Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Šalvia lekárska: bylinka roku 2001

Prečo by mal človek umierať, keď v záhrade rastie šalvia?

13. 09. 2016 Ochorenia Stravovanie Nervy  Hana Moravčíková
Šalvia lekárska: bylinka roku 2001

Bylinka, ktorá spája staroveké civilizácie

Šalvia lekárska pochádza z krajín okolo Stredozemného mora. Hoci v našich zemepisných šírkach nájdeme jej blízku príbuznú – šalviu lúčnu – táto bylinka nemá také silné liečivé účinky ako jej stredomorská odroda. Práve preto sa v južných európskych oblastiach šalvia konzumuje už celé tisícročia. Jej medicínska história siaha omnoho ďalej ako dejiny väčšiny liečivých bylín.

Šalviu si vážili už starovekí Gréci a Rimania, ktorí mali dokonca na jej zber vytvorený špeciálny rituál. Okrem liečivých účinkov využívali obe tieto kultúry šalviu i za účelom konzervácie mäsa, ktorá takýmto spôsobom bežne fungovala až pokým sa na svete neobjavili mrazničky. Účinky, ktoré Gréci a Rimania dedukovali na základe častého používania šalvie dnes vedecká obec definitívne potvrdila a vysvetlila. Odborníci na liečivé byliny z nej boli dokonca takí nadšení, že jej udelili titul Bylinka roku 2001.

Listy s puncom striebra

Šalvia lekárska je bylinka s lístkami na dotyk príjemnými ako hodváb. Sú sivozelenej farby a na slnečnom svetle sa zdá, akoby boli postriebrené.  Sú úzke a kopijovité, pretkané výraznou žilnatinou. V knihe Zdravie z božej lekárne píše autorka Mária Trebenová, že jeden verš z roku 1300 hovorí: „Prečo by mal človek umierať, keď v záhrade rastie šalvia?" Na základe tohto jednoduchého citátu sa dá s istotou povedať, že ľudia si už v tomto dávnom období cenili šalviu viac než bežné bylinky.

Mária Trebenová ďalej uvádza, že šalvia je skvelým pomocníkom pri zápale mandlí, bolestiach hrdla, hnisaní zubov, zápale hrtana a ústnej dutiny. V takomto prípade odporúča zápar, ktorým sa ústna dutina môže kloktať:

„Veľa detí aj dospelých by nemuselo podstúpiť operáciu mandlí, keby boli zavčasu používali šalviu. Keďže mandle zadržujú jedovaté látky a odstraňujú ich z tela, považujú sa za políciu organizmu. Ak chýbajú, potom jedovaté látky putujú priamo do obličiek. Šalviový zápar pomáha i pri krvácajúcich a uvoľnených zuboch, pri bolestiach ďasna a vredoch na ďasnách. Vtedy sa kloktá alebo priloží navlhčená vata.“

Šalvia je skvelou bylinkou na zápaly v ústnej dutine a na bolesti hrdla.

So šalviou na nič nezabudnete

Podľa výskumu z roku 2003 uverejnenom v časopise Pharmacological Biochemical Behavior boli vedomosti bylinkárov znovu potvrdené i vedecky: šalvia je skvelou bylinou na podporu správnej funkcie pamäte. V dvojito zaslepenej štúdii, ktorej sa zúčastnilo 45 mladých dospelých dobrovoľníkov sa ukázalo, že vplyv šalvie je skutočne badateľný. Šalvia naozaj zlepšuje pamäť a odhaduje sa, že je účinná i v prevencii Alzheimerovej choroby.

„50 mikrolitrov esenciálneho oleja zo šalvie značne zlepšilo schopnosti ľudí okamžite si vybaviť slová, ktoré chceli použiť. Tieto výsledky predstavujú prvý systematický dôkaz, že šalvia je schopná ovplyvniť vnímanie a vyjadrovanie u zdravých dospelých jedincov.“

Zaraďte šalviu do svojho bežného jedálnička

  • Zmiešajte uvarenú bielu fazuľku s olivovým olejom, šalviou a cesnakom a podávajte na chrumkavej bagete.
  • Zakomponujte šalviu do paradajkových pokrmov.
  • Posypte ňou omelety alebo quiche.
  • Posypte si šalviovými lístkami pizzu (pečenú i vitariánsku)
  • Pripravte si rýchlu večeru: zmiešajte lístky šalvie s hrubostennými farebnými paprikami, uhorkami a sladkou cibuľkou a zalejte jogurtom.
  • Ak pečiete kuracie mäso alebo ryby pod alobalom, pridajte k nemu zopár šalviových lístkov. Absorbuje tak nové vône a chute, ktoré sa hodia ku krémovým omáčkam.

Šalviový čaj posilňuje imunitu, zmierňuje potenie, podporuje trávenie a prináša úľavu pri škriabaní v hrdle.

Tip Vitariána

Pôvodné vydanie najznámejšej knihy Márii Trebenovej, Zdravie z Božej lekárne, dosiahlo viac ako 8 miliónov predaných výtlačkov. Ľudia tejto špecialistke na bylinnú liečbu dôverovali a nechali sa jej poznatkami poučiť a inšpirovať. Na záver kapitoly o šalvii lekárskej dáva Mária Trebenová ešte jeden zaujímavý tip pre všežravcov:

„Aj divina je chutnejšia, keď sa pridá lístok šalvie. Ani pri bylinkových syroch a koreninových omáčkach netreba na šalviu zabúdať. V niektorých krajoch sa robí šalviové pečivo alebo šalviové koláče. Rozdrobený šalviový list sa do cesta pridáva podobne ako aníz.“

Ak premýšľate, ako šalviu využiť vo vitariánskej kuchyni, vedzte, že máte takisto mnoho možností: mixované letné polievky, vitariánska pizza, cviklový šalát či kešu smotana – to všetko je pre živú kuchyňu dochutenú šalviou ako stvorené.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency