Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Sacharidy sú palivom pre dlhý beh

Výskumníci odhaľujú, že tuk nie je pre maratóny potrebný

02. 01. 2016 Stravovanie Šport Zlúčeniny Tuky  Martina Strihová
Sacharidy sú palivom pre dlhý beh

Austrálsky výskum zahŕňal mužov, ktorí boli súťažnými polmaratóncami. Na bežiacom páse bežali 95 percent svojho najlepšieho času na polmaratón, kým sa vyčerpali. Muži pred behom jedli a počas behu dostali kyselinu nikotínovú, aby sa ich telo vyhlo využívaniu tukových zásob.

Zablokovanie telu prístupu k tuku neovplyvnilo to, ako dlho mohli účastníci na bežiacom páse bežať predtým, ako sa vyčerpali, zistili vyšetrujúci. Tiež poznamenali, že nedostatočný prístup k tuku neovplyvnil to, ako telo využívalo sacharidy, ktoré prispeli až po 91 percent celkovej energie, ktorú bežci použili.

Štúdia bola publikovaná nedávno v Journal of Applied Physiology. Podľa autora štúdie Jilla Leckeya z Ústavu zdravotných výskumov Mary MacKillop na Austrálskej katolíckej univerzite v Melbourne zistenia ukazujú, že svaly uprednostňujú sacharidy ako ich zdroj paliva počas vysoko-intenzívnych dlhých behov.

„Súťažný bežci by sa mali sústrediť na stravovacie stratégie, ktoré zvýšia dostupnosť sacharidov pred a počas pretekov, aby zlepšili výkon na pretekoch trvajúcich po dobu 90 minút,“ povedal Leckey pre časopis.

Táto štúdia sa sústredila na súťažných bežcov, ale výsledky sa môžu tiež aplikovať na rekreačných bežcov, povedali výskumníci.

„To, čo určuje podiel paliva cukrov a tukov, ktoré využívajú pracujúce svaly, je relatívna intenzita pohybu, napríklad percento maximálnej spotreby kyslíka alebo maximálneho srdcového tepu jednotlivca, nielen tempo, ktorým bežia,“ povedal Leckey.

Správne cukry sú najideálnejšou stravou pre dlhý beh.

Tip Vitariána

Sacharidy nájdete v ovocí, obilninách, cestovinách, zemiakoch, ale aj v sladkostiach. Nie všetky zdroje sú rovnako dobré. Najlepšie a najľahšie sa behá na strave z ovocia, niektorým bežcom môžu vyhovovať aj škroby, ale tie môžu často bežcom spôsobovať problémy. A rafinovanému cukru, ktorý sa pridáva do sladkostí a koláčov, sa úplne vyhýbajte.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency