Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Štiav - Sladkokyslý a liečivý

Je považovaný za všeliek

11. 04. 2016 Ochorenia Bylinky  Ján Hegyi
Štiav - Sladkokyslý a liečivý

Známy od minulosti

Štiav ako listovú zeleninu poznali už starí Gréci a Rimania. V Nemecku, Švajčiarsku, Chorvátsku, Bulharsku a Maďarsku patrí medzi obľúbenú zeleninu, zatiaľ čo u nás sa pestuje len ojedinele v záhradkách. Na jeho pestovanie Vám netreba mimoriadne záhradkárske zručnosti a môžete si ho nasadiť aj do kvetináča na balkóne. U nás je najznámejší štiav kučeravý, štiav menší a štiav záhradný. Každý z nich má zaujímavú chuť a liečivé účinky.

Listy štiavu pripomínajú rybu alebo meč

Čo obsahuje a s akými problémami nám pomôže?

Je bohatý na vitamín C, E, K, A a vitamíny skupiny B. Obsahuje aj šťaveľan draselný, horčík, fosfor, síru, kremík v organickej podobe, vlákninu, aminokyseliny a chlorofyl. Štiav je jeden z najlepších zdrojov železa, ktoré vynikajúco pomáha pri zápche, ochoreniach krvi, kožných problémoch, reumatizme a poruchách trávenia. Je tiež výborný na zbavenie sa ťažkých kovov z tela, ako napríklad olova, arzénu a ortuti. Semená obsahujú omega-3 mastné kyseliny, ktoré sú prospešné na srdce.

Štiav má antioxidačné, antibakteriálne a antikarcinogénne účinky.

Je výborný na čistenie krvi a vnútorných orgánov,  pomáha s trávením a je taktiež veľmi účinný na vonkajšie použitie. Môžete teda naniesť pastu zo štiavu (vyrobenú žúvaním alebo rozmixovaním rastliny) na pokožku na liečbu vyrážok, uštipnutí hmyzom, rezných rán a modrín. Keď vás nabudúce uštipne včela, rozžúvajte trochu štiavu, naneste ho na štípanec a uvidíte.

Červeno-ružové semená štiavu

Použitie štiavu

Listy a stonky sa môžu jesť surové ako pochúťka, taktiež na prípravu šalátov, do polievok, prívarkov, a podobne. Možete ich tiež dusiť, restovať, variť alebo marinovať, v kreativite sa medze nekladú. Je možné si z listov vylisovať aj čestrvú detoxikačnú šťavu. Používa sa aj koreň štiavu, z ktorého sa pripravuje vývar. Semená môžete použit v krekroch alebo pečive. Z celej ratliny si môžete pripraviť aj čaj, tinktúru, masť alebo obklady.

Štiav menší je jedna z kľučových rastlín, ktoré sa používajú na príprivu čaju Essiac. Čaj Essiac  je silno antikarcinogénny a s veľkými úspechmi ho v Kanade používala sestra Rene M. Caisse. Recept na tento čaj pochádza od kanadského indiánskeho kmeňa Ojibwe.

Červenožilkový štiav

Základná charakteristika

Latinský názov: Rumex spp.
Čeľaď: Polygonaceae/Stavikrvovité
Jedlé: Listy, stonky, semená, kvety a korene.
Chuť: Sladkokyslá, mierne horká - záleží od odrody.
Popis: Štiav kučeravý má podlhovasté zelené listy, ktoré sa na okrajoch kučeravia. Nápadné zhluky semien je možné vidieť rásť na vrchných častiach rastliny. Tieto semená zhnednú počas neskorého leta a hrkocú vo vetre, takže ich ľahko spoznáte. Kvety sú zelené a nenápadné.
Štiav menší môže vyrásť do výšky od 15 do 60 centimetrov. Listy sú kopijovitého tvaru s dvomi lalokmi. Mnoho ľudí si pri rozpoznávaní štiavu menšieho všimlo, že listy rastliny pripomínajú rybu alebo meč. Kvety rastú na predĺženej stonke a vo farbe sa rozlišujú od bielych po červené.
Obdobie zberu koreňa: október – november alebo marec.
Obdobie zberu listov: Od začiatku jari. Menšie sú chutnejšie a majú v sebe koncentrované živiny.

Tip Vitariána

Pridajte listy štiavu do receptu na vaše obľúbené smoothie a obohatíte tým jeho výživovú hodnotu. Štiav chutí naozaj fantasticky. Ak listy rozdrvíte alebo rozmixujete, pridáte vodu a sladilo pripravíte si osviažujúci nápoj namiesto citronády. 

Súvisiace články

Nutella

Nutella

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency