Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Karob

Plnohodnotná alternatíva kakaa

27. 07. 2016 Stravovanie Potraviny Diéta Bielkoviny  Hana Moravčíková
Karob

Chlieb svätého Jána?

Rodnou hrudou rohovníka obyčajného, teda rastliny, z ktorej karob pochádza, je stredný východ. Z týchto zemepisných šírok sa už približne štyrmi tisíckami rokov rozšíril do mnohých teplých oblastí na svete: udomácnil sa v Španielsku, Grécku i Taliansku a vďaka španielskym kolonizátorom sa neskôr dostal i na nový kontinent, predovšetkým do Mexika. Anglickí moreplavci zasa dopravili semená karobu do Indie, Afriky a Austrálie.

Ak vám slovo „karob“ nič nehovorí, možno budete poznať jeho druhý názov: svätojánsky chlebík. S chlebom síce nemá karob nič spoločné, avšak istú dobu sa tradovalo, že počas svojho asketického pobytu v púšti sa luskami z rohovníka živil svätý Ján Krstiteľ.  

Karobové semená dozrievajú v tmavohnedých tenkých luskoch dlhých 15 – 30 cm na stále zelenom strome nazývanom Ceratonia Siliqua. Jej semená sa drvia a následne melú buď v surovom stave alebo po pražení. Ako s nimi naložíme potom, je len na nás, no jeho využitie je rovnako široké ako v prípade kakaového prášku.

Karob: jedinečná aróma a nenapodobiteľná chuť

Karob obsahuje takmer 50 % cukrov, vďaka čomu sa stáva ideálnym ochucovadlom zdravých pokrmov so sladkým nádychom. Prečo zdravých? Pretože karob dodá jedlám okrem skvelej arómy, netradičnej chuti a hnedej farby i množstvo nutrične bohatých látok.

Svätojánsky chlieb je ideálnou ingredienciou do smoothies pre športovcov, pretože obsahuje množstvo bielkovín a cukrov. Okrem toho však karobové semená disponujú i veľkou zásobou minerálov a vitamínov, z ktorých vynikajú predovšetkým vápnik, zinok, draslík, fosfor, vitamín K, riboflavín a vitamín E, ako aj prírodné antioxidanty. Za zmienku stojí i vysoký obsah vlákniny, vďaka ktorej podporuje trávenie a znižuje hladiny cholesterolu v organizme.

Karob a kakao sa v mnohom podobajú i líšia. Zatiaľ čo kakao obsahuje mnoho tukov, karob je nízkotučný a bohatý na cukry.

Karob vs. Kakao

I keď kakao patrí k superpotravinám, ktoré si vo svojej čistej forme nachádzajú čoraz viac ciest do našich kuchýň, karob obľúbený prášok Indiánov v mnohých atribútoch predčí. Kakao vo svojej surovej forme oprávnene považujeme za kvalitný zdroj vápnika. Ak však svojim kostiam venujete extra pozornosť, trpíte osteoporózou, alebo sa jej snažíte predísť, karob pre vás bude lepšou voľbou, pretože obsahuje až 3-krát viac vápnika ako kakao.  

Snažíte sa zhodiť zopár kíl? Nemusíte tráviť čas zháňaním kvalitného nízkotučného kakaa. Jednoducho ho zameňte sa karob. Obsahuje totiž len jednu tretinu z kalórií kakaa. Keďže karob má prirodzene sladkú chuť, pokrmy, do ktorých ho budete pridávať, budú potrebovať menej sladidla, ako keby ste použili jemne nahorklý kakaový prášok.

Karob je schodnou voľbou i v prípade, že patríte k hŕstke nešťastníkov, ktorí trpia alergiou na kakao. S jeho pomocou si môžete vyrobiť skvelé domáce „čokolády“, alebo si v špecializovaných obchodov zakúpiť sladké výrobky z tohto ušľachtilého prášku.

Karobové smoothie pre atlétov

Ak sa na tréningoch akýchkoľvek športových aktivít radi spotíte a vybeháte zo svojich tiel množstvo bielkovín a elektrolytov, môžete si pripraviť chutný sýty drink nabitý všetkými živinami, ktoré váš organizmus po športovom výkone potrebuje.

Ingrediencie

Postup

Konopné semienka nasypeme do stolného mixéru a rozmixujeme spolu s pohárom vody. Po asi dvoch minútach, kedy sa v mixéri vytvorí mliečne sfarbená tekutina, prístroj vypneme a pridáme všetky ostatné ingrediencie. Následne znovu mixujeme 2 – 3 minúty. Na zdravie!

Lahodné, krémové, sýte a plné bielkovín - také smoothie z karobu a ďalších kvalitných ingrediencií.

Tip Vitariána

Ak sa váš organizmus nedokáže vysporiadať so stimulantmi, akými sú kofeín či teobromín (látka prítomná v kakau), máte o dôvod viac na to, aby ste sa obrátili na karob. Neobsahuje žiadne stimulanty a deťom ani dospelým preto po jeho konzumácii  nehrozia žiadne prebdené noci. 

Súvisiace články

Otázka bielkovín

Otázka bielkovín

Kel

Kel

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency