Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vitamix - sila oceľových nožov, rýchlosť dostihových koní

Výnimočné technické prevedenie mixérov značky Vitamix

13. 05. 2016 Stravovanie Mixovanie Prístroje Recenzia Vitamix  Hana Moravčíková
Vitamix - sila oceľových nožov, rýchlosť dostihových koní

Odolnosť a vytrvalosť

Rocco Whalen, šéfkuchár slávnej newyorskej reštaurácie Fahrenheit, používa Vitamix už 15 rokov a tvrdí, že „v prípade Vitamixu sa nemôžeme baviť iba o jeho schopnostiach, ale i o jeho dlhej životnosti. Už roky čakám, kedy Vitamix nakrúti reklamu, v ktorej by po ňom prešlo nákladné auto a mixér by to jednoducho prežil bez ujmy. Vitamix je skrátka skonštruovaný tak, aby vydržal. Nájsť takýto produkt, ktorý sa osvedčí aj na reštauračnej úrovni, dnes nie je vôbec jednoduché.“

Šéfkuchári po celom svete si Vitamix nevyberajú náhodou. Technické prevedenie prístroja hovorí samo za seba: nádoba je navrhnutá tak, aby všetky ingrediencie klesali dolu k silným, laserom ostreným nožom z tvrdenej nerezovej ocele. Ich kontakt s potravinami je intenzívny a nesmierne silný, čo zabezpečuje dokonalé rozštiepenie častíc a krémovú konzistenciu výsledného produktu. V nádobe navyše behom mixovania dochádza k vytvoreniu štyroch samostatných vírov s dierou uprostred, následkom čoho dochádza k dokonalému premieseniu každej časti zmesi. Pri mixovaní v mixéroch Vitamix sa preto nemôže stať, že by bola zmes v spodnej časti nádoby rozmixovaná inak ako zmes v hornej časti nádoby.

Vitamix nože: harmonická spolupráca kladiva, mažiaru i noža

Vitamix nože vykonávajú trojitú úpravu potravín. Sú schopné drviť ich ako mažiar na korenie, režú ich na rovnomerné kusy a sekajú na prah. Harmonické vykonávanie týchto troch pohybov nožov, drvenia, sekania a krájania, zabezpečuje absolútnu homogénnosť výsledných pokrmov, či už varených, surových alebo ohrievaných.

Vitamix nože z tvrdenej nerezovej ocele sú asymetricky zakrivené, aby dosiahli najlepšie možné výsledky.

Nože Vitamix mixérov pracujú v porovnaní s ostatnými mixérmi na diametrálne odlišnom princípe. Maximálna ostrosť, ktorá je často pre laikov tým najdôležitejším parametrom, v prípade Vitamix nožov nezohráva úlohu. Práve na opak; výrobcovia Vitamix mixérov si uvedomujú, že extrémne ostré zakončenie nožov predstavuje maximálne stenčenie použitého materiálu, ktorý má tendenciu rýchlo sa opotrebovať, stupiť  alebo v prípade použitia tvrdých ingrediencií dokonca lámať. Nože Vitamix mixérov majú špecifický dizajn, pre ktorý sú charakteristické ploché otupené okrajové hrany a zvláštne asymetrické rozloženie štyroch nožov. Každý z nich je natočený do iného uhla, aby nože dokázali lepšie zasiahnuť všetky časti potravín cirkulujúcich v nádobe mixéra. Práve vďaka tomuto dizajnu dokážu Vitamix nože vykonávať trojitú akciu porovnateľnú s prácou mažiaru či kamenného mlynu na obilie, kladiva a klasického noža.  

Tento špecifický dizajn a jeho trojitá funkcia dokáže spracovať nie len suroviny, ktoré sa dajú rozsekať, ako napríklad väčšie kusy ovocia a zeleniny, ale i malé semená a orechy, ku ktorým Vitamix nože pristupujú inak ako tenké ostré hrany nožov bežných mixérov. Malé potraviny, ako ľanové semená, mak alebo slnečnica takéto nože nedokážu preseknúť, pretože sú primalé a ostrá čepeľ po nich jednoducho skĺzne. Hrubé hrany Vitamix nožov hnané obrovskou koncentráciou sily však na tieto potraviny dopadajú ako ťažké kladivo na orechovú škrupinu a následne ich drvia ako okrúhle kamene obilných mlynov. Takto sa semená najprv najprv roztrieštia na malé časti a nakoniec sa rozdrvia na prach.

V praxi to znamená, že z potravín, akými sú napríklad tekvicové, slnečnicové, sezamové alebo konopné semienka, si môžeme vyrobiť domáce semienkové maslo, pretože nože Vitamixu budú semená rozbíjať a drviť, až kým sa z nich neuvoľnia všetky tuky. Takýto prístup nožov je užitočný aj pri spracovaní klasického bobuľovitého ovocia, ktoré obsahuje drobné, pre oko takmer neviditeľné zrnká plné vzácnych živín. Naše telo tieto častice nedokáže „rozbiť“ samo, a preto ním často prejdú bez toho, aby sme ich dokázali zužitkovať. Ak si však malinové, jahodové alebo hroznové smoothie pripravíme za pomoci Vitamix nožov, množstvo týchto miniatúrnych semienok sa rozbije a náš organizmus ich vďaka tomu dokáže zužitkovať. 

Ďalšou obrovskou výhodou nožov Vitamix je ich životnosť. Keďže nože bežných mixérov majú tenké čepele zrezané intenzívnym brúsením, častým mixovaním sa pomaly opotrebujú, stupia a znížia celkovú výkonnosť mixéra, ktorá sa odrazí na nekvalitne rozmixovaných zmesiach. S nožmi Vitamix však k podobnému poklesu výkonnosti dôjsť nemôže. Ich hrany sú totiž v porovnaní s ostatným mixérmi hrubšie. Toto zatupenie hrán zohráva dvojitú úlohu: rozbíja drobné potraviny na prach a  predlžuje funkčnosť a životnosť nožov.

Laserové ostrenie nožov zabezpečuje extrémne dlhodobú stabilitu výsledkov.

Konštrukcia kvalitného mixéra s dlhou životnosťou sa však netýka iba finálneho produktu. Začína v momente, kedy technici vyberajú ten najodolnejší materiál na výrobu súčiastok. Každý takýto materiál a z neho vyrobená súčiastka totiž prispieva k vytrvalosti a spoľahlivosti výsledného mixéra. Presne tak je tomu aj v prípade Vitamix nožov: tvrdená oceľ zabezpečuje dlhodobú ostrosť a odolnosť voči korózii. Presný laserový rez v smere toku materiálu je zodpovedný za dlhú životnosť nožov a za ich silu pri kontakte s potravinami. Každý nôž navyše disponuje dvomi ložiskami, ktoré mu dodávajú absolútnu stabilitu.

Intuícia doma i v reštaurácii

Hoci mixéry sa zvyčajne neradia medzi „inteligentnú“ domácu techniku ako umývačky riadu alebo práčky, Vitamix disponuje vlastnosťou, ktorá ho jednoznačne radí do kategórie prístrojov novej generácie: je intuitívny. Túto vlastnosť prenáša aj na svojich používateľov a obsluha prístroja je vďaka nej veľmi jednoduchá.

Jednoduchosť používania však nepredstavuje užšiu paletu schopností prístroja, práve naopak. Vitamix dokáže pripraviť obrovské množstvo pokrmov všetkých chutí a konzistencií, od krémových smoothies po chrumkavé dipy a omáčky. Všetku prácu zvládne rýchlejšie ako ostatné prístroje a ušetrí čas nie len pri príprave pokrmov, ale aj pri umývaní nádoby. Jeho výkon je konzistentný a vy sa preto môžete spoľahnúť na stabilné výsledky. Dokáže si poradiť s rôznymi druhmi surovín v rôznom stave, spracuje tvrdé i mäkké plody, sypkú dužinu aj vlasovitú listovú zeleninu.

Vďaka užitočnému príslušenstvu navyše nie je nutné proces mixovania zastavovať. Môžete ho ovplyvňovať po celý čas, a to vďaka piestu, ktorý pomáha tlačiť pevné ingrediencie, ako napríklad veľké kusy mrazeného ovocia, dolu k oceľovým nožom bez toho, aby sa ich dotkol. Nádobu mixéra preto nie je nutné nespočetne veľa ráz otvárať a zatvárať a stierať ingrediencie dolu k nožom.

Mike Friedman, jeden z mnohých šéfkuchárov, ktorí vo svojej kuchyni využívajú Vitamix každý deň.

Každá sekunda v profesionálnom gastronomickom zariadení sa počíta. Dobrý dojem na zákazníkov neurobí iba chuť samotného pokrmu a čerstvosť ingrediencií, ale i rýchlosť, s akou sa jedlo dostane na tanier. Rýchlosť, akou pracuje Vitamix, posúva hranice možností reštauračných zariadení. Skutočne krémové polevy, omáčky alebo polievky nemusia byť otázkou nekonečného šľahania. Mike Friedman, šéfkuchár reštaurácie The Red Hen, využíva Vitamix pri každej príležitosti:

„Pripravujem s ním majonézu, jedlá pre deti, polievky, kokteily... Používam ho dokonca aj ako mažiar na korenie.“ I v reštauráciách platí, že čas sú peniaze, a preto sa Friedman, podobne ako tisíce ďalších šéfkuchárov, rozhodol pri príprave pokrmov spolupracovať s Vitamixom. So 4,2 koňmi  (3,1 kW) pod kapotou možno totiž s Vitamixom XL rozmixovať viac než 5 litrov potravín naraz.

Na rozdiel od iných mixérov je však Vitamix schopný svoj mimoriadny výkon skutočne pretaviť do mixovania, nie do zbytočného, škodlivého a životnosť znižujúceho prehrievania motora. Množstvo vysokovýkonných mixérov totiž pracuje so svojim výkonom prakticky iba na papieri, pretože v praxi ho dosiahnu iba na zopár krátkych sekúnd a za predpokladu, že nádoba prístroja je prázdna. Kým sú prázdne, funkčne sa podobajú vylešteným nákladiakom odstaveným bez nákladu na parkovisku. Keď sa však naplnia, prehrejú sa a náklad nedokážu uniesť. Vitamix, na rozdiel od nich, dosahuje vysoký výkon aj s veľkým nákladom.

Vitamix si zachová silný výkon za každých okolností. Väčšina ostatných mixérov však ťažký náklad neunesie.

Za hranicami bežného mixovania

Vďaka Vitamixu je možné praktizovať množstvo kulinárskych techník na jedinom prístroji. Okrem tradičného mixovania môžeme Vitamix využívať na krájanie a sekanie, zohrievanie, homogenizovanie, drvenie, rozptyľovanie nerozpustných látok v tekutine, šľahanie, extrahovanie a odšťavovanie. Toto množstvo techník spracovania pokrmov je možné dosiahnuť vďaka jednoduchej regulácii otáčok za pomoci otočného kolieska. V lete vyrobí Vitamix dokonale jemné zmrzliny intenzívnej chuti, v zime výživnú polievku plnú vitamínov a enzýmov, ktorú, ak chcete dodržať zásady surovej stravy, ohreje na príjemných 40 °C. Počas každého ročného obdobia oceníte Vitamix iným spôsobom, no celoročne vám ušetrí množstvo času a energie, ktoré bežne spotrebujete na klasické kuchynské práce, akými sú zdĺhavé krájanie, drvenie alebo šľahanie.

Vášeň v kuchyni

Niektorí šéfkuchári sú Vitamixu takí verní, že svoje menu zostavujú na základe jeho schopností. Keďže sa na túto značku spoliehajú aj tí najúspešnejší kulinárski odborníci, s pokojným svedomím a absolútnou dôverou sa naň môžu obrátiť i všetci amatéri, ktorým v krvi koluje vášeň pre prípravu varených i surových pokrmov. S Vitamixom možno vylepšiť tradičnú národnú kuchyňu, presedlať na exotické chute, alebo tieto dve gastronomické sféry zliať do homogénnych pokrmov mnohých chutí.

Vitamix je spoľahlivý, rýchly, efektívny a silný. Jeho skutočný potenciál sa však prejaví predovšetkým v rukách kreatívnych nadšencov varenia. Ak s varením práve začínate, s Vitamixom sa kuchárskemu umeniu priučíte rýchlejšie. Ak už máte s varením nejaké skúsenosti, no príprava niektorých jedál sa vám tak celkom nedarí, Vitamix pozdvihne vaše rozvíjajúce sa umenie na novú úroveň, a to predovšetkým v oblasti prípravy surovej stravy.

Spokojní zákazníci na svoje Vitamix mixéry nedajú dopustiť.

Vitamix a index kvality mixovaných zmesí

Test, ktorý overuje schopnosti mixérov, konečne poskytol možnosť, ako objektívne ohodnotiť  súčasnú ponuku prístrojov na mixovanie potravín. Na ceste za výsledným indexom museli pracovníci špecializovaných laboratórií postupovať nasledovne: pokusnú zmes vody a tvrdých čiernych fazúľ vložili do niekoľkých mixérov. Každý z nich uviedli do chodu na 45 sekúnd a následne rozmixovanú zmes precedili cez šesť sít s rôznymi sieťovinami, od najredšej po najhustejšiu. Mixéry, ktoré v teste obstáli najhoršie, vytvorili počas mixovania štrkovitú zmes, ktorú nebolo možné prepasírovať ani cez sito s najväčšími otvormi. Zmesi z kvalitnejších prístrojov prešli otvormi prvých sít, no sieťovinou posledného sita s otvormi s veľkosťou 0,0076 cm pretiekla iba zmes rozmixovaná vo Vitamixe. Tento inovatívny test dokazuje, že Vitamix dokáže potraviny rozbiť na bezkonkurenčne najjemnejšie častice a vytvorí tak pokrm tej najjemnejšej konzistencie.

Precedené zmesi z jednotlivých mixérov ukazujú, že Vitamix 750 obstál v teste jednoznačne najlepšie.

Hoci mnohých ľudí od kúpy mixérov tejto značky odrádza cena, nespočetné diskusie spokojných zákazníkov presviedčajú každý deň čoraz väčšie množstvo nadšencov zdravej stravy, že investícia do Vitamixu sa vráti v podobe dlhoročnej spokojnosti a absolútneho naplnenia vysokých očakávaní. I tí najznámejší blogeri, ktorí sa zaoberajú zdravým stravovaním, popisujú svoju cestu za ideálnym mixérom ako postupné overovanie jednotlivých značiek, častú nespokojnosť s výkonom, kazivosťou a neopraviteľnosťou prístrojov. Po niekoľkoročných skúsenostiach s mnohými značkami mixérov sa väčšina z nich zhoduje, že ak by sa mohli vrátiť na začiatok, rozhodli by sa pre Vitamix. Koniec koncov by tak ušetrili peniaze, ktoré utratili za 3 iné, menej kvalitné mixéry s krátkou životnosťou. Index kvality mixovaných zmesí je síce vedeckým testom, no pocit na jazyku, ktorý máme pri konzumácii zmesí vyrobených vo Vitamixe, si môžeme overiť aj bez akéhokoľvek cedenia a testovania.

Štruktúra zmesi a jej vplyv na chuť

Prečo záleží na veľkosti rozmixovaných častíc? Pretože veľkosť priamo súvisí s chuťou. Podľa štúdie, do ktorej sa zapojilo 300 zákazníkov a ktorá vystihuje i princíp mletia kávy, existuje silná vzájomná súvislosť medzi jemnosťou mixovaných nápojov a spôsobom, ktorým vnímame ich chuť. Čím drobnejšie sú častice, ktoré si vkladáme do úst, tým intenzívnejšie sa z nich uvoľňuje chuť. Keďže Vitamix rozbije pevnú stravu doslova na prah, množstvo chutí, ktoré sa z neho uvoľnia, je oveľa väčšie a širokospektrálnejšie ako v prípade ostatných mixérov. Túto priamu úmeru medzi hodvábnosťou rozmixovanej zmesi a jej chuťou dokazujú mnohé pokrmy na čele s krémovými vitariánskymi zmrzlinami, ovocnými sorbetmi a lahodnými omáčkami mnohých chutí.  

Tip Vitariána

 Všetci už dnes vieme, že biela múka nie je dobrou voľbou. Snažíme sa preto zadovážiť si čo možno najviac druhov kvalitnej celozrnnej múky. Od ich nákupu či častého používania nás však odrádzajú vysoké ceny. S Vitamixom sa tejto prekážke môžeme ľahko vyhnúť. Využite silu a rýchlosť Vitamix nožov a pripravte si múku doma. Výroba kvalitnej bezlepkovej múky z ryže, či menej bežných obilnín akými sú pohánka, špalda alebo jačmeň, bude rýchla a neporovnateľne lacnejšia ako ich nákup. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency