Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Žiaden čas, žiadna chuť do varenia

Nemci zabúdajú variť

12. 02. 2016 Stravovanie Potraviny Práca  Jozef Maťko
Žiaden čas, žiadna chuť do varenia

Zemiakový šalát s párkami, ryby, husi alebo niečo úplne iné: na Vianoce prichádza u Nemcov na tanier všeličo. Často varia ľudia sami, pre mnohých je to však zvláštnosť. V rádiu Deutschlandfunk sa sťažuje expert na výživu Erwin Seitz na pokles kuchárskych vedomostí mnohých Nemcov.

Vedomosti o jedle a pití sú v rodinnom živote dnes menšie ako predtým, hovorí Seitz. Dnes vedia mladé ženy rovnako málo variť ako mladí muži, často je to aspoň tak. Hans Hauner, riaditeľ Else Kröner-Fresenius centra pre nutričnú medicínu zastáva podobný názor: „Mnoho Nemcov sa pozerá na varenie ako na stratený čas, oni sú v zamestnaní tak vyťažení, že nechcú variť pre seba. A oni často variť ani vôbec nevedia.”

Posúdenie odborníkov sa zhoduje s výsledkami medzinárodného prieskumu Spoločnosti pre spotrebiteľský výskum (Gesellschaft für Konsumforschung, GfK)  v marci 2015. Štatistici sa telefonicky pýtali 27 000 spotrebiteľov vo veku nad 15 rokov v 22 krajinách po celom svete alebo – ako v Nemecku - on-line. Výskumníci chceli vedieť, koľko času ľudia strávia v kuchyni, ako veľmi si cenia svoje kuchárske vedomosti a s akou vášňou pripravujú jedlo.

Ženy uvádzajú, že o varení vedia viac

Vo všetkých troch oblastiach sa preukázal v priemere všetkých krajín značný rozdiel medzi mužmi a ženami: zatiaľ čo ženy podľa vlastných údajov strávia za týždeň v priemere 7,6 hodín v kuchyni, u mužov to bolo 5 hodín, pričom boli do úvahy vzaté len údaje tých, ktorí nahlásili, že varia doma.

V prieskume udávali muži tiež zriedkavejšie, že majú rozsiahle znalosti varenia alebo vášeň pre varenie.

Tab. Varenie: Vedomosti, vzťah a spotreba času, priemer z 22 krajín, GFK

Rozsiahle vedomosti o potravinách a varení

Muži

Priemer

Ženy

25 %

29 %

34 %

 

Vášeň pre potraviny a varenie

                      Muži

Priemer

Ženy

                      27 %

32 %

37 %

 

 Hodiny strávené pri varení za týždeň

Muži

Priemer

Ženy

5,0

6,4

7,6

Pri triedení podľa krajín je zarážajúce, že ľudia v Indii strávia medzi 22 opýtanými národmi nadpriemerne veľa času s varením: v priemere 13,2 hodiny týždenne. To zodpovedá takmer dvom hodinám denne. Oproti tomu udávali Juhokórejčania len 3,7 hodiny za týždeň v kuchyni. Priemer za všetky krajiny bol 6,4 hodín týždenne, teda o niečo menej ako hodina denne.

Nemci strávia v porovnaní taktiež podpriemerne veľa času s varením: 5,4 hodiny týždenne v priemere - v porovnaní s Francúzskom, Talianskom, Veľkou Britániou a Poľskom je to najnižšia hodnota. O umení varenia to však ešte nič nehovorí.

To, čo si sami (ne)uvaríte, je najzdravšie.

Kuchárske zručnosti a vedomosti o potravinách

A skutočne - tu si respondenti v Nemecku dôverujú niečo viac, aspoň v porovnaní s ostatnými európskymi národmi. Štvrtina súhlasila s tvrdením, že má veľa skúseností a poznatkov v oblasti potravín a varenia.

Iba v Taliansku, kde je priemerná doba varenia za týždeň podľa prieskumu dobrých 7 hodín, uviedlo viac ľudí, že majú dobré znalosti varenia. V porovnaní všetkých 22 skúmaných krajín je Nemecko napriek tomu pod priemerom o takmer tretinu s údajne rozsiahlymi znalosťami varenia.

Údajne existujú teraz dva protichodné trendy v kultúre varenia, hovorí kritik gastronómie Seitz:

  • Po celé stáročia varili matky a babičky, tieto odovzdávali svoje znalosti svojim dcéram. „Tento klasický poriadok sa zrútil.“
  • V súčasnosti je v Nemecku gurmánska scéna na vzostupe.

To, čo si urobíte sami, je často zdravšie

Kto sa zaoberá s jedlom, často jedáva tiež zdravšie. Napríklad v roku 2013 analyzovali výskumníci dáta od 4 400 probantov jednej veľkej štúdie o výžive vo Švajčiarsku. Podľa nej jedia ľudia, ktorí vedia dobre variť, viac zeleniny a menej hotových potravín. Z tohto dôvodu je dôležité naučiť deti a mládež variť a povzbudiť ich k tomu, aby zlepšili svoje zručnosti, píšu výskumníci.

Ak veríme prieskumu GfK, udržuje sa vášeň pre varenie v Nemecku toho času v hraniciach: Len o niečo viac ako štvrtina respondentov v Nemecku uviedla, že sa venuje téme jedlo s veľkou vášňou. Podobné výsledky boli napríklad vo Francúzsku, Španielsku, Poľsku, Veľkej Británii, Švédsku a Belgicku. V Taliansku nahlásilo 40 percent respondentov, že varia s vášňou, čo je ale pravdepodobne aj vlastné vnímanie seba samých.

Variť či nevariť? Nemusíte tráviť čas v kuchyni a vaša strava bude tá najzdravšia, ak budete jesť surovú stravu.

Záver

Variť doma je najlepším riešením. Ak tomu pridáme švajčiarske zvyky – jesť viac zeleniny, budeme sa stravovať aj zdravšie!

Tip Vitariána

Variť či nevariť? Variť je určite lepšie, ako si kupovať fast food, pečivo, sladkosti alebo sa stravovať v reštauráciách, ale je tu ešte jedna možnosť: surová strava. Nemusíte tráviť čas v kuchyni a vaša strava bude tá najzdravšia!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency