Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Zdravý mikulášsky balíček

Čo všetko do neho patrí?

26. 11. 2016 Potraviny Deti Rodičia Cukry  Hana Moravčíková
Zdravý mikulášsky balíček

Cukor a deti

Vďaka zdravotníckej osvete je dnes všeobecne známe, že prílišná konzumácia cukru spôsobuje zubný kaz i hyperaktivitu a zvyšuje riziko ochorenia na obezitu a cukrovku 2. typu. Experti na výživu však zdôrazňujú, že zoznam škodlivých dopadov „pocukrovaných“ potravín je oveľa dlhší a zahŕňa i mnoho chronických problémov, ktorým sa dá vo väčšine prípadov vyhnúť.

Prechladnutie, kašeľ a alergie

Jedným z najčastejších negatívnych efektov, ktoré má cukor na deti, je vyvolanie príznakov podobných nádche a prechladnutiu, hovorí Dr. Julie Weiová, pediatrička zameraná na otolaryngológiu (obor zaoberajúci sa krčnými a ušnými ochoreniami). Chronicky plný nos, pričasté hlieny v nose, kašeľ či sinusitída (zápalové ochorenie sliznice prínosových dutín) sú problémy, ktoré trápia mnohé deti, no za ktorými nestojí školský vírus ani nachladnutie ale biely cukor. Mnoho detí je dokonca liečených na alergie, ktorými v skutočnosti netrpia, tvrdí Dr. Weiová. Prejavy, ktoré sa často považujú za symptómy alergie, sú v skutočnosti dôsledkom prílišnej konzumácie cukru.

Žalúdočné šťavy

Aj deti môžu mať tzv. „kyselinu“ a nie je im to o nič príjemnejšie ako dospelým. Dr. Weiová zistila, že mnoho detí, ktoré majú takéto problémy, pije čokoládové mlieko či podobné sladkosti. Kombinácia mlieka a cukru je silne kyselinotvorná a telo ju trávi dlho. Počas noci, kedy deti žalúdočné šťavy trávia, sa toto čiastočne strávené jedlo vracia pažerákom až k hlasivkám, ktoré neustále dráždi. Deti, ktorým sa žalúdočné šťavy takto vracajú do pažeráka dostávajú často na predpis lieky brániace prirodzenej žalúdkovej sekrécii štiav, aby tak symptómy zamaskovali. Dr. Weiová však zdôrazňuje, že deti dnešnej doby neboli zasiahnuté žiadnou pandémiou nefungujúceho trávenia. Problémom je skutočnosť, že jedia 10-krát viac kyselinotvorných potravín, ako sme jedávali my.

Slabá imunita

V ľudskom tele sa nachádza množstvo mikroorganizmov, z ktorých celé trilióny tvoria skupinu „dobrých“ baktérií podieľajúcich sa na trávení jedla, produkovaní vitamínov a na ochrane pred ochoreniami. Keď však deti konzumujú priveľa sladkostí, rovnováha medzi dobrými a zlými baktériami sa naruší, následkom čoho sa oslabí ich imunitný systém. I keď sa deti nachladnutia či vírusov nemusia po znížení množstva sladkostí úplne zbaviť, rozhodne budú bývať choré menej často, tvrdí Dr. Weiová.

Sladidlo xylitol je prirodzenou súčasťou ovocia a zeleniny. Často sa extrahuje i z brezovej kôry.

Zdravé alternatívy

Chutné mikulášske balíčky, pri ktorých sa deťom budú zbiehať slinky, nemusia byť plné produktov, ktoré im budú spravidla škodiť. Stačí sa poobzerať po alternatívach a porozmýšľať, čím sa dajú obľúbené detské sladkosti, ktoré im okrem blaha v ústach neprinášajú nič dobré, nahradiť.

Čerstvé ovocie a oriešky

V mikulášskom balíčku nemusia byť iba balené, hlboko spracované sladkosti. Mandarínky či pomaranče majú spolu s arašidmi v balíčkoch sv. Mikuláša svoje pevné miesto a doplniť ich možno aj inými druhmi orieškov. Pistácie alebo makadamové oriešky balíčky oživia dávkou exotiky a na detské jazýčky prinesú okrem množstva minerálov a omega mastných kyselín i skvelé nové chute.

Sušené ovocie

Skúsili ste niekedy nesladený bio sušený ananás alebo mango? Ohromná vôňa a slad, ktorý sa len tak rozplýva na jazyku, sa s ich bežne vysušenými verziami nedá porovnať. Hrozienka, jablká a hrušky sú už v našich končinách vo svojej vysušenej verzii dobre známe, ale deti často nadchne niečo nové, nepoznané, niečo čo môžu objaviť a preskúmať. To platí aj v gastronómii. Vďaka kvalitne vysušenému ovociu bez pridania síry a cukru deťom do balíčka pridáme mnoho vitamínov (hlavne A, B1, B2, B3, B6, kyselinu pantoténovú, vitamín C a E), minerálov (draslík, horčík, vápnik, železo, mangán, meď a fosfor), vlákninu, fytochemikálie a antioxidanty.

VItariánske sušiek sú chutné ako hocijaké iné, no navyše obsahujú mnoho enzýmov, vitamínov a minerálov.

Najsladšie sladkosti

Prečo do mikulášskeho balíčku nevložiť aj tú najsladšiu sladkosť - med? Deti si ho môžu dávať napríklad každé ráno na raňajky a mikulášska dobrota im tak vydrží aj mesiac. Ak si zadovážime kvalitný prírodný med – surový, bio a nefiltrovaný - bude bezkonkurenčným zdrojom enzýmov, probiotík a minerálov. Ak deťom chuť medu nevyhovuje, alebo ak naň majú alergiu, možno ho nahradiť napríklad chutným agáve sirupom, ktorý je ešte sladší než med, a ktorý takisto obsahuje veľké množstvo výživných látok.

Sladkosti a la vitarián

Tyčinky, čokolády a sušienky dnes možno zohnať aj vo vitariánskej verzii. Naše čokolády sú sladené xylitolom, ktorý nie len že neškodí zubom, ale o ústnu dutinu sa dokonca stará, a to tak, že v ústach ničí baktérie, ktoré spôsobujú zubný kaz. Xylitolové výrobky, za predpokladu, že ani ich zvyšné ingrediencie nie sú škodlivé, sú preto dokonalou alternatívou klasických sladkostí z cukru.

Ak majú vaše deti radi sušienky a populárne venčeky, skvelou alternatívou pre ne budú napríklad raw citrónové sušienky s vanilkou alebo čokoládové sušienky s kešu orieškami zložené z bio ingrediencií a sušené tak, aby si zachovali všetky vzácne enzýmy.

Medzi naše top decembrové pochúťky patria guľôčky: perníkové, čokoládové, šachorovébaobabové, datlovo-kokosové a mnohé ďalšie, ktoré do domácností vnesú vôňu blížiacich sa Vianoc. Sú plné vitálnych ingrediencií, množstva vitamínov a minerálov a ich chuť si omotá okolo prsta nie len deti ale aj dospelých. Milovníkom kokosových sladkostí, pribaľte do mikulášskeho balíčka aj kokosový sen – voňavú šťavnatú sladkosť vyrobenú z kokosového masla a kokosových vločiek.

V ponuke portálu vitarián nájdete množstvo zdravých sladkostí.

Tip Vitariána

Aj žuvačky a cukríky už majú na trhu svoje „lepšie ja“. Ich trik spočíva v tom, že ich nesladí cukor ale xylitol, prírodné sladidlo, ktoré sa vyskytuje v mnohých druhoch ovocia. Navyše neobsahujú žiadne farbivá ani aspartám, a tak neškodia zubom.

Súvisiace články

Soľ

Soľ

Orechy

Orechy

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency