Konopný čaj

Nápoj s vysokým obsahom vitagénov

Kvalitné potraviny a výživové doplnky k nám často putujú z odľahlých častí zemegule, ale bio konopný čaj sa v dopravnom prostriedku na ceste na Grösslingovu ulicu dlho neohrial. Bylinka na tento účinný liečivý čaj totiž pochádza zo slovenských Malých Levárov. Zbierané výlučne ručne a schválené ako jedna z certifikovaných odrôd preniká levárske konope, pôvodne pestované na súkromnú domácu spotrebu, už i do niekoľkých maloobchodov.

Konopný čaj

Nie je konope ako konope

Konope bolo počas dlhého obdobia z jedálnička ľudí vytlačované kvôli údajnému obsahu omamného THC. Ako však na základe laboratórnej analýzy tvrdí David Wolfe, známy odborník na výživu a veľký zástanca konope, znalosti o tejto rastline nemôžeme obmedziť na znalosti o marihuane:

Konope má v kvetoch zvyčajne úroveň THC medzi 0,05 až 1 %. Úroveň THC v kvetoch marihuany sa však pohybuje v rozmedzí od 3 do 20 %. Vzhľadom na nízky obsah THC v konopných kvetoch by bolo potrebné vyfajčiť viac ako dvanásť konopných cigariet počas dvanástich minút, aby bol citeľný aspoň minimálny účinok.

Produkt ekologického poľnohospodárstva 

Jednou z mnohých výhod pestovania konope je, že nepotrebuje žiadne pesticídy a herbicídy, ktoré sa často používajú, aby udržali slabé rastliny nažive. Konope je silná rastlina a problémy mu môže spôsobiť iba osem z takmer sto známych bežných škodcov. I s tými si však pestovatelia ľahko poradia vďaka prírodným prostriedkom. Keďže konope sa v strednej Európe v minulosti pestovalo a využívalo napríklad na výrobu oblečenia, môžeme ho zaradiť k lokálnym potravinám, ktoré sa opäť vracajú do svojej rodnej hrudy (doslova) a ktoré je možné prirodzene vypestovať v bio kvalite.

Konopné lístky na náš čaj sa zbierajú ručne. Počas pestovania navyše neprichádzajú do kontaktu so žiadnymi chemikáliami.

Semienko, olej i čaj

História konope siaha naozaj ďaleko a ťažko uveriť, že sa z našej civilizácie postupom času vytratilo. Dnes si nachádza cestu predovšetkým do našich kuchýň, kde si populárne konopné semienko sypeme na šaláty, do rannej kaše či ako ingredienciu do chutných sladkých guľôčok. Okrem semienka sa postupom času spopularizoval i konopný olej uznávaný kvôli blahodarným účinkom na pokožku a vlasy či konopný proteín, obľúbený bielkovinový doplnok aktívnych športovcov a vegánov.

Na scénu však nastupuje i konopný čaj a svoje miesto si rýchlo vydobýja vďaka dlhému zoznamu zdravotných benefitov, ktoré svojim konzumentom prináša. V jeho lístkoch sa totiž nachádzajú vitagény, látky, ktoré na rozdiel od vitamínov dodávajú ľudskému organizmu energiu a stavebné látky pre biosyntézu. Nájdeme v ňom i kanabidiol, ktorý má ešte silnejšie antioxidačné účinky než dobre známy a ospevovaný vitamín C.

Ťažko sa môže nejaká slovenská (či dokonca svetová) rastlinná potravina merať s výživovou hodnotou konope. Konopné potraviny sú určené všetkým vekovým skupinám, pretože obsahujú látky potrebné pre zdravý vývoj detí i dospelých. Vďaka jemnej orieškovej chuti predstavuje konopný čaj nielen krok smerom k zdravému stravovaniu, ale i posun k chutnému oživeniu každodenného nápojového lístka.

Konopný čaj a zdravie

Konopný čaj je skvelým tekutým doplnkom stravy pre všetkých ľudí, ktorí trpia nespavosťou alebo inými poruchami spánku: konopný čaj má pozitívne účinky pri častom budení, strhávaní sa zo sna či spánku, po ktorom sa zobudíme unavenejší, než sme si večer líhali. Na rozdiel od mnohých medikamentov na spanie a upokojenie nemá konope žiadne negatívne vedľajšie účinky, iba celý zástup nových pozitívnych dopadov.

Pomáha napríklad so zmierňovaním migrén, bolestí kĺbov, svalových kŕčov či fantómových bolestí. Dokáže dokonca pozitívne ovplyvniť aj zlú náladu. Ak máte problémy s trávením, konopný čaj môže byť takisto tým pravým nápojom pre vás. V konopnom čaji ďalej nájdeme obrovské množstvo dôležitých živín vrátane omega-3 mastných kyselín, železa, vápnika, horčíka či draslíka a vitamíny A, C, E, D spolu s niekoľkými „béčkami“.

Následkom tohto výživového arzenálu získate pri pravidelnom pití konopného čaju silnejšiu imunitu, pevnejšie zuby a kosti, silnú antioxidačnú činnosť organizmu i správnu hladinu cholesterolu. Okrem toho sa konopný čaj vo svete používa napríklad pri liečbe Parkinsonovej, Alzheimerovej či Crohnovej choroby, ako aj pri liečbe reumatickej artritídy, sklerózy multiplex a pri následkoch chemoterapie po liečbe rakoviny.

Slovenský konopný čaj v bio kvalite.

Príprava čaju

Ak ste si už niekedy zabárali sypaný čaj, ste na prípravu horúceho konopného nápoja profesionálne pripravení. Na 200 ml vody v teplote od 45 do 90 °C postačí 3 – 5 g sušených lístkov. Doba lúhovania čaju sa pohybuje podľa odporúčania slovenských pestovateľov v rozmedzí od 10 do 15 minút. Hoci príjemná chuť tohto žltého čaju väčšine ľudí vyhovuje, ak máte sladký jazýček a bylinkové čaje vám tak celkom nesedia, môžete si ho zjemniť lyžičkou medu. Čerstvé augustové lístky, ktoré nájdete na polici nášho biobaru Raw vegan Fusion vydržia až 12 mesiacov, a nakúpiť si ich preto možno do zásoby na celú zimu.

Tip Vitariána

Nutričnú hodnotu svojich smoothies značne pozdvihnete, ak namiesto vody použijete pri ich príprave práve vychladený čaj z bio konope. Ak pijete smoothie ráno a nemáte čas na zalievanie a lúhovanie čaju, môžete si do smoothie jednoducho prisypať zopár konopných lístkov.

Článok nereprezentuje lekárske, alebo iné zdravotnícke postupy a názory.

Zdroje

www.hemphealthinc.com

www.authoritynutrition.com

David Wolfe - Superfoods: The Food and Medicine of the Future

Fotky: Shutterstock

↑ Späť hore

Počet hlasov: 94