Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vlašský orech

Kráľ medzi orechmi

10. 11. 2016 Ochorenia Orechy Vitariánstvo  Hana Moravčíková
Vlašský orech

Hrsť vlašských orechov denne a všetko môže byť inak

Už malé množstvo vlašských orechov, teda asi sedem vylúskaných škrupiniek, obsahuje 100 % množstva odporúčanej dennej dávky rastlinných omega-3 mastných kyselín, ako aj vysoké množstvo medi, mangánu a biotínu. V praxi to znamená, že pravidelná konzumácia vlašských orechov nám pomáha v nasledujúcich siedmich oblastiach častých zdravotných problémov.

Protirakovinový účinok

Vlašské orechy nepôsobia účinne iba v prípade prevencie rakoviny prostaty, ako sa doposiaľ predpokladalo, ale i v prípade rakoviny prsníka. Na štúdii zameranej na laboratórne myši sa ukázalo, že v prípade myší, ktoré konzumovali adekvátne množstvo vlašských orechov počas osemnástich týždňov, dochádzalo k podstatne pomalšiemu a menšiemu rastu nádorov prostaty ako v prípade myší, ktoré konzumovali rovnaké množstvo tukov z iných zdrojov. Celkovo sa ukázalo, že konzumácia vlašských orechov zredukovala rast nádorov prostaty o 30 až 40 %.

Podľa ďalšej štúdii na myšiach bolo dokonca dokázané, že množstvo, ktoré je v prípade ľudí ekvivalentné dvom hrstiam vlašských orechov denne, dokáže znížiť riziko rakoviny prsníka o polovicu a rast existujúceho nádoru na prsníku dokáže spomaliť o 50 %.

Zdravé srdce

Vlašské orechy obsahujú aminokyselinu l-arginín, ktorý je zodpovedný za mnohé zdravotné prínosy pre ľudí s ochorením srdca, alebo pre tých, ktorí majú kvôli rodinnej anamnéze vyššiu pravdepodobnosť, že raz budú ochoreniami srdca trpieť. Ak však trpíte oparom, zvýšené dávky vlašských orechov by ste mali vynechať, pretože vysoké hladiny l-arginínu v krvi ovplyvňujú hladiny lyzínu, čo môže spôsobiť opakovaný návrat oparu.

Už malé množstvo vlašských orechov denne poskytuje ochranu srdcovocievnemu systému.

Vlašské orechy obsahujú i omega-3 mastné kyseliny s protizápalovými účinkami, ktoré účinne pracujú v prevencii tvorby patologických krvných zrazenín. Výsledky mnohých štúdií dokazujú, že práve ľudia, ktorí konzumujú stravu bohatú na omega-3 mastné kyseliny majú nižšie riziko infarktu a až o 50 % nižšie riziko náhleho smrteľného zlyhania srdca. Je až smiešne, že už štyri vlašské orechy denne značne zvyšujú hodnoty omega-3 mastných kyselín v krvi a pozitívne ovplyvňujú i tvorbu cholesterolu v tele.

Navždy mladý?

Antioxidanty sú kľúčom ku zdravému životu. Ovplyvňujú nie len rýchlosť, akou každý z nás starne, ale dokážu sa účinne postaviť i voľným radikálom, ktoré starnutie  urýchľujú. Vlašské orechy obsahujú niekoľko unikátnych antioxidantov (napr. juglón, tanín a morín), ktoré sa nachádzajú v potravinách iba veľmi ojedinele. Mnohé z týchto antioxidantov sú dokonca také silné, že dokážu pôsobiť preventívne aj pred poškodením pečene. Vlašské orechy navyše dosiahli v štúdii skúmajúcej všetky orechy najlepšie výsledky čo sa týka obsahu účinných polyfenolov.

„Orechy majú vysoký obsah polyfenolových antioxidantov, ktoré väzbou na lipoproteíny bránia oxidačným procesom vedúcim k ateroskleróze in vivo. V štúdiách na ľuďoch bolo preukázané, že orechy zlepšujú náš lipidový profil, zvyšujú funkciu endotelu a znížujú zápaly v tele. To všetko bez toho, aby sme z nich pribrali.“

Vlašské orechy sa skvele hodia do šalátov. Výborne chutí napríklad kombinácia vlašských orechov s cviklou, pomarančom a mätou. Nebojte sa nových kombinácií!

Váha vo vlastných rukách

Pridanie zdravého množstva orechov do jedálnička nám môže pomôcť s udržaním dlhodobej ideálnej váhy. V prehľade 31 štúdií sa ukázalo, že tie diéty, ktorých súčasťou boli orechy, boli účinnejšie, mali dlhotrvácnejší účinok a odrazili sa tak na strate váhy, ako aj na užšom páse. Funguje to tak i preto, že orechy sú skvelou potravinou na dosiahnutie pocitu sýtosti.

Rýchle a funkčné spermie

Jedným z menej známych zdravotných benefitov vlašských orechov je ich vplyv na mužskú plodnosť. V prípade mužov, ktorí sa stravujú prevažne modernou západnou stravou, sa kvalita ich spermií pozorovateľne zlepšila už po pridaní 75 g vlašských orechov (asi pol šálky) denne.

Mozog na plné obrátky

Vlašské orechy obsahujú množstvo neuroprotektívnych komponentov, vrátane vitamínu E, folátov, melatonínu, omega-3 mastných kyselín a antioxidantov. Práve táto kombinácia živín podporuje zdravie mozgu vrátane deduktívneho myslenia u mladých dospelých. Vlašské orechy ďalej znižujú náchylnosť na oxidatívny stres spojený so starnutím a podporujú kognitívne a motorické funkcie, ktoré sú často ohrozované práve starnutím.

Podoba tvaru mozgu a vlašského orecha nie je náhodná. Vlašský orech je totiž mimoriadne vhodný práve pre tento dôležitý orgán.

Cukrovka

Ukázalo sa, že prospešné tuky vo vlašských orechoch zlepšujú metabolizmus ľudí trpiacich cukrovkou 2. typu. Pacienti s týmto ochorením, ktorí majú navyše nadváhu, redukovali svoje hladiny inzulínu v tele konzumáciou jednej štvrtiny šálky vlašských orechov denne. Úspech dosiahli približne po troch mesiacoch pravidelnej konzumácie vlašských orechov.

Vlašské orechy sú ako stvorené na výrobu vitariánskych dezertov. Oceníte ich určite napríklad pri príprave chrumkavých vianočných guľôčok.

Tip Vitariána

Vlašské orechy majú v surovej kuchyni nezameniteľné miesto, pretože sú nesmierne všestranné. Môžeme ich využiť na výrobu alternatívy mletého mäsa a použiť do wrapov, môžeme si z nich ušuľať skvelé „fašírky“ či paštéty, výborne sa hodia do čerstvého domáceho pesta ako náhrada parmezánu, tvoria skvelý základ pre korpusy vitariánskych dezertov a pevné miesto majú aj v kvalitných šalátoch (výborne sa hodia napríklad ku cvikle). Využiť ich môžete takisto pri príprave domácej granoly, vitariánskych müsli alebo pri výrobe vlastnej cestovateľskej zmesi.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency