Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prvosienka jarná - Jedna z prvých liečiviek

Ohlasuje začiatok jari

21. 03. 2016 Bylinky Bolesť Dýchanie Jar  Ján Hegyi
Prvosienka jarná - Jedna z prvých liečiviek

Krásna na prvý pohľad

Patrí do čeľade prvosienkovitých a je rozšírená takmer v celej Európe, ale aj a v miernom klimatickom pásme Ázie. Najviac známa je prvosienka jarná, no poznáme aj hojne rozšírenú prvosienku vyššiu. Prvosienka jarná a vyššia sú čiastočne chránené, čo znamená, že sa môže zbierať iba vňať s kvetom, u všetkých druhoch je chránený koreňový systém.

Prvosienku jarnú s veľkým úspechom používali vo svojej praxi aj známy kňaz Sebastian Kneipp (jeden zo zakladateľov naturopatie) a bylinkárka Mária Trebenová.

Aké látky prvosienka obsahuje a čo lieči?

Prvosienka obsahuje najmä saponíny, flavonoidy, silicu, glykosidy, kyselinu askorbovú, horčičnú a kremičitú, éterický olej a sacharidy. Kvety a listy sú taktiež bohaté na vitamín C a betakarotén, ktoré majú antioxidačné vlastnosti a pomáhajú posilniť imunitný systém. V prvosienke nájdeme aj minerály ako draslík a vápnik.

Hlavná liečivá hodnota prvosienky je v obsahu saponínu, ktorý zrieďuje hlieny v prieduškách a pľúcach, čím uľahčuje vykašliavanie a súčasne má aj protizápalový účinok.

Kvety prvosienky zblízka

Prvosienka jarná je hodnotnou liečivou rastlinou a má široké využitie. Používa sa na liečbu dýchacích ciest, pomáha pri migrénach, nespavosti, nervových poruchách, prečisťuje krv a má aj upokojujúce učinky. Táto rastlina má aj močopudné účinky a podáva sa aj pri reumatických ťažkostiach.

Prvosienka sa odporúča aj kojacím matkám, pretože stimuluje tvorbu materského mlieka.

Prvosienka jarná lieči aj obrnu, dnu a tiež je dobrá proti mŕtvici. Lekári a mnísi raného novoveku ju často predpisovali aj ako prostriedok posilňujúci srdce, pri prechladnutí, proti močovým kameňom a na ošetrenie rán.

Masť a olej sa osvedčili pri liečení podráždenia pokožky, znamienok, akné, bradavíc a iných kožných chorobách.

Prvosienka jarná

Použitie prvosienky jarnej

Najčastejšie sa prvosienka užíva samostatne vo forme bylinného výluhu alebo aj v mnohých čajových zmesiach. Na čaj sa používajú sušené alebo čerstvé kvety, alebo aj celá vňať rastliny. Listy aj kvety sa taktiež môžu jesť surové a to hlavne v jarných šalátoch. V minulosti boli listy prvosienky obsiahnuté aj v mnohých receptoch.

Kvety prvosienky sú dobrou prísadou do inhalačných zmesí na dýchacie orgány a do bylinkových kúpeľov.

Jedinečným prostriedkom proti srdcovým chorobám je prvosienkové víno, ktoré sa dá pripraviť na jar. Dvojlitrová fľaša sa naplní kvetmi prvosienky (celé okolíky) voľne až po hrdlo a zaleje bielym vínom. Kvety musia byť ponorené. Fľašu ľahko zazátkujeme a necháme 14 dní na slnečnom mieste. Pri srdcových bolestiach užívame občas hlt vína, ľudia so srdcovými chorobami užívajú až tri polievkové lyžice denne. Z prvosienky sa pripravuje aj tinktúra, najčastejšie z vňate rastliny.

Čaj s kvetmi prvosienky a kvetmy fialky

Základná charakteristika prvosienky jarnej

Upozornenie: Prvosienkové kvety môžu, niekedy vyvolať u citlivých osôb kontaktné alergické reakcie (sčervenanie kože, pľuzgieriky). Ako súčasť čajov môžete prvosienku užívať bez obáv, no neprimerane vysoké dávky môžu spôsobiť nevoľnosť, vracanie, alebo hnačku. Tehotné ženy by mali dávku primerane znížiť.
Latinský názov: Primula veris
Čeľaď: Prvosienkovité – Primulaceaeae
Jedlé: Listy, stonky, kvety a korene.
Chuť: Zeleň a kvety chutia trochu sladko. Nemajú veľmi výraznú chuť.
Popis: Z husto rozkonáreného podzemku vyrastá ružica podlhovastých vajcovitých kučeravých prízemných listov a 10 až 20 cm vysoký stvol s okolíkom zlatožltých kvetov, ktoré šíria príjemnú medovú vôňu. Nájdeme ju na lúkach, kopcoch, v listnatých lesoch a na brehoch potokov.
Obdobie kvitnutia a zberu: marec – máj.

Tip Vitariána

Pridajte plnú hrsť kvetov prvosienky do džbánu s vodou a vytvoríte si tak príjemnú prvosienkovú vodu s blahodárnymi účinkami. Nechajte si zamraziť kvety vo vode alebo v dávkovači ľadu a potom ich môžete pridávať ako estetické spestrenie rôznych kokteilov a nápojov. Akékoľvek jedlo si takisto môžete skrášliť čerstvými kvetmi alebo listami prvosienky. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency