Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Rozmarín

Vôňa zdravého mozgu

20. 08. 2016 Stravovanie Nervy antioxidanty  Hana Moravčíková
Rozmarín

Medicína minulosti i budúcnosti

Zdravotné prínosy rozmarínu, z lat. ros marinus čiže morská rosa sú známe už dlhé storočia. V dávnych dobách sa odvary z tejto byliny využívali na uvoľnenie svalových bolestí, na zlepšenie pamäte, na podporu imunitného a obehového systému a dokonca i ako podpora rastu vlasov. Moderná medicína však odhlila i ďalšie z jeho mimoriadnych pozitív.

Neurologické eso

Nedávne vedecké štúdie potvrdzujú, že rozmarín je mimoriadne prínosný pre mozog. Burnhamský inštitút zistil, že rozmarín obsahuje látku, ktorá dokáže ničiť voľné radikály v mozgu. Touto doposiaľ tajnou ingredienciou rozmarínu je kyselina karnozová, ktorá dokáže chrániť mozog pred mŕtvicou a rôznymi degeneráciami  (napr. Alzheimerova choroba), ku ktorým dochádza práve pod vplyvom voľných radikálov.

Účinky rozmarínu na mozog a nervovú sústavu študovali i vedci z Japonska. Po dôslednom skúmaní a konzultácii s univerzitou v Kjóte zistili, že rozmarín pomáha brániť starnutiu mozgu. I za týmto  úspešným vplyvom voňavej byliny na ľudský mozog stojí kyselina karnozová, ktorej zvýšená konzumácia dokáže zlepšiť pamäť.

Ako používať rozmarín?

Kuchyňa

Nie je nič jednoduchšie, ako posekať rozmarín na malé kúsky a posypať ním varené či nevarené jedlo. Už od dávna patril rozmarín k skvelým koreniam na ryby, jahňa i kura. Skvele sa však hodí i paradajkám, preto ho občas skúste pridať do talianskej paradajkovej polievky namiesto oregana, alebo si ním posypte paradajkový šalát. Ak máte radi olivový olej, skúste ním v malej fľaške zaliať zopár lyžičiek sušeného rozmarínu a nechajte ho lúhovať dva týždne. Získate úžasne aromatický olej, ktorý sa hodí prakticky ku každému slanému pokrmu.

Rozmarín sa nehodí iba k rôznym mäsám, ale i k zelenine.

Rozmarín v kozmetike

Rozmarín je jednou z najúčinnejších byliniek na vlasy. Podporuje ich rast, ozdravuje ich, prinavracia im lesk a bráni ich prílišnému vypadávaniu. Kyselina ursolová, ktorú táto bylina obsahuje, podporuje prekrvovanie pokožky hlavy, následkom čoho sa do vlasových folikúl dostáva väčšie množstvo kyslíka.

Ak sa slnkom vysušené vlasy chystáte po lete trochu ozdraviť, skúste použiť rozmarín.

Lekárnička

Prečo by mal rozmarín tvoriť súčasť našej lekárničky? Pretože obsahuje:

  • kyselinu rozmarínovú (s antioxidačnými a antibakteriálnymi účinkami)
  • esenciálne oleje (s protiplesňovými a antiseptickými účinkami)
  • vitamín A (chráni zrak z pokožku)
  • mangán (znižuje riziko ochorenia rakoviny prsníkov)
  • a mnoho ďalších vitamínov a minerálov

Rozmarínový čaj spríjemní život ľudí s problematickým trávením i s nízkym tlakom.

Okrem samotných vetvičiek rozmarínu si môžete zadovážiť i éterický rozmarínový olej, alebo si zo sušeného rozmarínu vyrábať čaj, ktorý pomáha tráveniu, rozprúdi krvný obeh, mierne zdvihne tlak a prinesie uvoľnenie svalovému systému. Rozmarín je i častým prídavkom mastí a krémov na uvoľnenie svalov a na liečbu reumatizmu.

Tip Vitariána

Na rozmaríne si môžete pochutnať i na cestách, v práci alebo večer pri dobrom filme. Ak nemáte čas na prípravu vlastných sušených rozmarínových vita chlebíkov, zoženiete ich tu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency