Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Pažítka

Zelený srdcotepec

05. 09. 2016 Ochorenia Stravovanie Žena Krv  Hana Moravčíková
Pažítka

Nespočetné zdravotné benefity

Pažítka obsahuje desiatky živín, z ktorých vynikajú medzi iným vitamíny K, C a A, železo, meď a mangán. Čo sa aminokyselín týka, vyniká pažítka v obsahu tryptofánu, treonínu, izoleucínu, leucínu a lyzínu. Zmes vymenovaných vitálnych látok zabezpečuje pre organizmus niekoľko pozitívnych účinkov.

Problematické trávenie

Pažítka obsahuje alylové sulfidy, ktoré okrem iného zabezpečujú hladké trávenie. Vzhľadom na to, že pažítka má i antibakteriálne účinky, dokáže zničiť nechcené baktérie v gastrointestinálnom systéme. Okrem toho táto nenápadná bylinka povzbudzuje správne fungovanie čriev, vďaka čomu dokáže organizmus z prijímanej potravy vyťažiť maximum živín.

Orlí zrak

Pažítka obsahuje karotény, konkrétne luteín a zeaxantín, ktoré sú priamo spájané so znižovaním oxidatívneho stresu v očiach a bránia vzniku šedého zákalu. Bránia i makulárnej degenerácii, ktorá postihuje sietnicu a spôsobuje stratu centrálneho videnia. Vo všeobecnosti sa teda dá povedať, že pažítka je mimoriadne dôležitou bylinou pre všetkých tých, ktorý si chcú zachovať zdravé oči aj v pokročilom veku. 

Zelený srdcotepec

Alicilín má prirodzene antivírové, antibakteriálne a protizápalové účinky. Je dobre známe, že sa nachádza napríklad v cesnaku, ktorý si práve vďaka nemu zo zdravotného hľadiska tak vážime. Keďže pažítka je blízka príbuzná cesnaku, alicilín nájdeme aj v nej. Vďaka jeho obsahu dokáže pozitívne ovplyvňovať vysoké hladiny nechceného cholesterolu v tele a zlepšuje celkové zdravie srdca. V kombinácii s draslíkom, ktorý sa v pažítke takisto nachádza, znižuje okrem cholesterolu i krvný tlak. Vďaka kvercetínu navyše redukuje nánosy cholesterolu v cievach a pôsobí tak preventívne proti aterosklere, čím na dôvažok znižuje riziko infarktu a porážky.

Pažítka sa nehodí len k pečivo, ale i k inej zelenine.

Nabrúsená imunita

špicaté dlhé lístky tejto obľúbenej cibuľoviny sú plné vitamínu C, ktorý nabudzuje imunitu prostredníctvom podpory tvorby bielych krviniek. Následkom toho dochádza k produkcii kolagénu, ktorý je základnou stavebnou jednotkou pri tvorbe nových krvných ciev, buniek, tkanív a svalov.

Zdravé tehotenstvo

Pre zdravie tehotných žien je extrémne dôležitá kyselina listová, ktorá sa podieľa na zdravom vývoji plodu. Prítomnosť tejto látky v tele matky a plodu zabraňujú rozvoju porúch neurálnej trubice u novorodencov. Práve pažítka by mala patriť do jedálnička každej tehotnej ženy, pretože obsahuje vysoké množstvo tejto kyseliny .

Rakovina

Cibulová zelenina bola v mnohých laboratóriách študovaná i kvôli svojmu vzťahu s rakovinou, konkrétne s rakovinou žalúdka a kolorektálnou rakovinou (oblasť hrubého čreva a konečníka). Jej preventívne účinky voči týmto ochoreniam sa spájajú s obsahom organických zlúčenín síry. I keď na to, ako presne preventívny mechanizmus pažítky v boji proti rakovine pôsobí, sa zatiaľ neprišlo, jedny z najpravdepodobnejších hypotéz odhadujú, že zlúčeniny síry zabraňujú rastu nádorov, mutovaniu génov a hubia voľné radikály.

Pažítka bez paštétového chleba alebo ako na to

Časy, kedy bola paštéta s prasiatkom na obale považovaná za večernú lahôdku, sa pominuli. Takmer všetci už dnes máme akú-takú predstavu o tom, čo sa skrýva v jej kovových (či v horšom prípade plastových) útrobách, a tak sa jej vyhýbame vždy, keď je to možné. Pažítka je našťastie veľmi univerzálna bylinka, ktorú možno použiť na tisíc spôsobov:

  • V omáčkach, čerstvých šalátoch, s vajíčkom, syrom či ako koreninu na zemiaky.
  • Ak vám mäso vonia a tvorí súčasť vášho jedálnička, skúste si steak alebo na prírodno upravené mäso potrieť mäkkým maslom, do ktorého ste predtým primiešali pažítku.
  • Ak neviete čo pripraviť na večeru, posekajte do kvalitnej smotany množstvo pažítky a polejte touto zmesou pečené zemiaky.
  • Ak do rastlinného či mliečneho masla prípadne do bryndze primiešate pažítku spolu s petržlenovou vňaťou a bazalkou, za pár sekúnd vyrobíte skvelú voňavú pomazánku.
  • Vitariáni ocenia chuť posekanej pažítky v uhorkových a paradajkových šalátoch.
  • Sýtozelenými posekanými lístkami pažítky elegantne dozdobíte prakticky akékoľvek slané jedlo.
  • Vo Švédsku tvorí pažítka neoddeliteľnú koreninu tradičného pokrmu so sleďom. 
  • V Poľsku a Nemecku si predovšetkým dedinčania pochutnávajú na pažítke s tvarohom.

Pažitkové kvety sú originálnou dekoráciou pokrmov.

Tip Vitariána

Keď na trse pažítky v lete alebo na jeseň pozorujeme fialové kvety, obvykle sme sklamaní, pretože obdobie chutnej mäkkej pažítky sa končí. Opak je však pravdou! Fialové kvety pažítky sú takisto jedlé, úžasne chutné a mimoriadne dekoratívne. Posypte nimi šaláty, syry či chlebíčky a dosiahnete originálnu dekoráciu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency