Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Kokosová voda

Kokosy dokážu zachrániť život

18. 05. 2016 Kokos Zlúčeniny Krv Minerály  Martina Strihová
Kokosová voda

Počas bojov v Pacifiku počas 2. svetovej vojny, od roku 1941 do roku 1945 využívali obidve strany v konflikte kokosovú vodu odčerpanú priamo z kokosového orecha na podávanie núdzových plazmových transfúzii zraneným vojakom.

Plazma tvorí 55 percent ľudskej krvi. Ostatných 45 percent našej krvi tvorí hemoglobín, ktorý je vo svojej podstate transformovaná rastlinná krv (chlorofyl). Keď konzumujeme nápoj, ktorý pozostáva z 55 percent čerstvej kokosovej vody a 45 percent čerstvej zelenej šťavy (alebo šťavy z jačmeňa ako Dr. Ann Wigmore odporúčala) dávame si okamžitú krvnú transfúziu.

Plná elektrolytov - ideálny športový nápoj

Elektrolyty sú zlúčeniny, ktoré vedú elektrický prúd. V elektrolytoch neprenášajú prúd elektróny, ako je to v kovoch (vodičoch I. triedy), ale ióny. Ióny sú na rozdiel od elektrónov väčšie, ich pohyblivosť je menšia, takže vodivosť je u elektrolytov nižšia ako u kovov. Preto sa elektrolyty označujú ako vodiče II. triedy. 

Tekutiny v tele sa nachádzajú vnútri aj vonku buniek. Elektrolyty sú v týchto tekutinách rozpustené ióny s elektrickou vodivosťou. Intracelulárne a extracelulárne priestory sú predelené bunečnou membránou a elektrolyty regulujú vodnú rovnováhu na oboch stranách bunečnej membrány. V súvislosti s pohybom dochádza k výrazným presunom medzi bunkami a extracelulárnou tekutinou. Dvomi hlavnými elektrolytmi sú sodík a draslík.

Pri športe a potení neprichádza len k strate vody, ale aj k stratám týchto minerálnych látok, a to najmä pri dlhých vytrvalostných aktivitách. Kokosová voda môže poslúžiť ako prírodná náhrada športových nápojov. Má vynikajúci pomer sodíka a draslíka. Okrem toho obsahuje veľa horčíka (vynikajúceho na zotavenie sa a proti kŕčom) a aj veľa vápnika.  

Kokosová voda

  • je vynikajúcim zdrojom výživy aj pre malé deti,
  • obsahuje organické zlúčeniny, ktoré podporujú rast – kokos je výborný na zlepšenie veľkosti svalovej hmoty a celkového fyzického vývoja detí,
  • skvelá pre rehydratáciu,
  • má chladivé účinky na telo,
  • lokálna aplikácia na telo pomáha upokojiť pleť a dokonca predchádzať vyrážkam,
  • prítomnosť organického sodíku a albumínu v kokosovej vode z nej robí dobrý nápoj proti cholere,
  • pomáha upokojiť infekcie močového traktu,
  • vynikajúci povzbudzujúci prostriedok pre všetky vekové kategórie,
  • účinná v uľahčení bolesti obličiek a močových kameňov. Kokosová voda pomáha bojovať proti nanobaktériám a tvorbe zlého vápnika v obličkách,
  • používala sa ako náhrada krvnej plazmy, pretože je sterilná, neprodukuje teplo, neničí červené krvinky a telo ju ľahko prijíma.

Kokosová voda sa počas vojny používala na a podávanie núdzových plazmových transfúzii zraneným vojakom.

Ako si vybrať správny kokos?

Kokosové orechy sú pre zdravie najprospešnejšie ako mladé. Obsahujú kokosovú vodu a jemnú dužinu. Kokosová dužina pozostáva prevažne z čistého nasýteného tuku, ktorý má pozoruhodnú schopnosť omladiť vekom podmienené oxidatívne poškodenie tkaniva, zlepšiť fungovanie nervovej sústavy, zvýšiť tvorbu materského mlieka a obnoviť mužské sexuálne tekutiny.

V tropickej krajine môžete vypiť a zjesť aspoň 3 – 4 mladé kokosy denne. U nás sú mladé thajské kokosy bežne dostupné v niektorých potravinách. Sú to ,,krížené“ kokosy a nie sú také optimálne ako divé tropické kokosy (rastúce na Havaji a v Mexiku) napríklad kvôli ich vyššiemu obsahu cukru vo vode. Avšak sú tiež užitočné a fungujú obzvlášť dobre ako základ pre smoothies a fermentované nápoje. Dokonca sú dnes dostupné aj organické mladé thajské kokosy. Vyberajte si radšej kokosy vyššej kvality, pretože thajské kokosy často musia oberať z vysokých paliem opice žijúce v ťažkých podmienkach pod vplyvom ľudí.

  • Thajské kokosy, ako väčšina dovážaných kokosov sú orezané z ich pôvodnej veľkosti a tvaru. Na ázijských trhoch sú tieto mladé biele kokosy zabalené v plastovom obale ľahko rozoznateľné, pretože sú ploché na jednej strane, valcovité okolo okrajov a kužeľovité na vrchu. Keď takéto kupujete, vyberajte tie najnovšie kokosy, ktoré sa dostali na trh. Pleseň alebo vlhkosť pod obalom naznačuje, že orech je pokazený.
  • Hnedé chlpaté kokosy, aké pozná väčšina ľudí sú zrelé. Obsahujú kvalitnú kokosovú vodu (nie vždy), ale dužina je tvrdá a vláknitá, na rozdiel od dužiny v ranných štádiách rastu. Vláknitá dužina je menej chutná a menej stráviteľná, no v rámci vlákniny a proteínu je jednou z najliečivejších tukov, aké poznáme.
  • Ak si kupujete kokosovú vodu rovno samostatne balenú, používajte radšej produkty v kartónových obaloch než produkty v hliníkových obaloch. Hliník je toxický a podieľa sa na Alzheimerovej chorobe.

Ako kokos použiť

Mladý kokos môžete otvoriť tak, že ho rozseknete mačetou alebo mäsiarskym nožom, ale radšej si zvoľte bezpečnejší spôsob: špicatý vrch kokosu orežte od bielej vrstvy zo všetkých strán asi po 5 cm od vrchu, až pokým nie je vidno „drevo“. Vtedy sa vám na dreve vytvorí akoby nakreslená kružnica, do ktorej zapichnete nôž a kokos pekne pukne dokola po kružnici a vy jednoducho vypáčite „vrchnáčik“ kokosu.

Vodu môžete piť so slamkou (sklenené slamky sú skvelé) a následne môžete jesť mladú bielu dužinu vnútri kokosu. Kokosovú dužinu môžete aj mixovať spolu s kokosovou vodou. Táto zmes sa nazýva kokosové mlieko, pretože je biele a jednoliate. Kokosová dužina sa môže aj vysušiť a/alebo dehydrovať s bylinkami a korením a pripravená ako ,,sušené mäso“.

Kokosová voda je ideálnym tekutým základom pre takmer každé smoothie alebo koktail, aký si môžete vyrobiť.

Tip Vitariána
Kokosová voda je ideálnym tekutým základom pre takmer každé smoothie alebo koktail, aký si môžete vyrobiť. Vyskúšajte piť kokosovú vodu so superpotravinovým proteínom (modrozelenou riasou, chlorellou, konopným proteínom, atď.) a môžete zistiť, že vám dodáva dlhotrvajúcu, stabilnú energiu, ktorú hľadáte. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency