Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Mahónia cezmínolistá - Dekoračná aj liečivá

Patrí medzi invázne druhy

11. 07. 2016 Bylinky Ovocie antioxidanty  Ján Hegyi
Mahónia cezmínolistá - Dekoračná aj liečivá

Pôvodom je z USA

Mahónia cezmínolistá pochádza zo západnej časti Severnej Ameriky. Odtiaľ sa rozšírila do parkov a záhrad strednej a západnej Európy ako okrasný ker, ale u nás ju už môžete nájsť aj vo voľnej prírode. Na Slovensku sa pestuje od polovice 19. storočia.

Nutričná hodnota a liečivé účinky

Mahónia je výborným zdrojom vitamínov A,C a rozpustnej vlákniny pektínu, ktorý znižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi. Bobule obsahujú živiny, ktoré podporujú imunitu, takže sú výborné na liečbu bežných zdravotných problémov ako prechladnutie, chrípka, nadmerná tvorba hlienu a kvasinkové infekcie. Mahónia sa používa aj proti žltačke. Bobule mahónie sú veľmi kyslé, ale plné antioxidantov.

O alkoholických výťažkoch z kôry mahónie cezmínolistej sa zistilo, že pri použití zvonka odstraňujú lupiny, pôsobia proti ich zvýšenej tvorbe, proti mikróbom a bránia zápalom.

Kvety mahónie zblízka

Použitie mahónie

Bobule môžete jesť ako surovú pochúťku. Môžete ich použiť na prípravu džemov, želé, koláčov, sirupov, šalátov alebo vína. Posypte šalát alebo wrap kvetmi mahónie na pridanie exotickej vône a farby.

Jej dekoratívne tuhé kožovité listy sú v mnohých krajinách neodmysliteľnou súčasťou kytíc i vencov, pridávajú sa k smútočným symbolom cintorínov a k tradičnej vianočnej ozdobe.

V Severnej Amerike sa z bobúľ mahónie ľudovo pripravovalo víno a šťava prifarbovala pravé červené vína.

Plody mahónie

Základná charakteristika

Latinský názov: Mahonia aquifolium
Čeľaď: Berberidaceae/Dráčovité
Jedlé: Bobule, kvety a korene.
Chuť: Bobule a kvety sú kyslé. Korene sú škrobové s náznakom horkej chuti.
Popis: Mahónia je vždyzelený ker s ostnatými listami, ktoré sa podobajú na listy cezmíny. Listy sú tvrdé a voskové. Kvety sú okrúhle a žlté, rastúce v tesných strapcoch. Bobule sú tmavomodré a tiež rastú v strapcoch, ktoré visia pod listami rastliny.
Užitočné rady: Listy mahónie sú veľmi ostré. Odporúčam pri ich zbere používať rukavice. Je tiež nápomocné, ak máte pri sebe nožnice na odstrihávanie bobúľ priamo z rastliny. Listy mahónie sa neodporúčajú jesť, pretože sú tvrdé a majú ostré špičky

Tip Vitariána

Pridajte bobule mahónie do smoothies a zvýšte tak ich nutričnú hodnotu. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency