efektívnu miešaciu lopatku a kľučku. Vďaka nej bola výroba zmrzliny ešte stále namáhavá (ručný pohon zmrzlinu počas mrazenia premiešaval a zabránil jej tuhnutiu na stranách nádoby) ale Nancyina lopatka, ktorá slúžila súčasne aj ako stierka, fungovala výborne. Takéto nostalgické výrobníky zmrzliny na ručný pohon sa predávajú dokonca i dodnes.

Zmrzlinu si ľudia vyrábali už pred viac ako 150 rokmi.

Niektoré aspekty výrobníkov zmrzliny sa od tej doby nezmenili. Stále fungujú na princípe nádoby a metly/stierky/lopatky, ktorá mieša zmes chladiacu sa na stranách nádoby. Väčšinou sú tieto zmrzlinovače vyrobené z podstavca s motorčekom a z chladiacej nádoby. Takéto prístroje sú skladné a zmrzlina sa v nich vyrobí rýchlo (asi za 20 minút). Sú lacné a ľahko dostupné, no ich nevýhodou sú plastové komponenty, ktoré obsahujú chemikálie ako BPA a rýchlo sa kazia.

Aby sa v nich zmrzlina vyrobila, musíte misu chladiť aspoň 12 no ideálne 24 hodín. Dve príchute naraz si, samozrejme, vyrobiť v takom prístroji nedokážete. Ich výkon takisto nie je ohromujúci a sú vhodné skôr na sorbety a smotanové zmrzliny. Takéto zmrzlinovače sú najvhodnejšie pre ľudí, ktorí na ňu majú chuť trikrát do roka a väčšie investície do prístrojov, ktoré z komory vytiahnu len príležitostne, sa im nevyplatia.

Pre skutočných milovníkov zmrzliny sú istejšie prístroje s vlastnou chladiacou jednotkou. Dokážu vďaka nej vyrobiť zmrzlinu kedykoľvek bez predchádzajúceho chladenia nádoby a ingrediencií. Jedná sa o drahšie prístroje, ktoré samozrejme zaberú i o niečo viac priestoru ako tie vyššie uvedené. Treba si však v ich prípade dať pozor na výkon. I vo vysokej cenovej kategórii sa totiž nájdu prístroje s nízkym výkonom, ktoré šľahajú zmrzlinu 40 minút a robia pri tom obrovský hluk.

Výroba zmrzliny je stále založená na tom istom princípe - nádoba v nádobe a soľný roztok.

Ak sa obzeráte po novom prístroji na výrobu zmrzliny, zamerajte sa na vysokovýkonné prístroje. Dokážu vyrobiť takmer 2 litre zmrzliny už za 20 minút. Pri nákupe si taktiež dajte pozor, či je nádoba, v ktorej sa zmrzlina vyrába, odnímateľná. Nie je to práve katastrofa, ak sa vybrať nedá, ale čistenie po výrobe zmrzliny sa vám tak značne skomplikuje. Odnímateľnú nádobu môžete ľahko prepláchnuť pod tečúcou vodou.

Od doby, kedy sme museli kvôli výrobe zmrzliny točiť kľučkou už našťastie uplynulo dosť času. Dnes sa môžeme spoľahnúť na prístroje, ktoré nie sú len vysokovýkonné a rýchle, ale i automatické. Ak sa rozhodnete do prístroja zainvestovať (čo sa oplatí v prípade, že si budete zmrzlinu vyrábať často), hľadajte automatické prístroje na výrobu zmrzliny, ktoré vám prácu uľahčia ešte viac a budú vedieť ovládať potrebnú teplotu chladenia, časovo obmedzeného skladovania alebo rýchlosť miešania. Konzumácia zmrzliny z takýchto prístrojov je možná okamžite, na rozdiel od prístrojov nižších kategórií, po práci ktorých musíte nechať zmrzlinu ešte tuhnúť v mrazničke. Navyše v nich možno vyrábať nie len zmrzliny a ovocné sorbety ale i mrazené jogurty a ďalšie chladené pochutiny.

Kupovaná zmrzlina tú domácu nikdy neprekoná. Samozrejme za predpokladu, že na jej výrobu použiteje ten správny prístroj.

Tip Vitariána

Výroba domácej zmrzliny neobchádza ani vegánov. V domácich prístrojoch na výrobu zmrzliny si môžete vyrobiť napríklad nasledujúcu úžasne lahodnú vegánsku zmrzlinu: Na noc namočených 100 g kešu orieškov vložíme do Vitamixu a zalejeme 1 litrom vody. Pridáme 180 – 220 g xylitolu, 50 g kakaového masla, 60 g sušeného sójového mlieka a 1 lyžicu sójového lecitínu. Všetky ingrediencie dohladka rozmixujeme, kým sa nezohrejú asi na 40 °C a nevytvoria homogénnu zmes podobnú pudingu. Následne ju vložíme do kvalitného prístroja na výrobu zmrzliny. Túto základnú zmes môžeme dochutiť hotovými príchuťami, domácim džemom, kúskami kakaových bôbov, alebo čerstvým ovocím.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency