Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pestrec mariánsky - Zregeneruje Vám pečeň

Liečivý a pichľavý

04. 04. 2016 Trávenie Bylinky  Ján Hegyi
Pestrec mariánsky - Zregeneruje Vám pečeň

Vzhľadom pripomína bodliak

Pestrec má svoj pôvod na Kanárskych ostrovoch odkiaľ sa dostal do oblasti Stredomoria. Nájdeme ho aj v Malej a Prednej Ázii a u nás je často pestovaný v blízkosti záhrad, kompostov, ale môžete sa s ním stretnúť aj popri cestách.

Čo obsahuje?

Za liečivé účinky sú zodpovedné flavolignany silybin, silydianin a silychristin, ktoré sa súhrnne nazývajú silymarín. Tieto látky sa viažu na membránu pečeňových buniek a zabraňujú tak vniknutiu toxických látok do pečenových tkanív. Okrem toho podporujú regeneráciu poškodených pečenových buniek a posilňujú imunitný systém a pôsobia ako veľmi silné antioxidanty. Najväčšia koncentrácia sylimarínu je v semenách, v menšej koncentrácii sa nachádza v listoch a koreni. Plody okrem toho obsahujú asi 27% bielkovín a 30% jedlého oleja (kyselina linolová, olejová a nenasýtené mastné kyseliny), tyramín, histamín, aminokyseliny, cukry a vitamín E (500 až 800mg/kg).

Kvitnúci pestrec mariánsky

Liečebné účinky pestreca mariánskeho

Pestrec sa používa pri ochoreniach a poškodení pečene, napr. pri žltačke typu B a C, cirhóze, steatóze (stukovatení) pečene, pri otravách v dôsledku intoxikácie alkoholom, drogami, priemyselnými chemikáliami alebo hubami. Sylmarín tiež dokáže vychytávať voľné radikály a zabraňuje peroxidácii tukov. Štúdie tiež naznačujú, že chráni pred poškodením DNA, znižuje aktivitu látok stimulujúcich rast nádorov. Liečivé účinky pestreca sú naozaj rozsiahle, takže si popíšeme jeho hlavné vlastnosti:

  • Zlepšuje trávenie
  • Detoxikuje a posilňuje pečeň
  • Znizuje cholesterol
  • Preukázateľne odstraňuje následky chemoterapie
  • Zlepšuje stav sliznice maternice
  • Pomáha proti nízkemu tlaku
  • Používa sa pri otravách jedmi najrôznejších druhov, vrátane otravy hubami
  • Zbavuje pečeň chemických prímesí a toxických látok z potravín
  • Chráni pečeň pred škodlivými účinkami z užívania farmaceutických liekov
  • Je obrovským prínosom pri boji proti migréne, závratom, depresiám, astme, alergiám, ale aj nevoľnostiam počas cestovania

Pestrec je jedna z najrozsiahlejšie preštudovaných a zdokumentovaných liečivých rastlín.

Použitie pestreca mariánskeho

Najúčinnejšie je použitie čerstvo nadrvených semien, ktoré neprišli do kontaktu s kovom a ani neboli pri mletí alebo drvení zohrievané. Prášok rýchlo oxiduje, čím sa účinná látka znehodnocuje, je preto potrebné pripravovať len malé množstvá určené k okamžitej spotrebe. Na drvenie môžete použiť keramický mažiar alebo mlynček na kávu či obilie s keramickými mlecími kameňmi a styčnými plochami zo skla alebo plastu. Drvené semená majú hrubšiu štruktúru ako mleté.

Semená pestreca mariánskeho

Drvený pestrec mariánsky konzumujte priamo, 4x denne 1 čajovú lyžičku (3-4 g), avšak aspoň 45 minút pred jedlom.

Drvinu v ústach dôkladne požujte a premiešajte so slinami (kvôli rýchlejšiemu stráveniu a distribúcii prospešných látok) a prehltnite. Následne zapite dostatočným množstvom vody (cca 150 ml na čajovú lyžičku). Je prospešné ho takto užívať aspon 3-4 týždne.

V ľudovom liečiteľstve sa používajú aj semená, list alebo koreň pestreca, ktoré sa väčšinou pridávajú do čajových zmesí.

Z pestreca sa vyrába aj olej, múka, tinkúra alebo ho môžete použit vo forme výluhu do kúpela.

Vysušené kvety pestreca

Základná charakteristika pestreca mariánskeho

Upozornenie: Pestrec mariánsky je považovaný za jednu z najbezpečnejších liečivých rastlín na trhu a pri jeho užívaní nie sú známe žiadne vedľajšie účinky.
Latinský názov: Silybum marianum
Čeľaď: Asteraceae/Astrovité
Jedlé: Listy, stonky, kvety,korene a semená.
Chuť: Nemá veľmi výraznú chuť.
Popis: Pestrec mariánsky je veľmi pichľavá bodliakovitá rastlina vysoká 1 – 1,5 m podobná benediktu lekárskemu. Oobľubuje teplé podnebie.
Obdobie kvitnutia a zberu: júl – semptember.

Tip Vitariána

Podporte a regenerujte Vašu pečeň pestrecom mariánskym, prípadne úživajte ako prevenciu. Najlepšie keď ho budete kombinovať aj s potravinami, o ktorých sa dočítate v tomto článku.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency