Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Prečo nevyhadzovať kôstku z avokáda?

Superpotravina zamknutá v semienku

16. 02. 2016 Ochorenia Ovocie Superpotraviny Nápoje Semienka  Martina Strihová
Prečo nevyhadzovať kôstku z avokáda?

Teraz si pravdepodobne rozmýšľate nad tým, ako je možné avokádové jadro zaradiť do stravy. Rozbiť kladivom? Nie je také tvrdé a stačí ho rozrezať ostrým nožom.

Už v minulosti sa extrakt z avokádových jadier používal ako potravinárske farbivo a atrament na písanie. Avokádové semienko predstavuje až 18 % plodu a teda je to dosť veľké percento odpadu. Jeho skryté účinky avokádovej kôstky vás prekvapia.

Prínosy avokádových jadier

Vyše 70 % celkovej antioxidačnej kapacity avokáda sa ukrýva vnútri semiačka.

Pensylvánska štátna univerzita nedávno zahájila štúdiu o prospešných účinkoch avokádových jadier a zistila, že fenolické antioxidačné zlúčeniny v jadre môžu znižovať vysoký cholesterol, vysoký krvný tlak, znižovať zápaly, cukrovku a podporovať imunitu. Semienka majú dokonca insekticídne, fungicídne a antimikrobiálne vlastnosti.

„Každý srdcový pacient musí jesť avokádo vrátane kôstky.“ - Dr. Tom Wu Dr. Wu získal cenu za „mimoriadny prínos“ od Americkej rakovinovej spoločnosti a cenu „svetovo preslávený doktor“ od Spojených štátov za jeho prelomové objavy pri cukrovke a rakovine.

Antioxidačné zlúčeniny v avokádovom jadre znižujú cholesterol, vysoký krvný tlak, znižovať zápaly, cukrovku a podporovať imunitu.

Redukuje zápaly a zmierňuje bolesť kĺbov

Zápaly stoja za mnohými chronickými ochoreniami: artritídou, chorobou srdca, mŕtvicou a dokonca aj rakovinou. Všetky tieto choroby sa spájajú s nadmernými zápalmi v tele!

Semienko a šupka z avokáda obsahujú vysokú hladinu antioxidantov ako sú katechíny (ktoré sa tiež nachádzajú v zelenom čaji) a prokyanidíny, ktoré pôsobia ako protizápalové prostriedky, znižujú bolesť, opuchy, stuhnutosť a stratu funkcie kĺbov. Tieto dva antioxidanty tiež zlepšujú zdravie srdca a cirkuláciu krvi.

Optimálne pre trávenie

V dávnych časoch sa v Južnej Amerike používalo semienko z avokáda na liečbu dyzentérie, žalúdočných vredov a iných tráviacich problémov.

Vaša tráviaca sústava je základom pre vaše celkové zdravie. Vaša imunita priamo závisí od baktérií, ktoré žijú v tráviacom trakte. Ak im črevná flóra poskytuje zdravé prostredie, potom môžu ľahko bojovať proti patogénnym baktériám a vírusom.

Antioxidanty a vláknina, nachádzajúce sa v avokádových semiačkach, sú vynikajúce pre váš tráviaci systém. Avokádové semiačko obsahuje viac rozpustnej vlákniny na gramy ako akákoľvek iná zelenina! Váš gastrointestinálny trakt sa vám za to, že si pridáte avokádové semiačko do stravy, poďakuje a bude vynikajúco fungovať.

Ničí rakovinové bunky

Štúdia na Univerzite v Antioquia v Kolumbii z roku 2013 zistila, že extrakt z avokádovej kôstky a plodu (odrody Hass) má proapoptotický účinok na leukemické bunky. Výťažok spôsobil samodeštrukciu leukemických buniek, zatiaľ čo normálne bunky zostali zdravé.ň

Extrakt z kôstky avokáda ničí rakovinové bunky.

Semiačko obsahuje aj fytochemikáliu známu ako flavonol, ktorá je silným antioxidantom, ktorý môže redukovať rast nádorov.

Zaháňa chute a odbúrava tuky

Semiačka avokáda sú plné vlákniny, ktorá vás zasýti a uspokojí. Navyše, avokádové semiačka pomáhajú regulovať vašu hladinu cukru v krvi. Keď sa vaša celková hladina glukózy v krvi ustáli, bude pravdepodobnejšie, že odoláte chutiam na nezdravé potraviny.

Získate žiarivú pokožku

Kôstka z avokáda je perfektnou potravinou pre vašu pleť. Jej účinné antioxidanty môžu pomôcť obnoviť kolagén, napraviť bunkové poškodenie spôsobené voľnými radikálmi a skutočne zlepšiť vzhľad a pocit vašej pleti.

Ako rozbiť a použiť semiačko

Najjednoduchší spôsob, ako získať úžitok z avokádovej kôstky, je pridať si ju do smoothie. Ak jej nepridáte veľa, neovplyvní to chuť smoothie, bude len o niečo výdatnejšie a hustejšie. Avokádová kôstka má horkú chuť a horká chuť podporuje trávanie.

Najskôr kôstku vyberte z plodu a potom ju môžete pevným ostrým nožom prekrojiť (ide to ľahko, ale dávajte si pozor). Najskôr nôž zapichnite do kôstky, potom ju prekrojte. Rozkrájajte ju na menšie kúsky a zvoľte si, aké množstvo pridáte do smoothie.

Smoothie z avokádovej kôstky

  • 1 šálka vody alebo orieškového mlieka
  • 1 zrelý banán
  • 2 hrste čerstvého špenátu
  • ½ Hass avokádo (čierne)
  • ½ kôstky z Hass avokáda
  • kúsok čerstvého zázvoru
  • šťava z ½ citrónu

Všetko spolu rozmixujte.

Smoothie z avokádovej kôstky.

Záver

Takže nabudúce, keď sa zakrojíte do maslového avokáda plného živín, neunáhlite sa a kôstku nevyhoďte!

Tip Vitariána

Podobne môžete postupovať aj s inými druhmi ovocia. Ak si do smoothie alebo šťavy pridávate jablká alebo hrušky, pridajte aj ich jadierka. Jednými z najzdravších ľudí na svete je kmeň Hunza z Ázie, ktorí sa živí marhuľami a hlavne jadierkami z nich!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency