Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Jeseň na tanieri

Farebná, zdravá, slovenská a chutná – zelenina po našom

02. 10. 2016 Potraviny Tipy Zelenina  Hana Moravčíková
Jeseň na tanieri

Uhol pohľadu

Všetko závisí od uhla pohľadu a od prístupu. Optimistický pohľad na jeseň spísali na svojom čoraz populárnejšom blogu napríklad sestry Hemsleyové, blogerky, ktoré sa v Británii behom dvoch týždňov dostali do povedomia väčšiny internetovo aktívnej verejnosti.

Melissa i Jasmine Hemsleyové sa zhodujú s tým, čo tvrdí väčšina z nás: chuť na ľahké jedlá a čerstvé surové ingrediencie vystrieda na jeseň túžba po ťažších, teplejších, tučnejších a sladších pokrmoch. Práve preto sa treba na toto ročné obdobie pripraviť i z kulinárskeho hľadiska. Sestry odporúčajú zozbierať niekoľko receptov na vysokovýživné jedlá plné zdravých a kvalitných ingrediencií. Vyhneme sa vďaka tomu často upadajúcej kreativite, ktorá sa v lete pohrala s niekoľkými kúskami práve dozretej zeleniny a v momente vytvorila chutný šalát. Na jeseň, keď sa vonku ochladí, na šaláty nemáme takú intenzívnu chuť. To, čo si naše chladnúce telo pýta, je totiž teplo.

Sestry Hemsleyové považujú za hlavné jedlo septembra a októbra polievky: husté, krémové, redšie a chrumkavé, slané, sladké, raw, vegánske i mäsové. Myslíte, že raw polievky v tomto ohľade zaostávajú? Vôbec nie! Ak máte ten správny vysokovýkonný mixér, akým je napríklad Vitamix, dokážete si pripravenú polievku ohriať na príjemnú teplotu, ktorá zahreje organizmus a nezničí enzýmy prítomné v zelenine a iných ingredienciách. Podobne je to i s nápojmi. Ak vás ranné smoothie príliš ochladzuje (ovocie a zelenina majú občas túto tendenciu), skúste si ho v mixéri mixovať o niečo dlhšie, pridajte kakaový prášok, škoricu, zázvor alebo štipku kajenského korenia a budete sa cítiť teplejšie, pripravení na akékoľvek jesenné počasie.

Polievky sú na jeseň tou správnou obedovou voľbou.

Pri potrebe zmeniť jedálniček vplyvom nového ročného obdobia nemusíme nechať zdravé letné stravovanie zapadnúť prachom. Nemusí to ani zásadne znamenať, že výber kvalitnej čerstvej zeleniny a ovocia sa zúži. Dovoz exotických poľnohospodárskych produktov nás síce často vytrhne z obmedzených chuťových možností, no skorá jeseň v slovenskom podaní má takisto čo ponúknuť, a to i bez pomoci zo zahraničia.

Jesenný finalisti

Predstavujete si pri spomienke na zeleninovú jeseň výhradne zemiaky a cibuľu? Ak áno, je to veľká chyba. Hoci škála pestovaných surovín sa vo všeobecnosti zužuje, na trhu stále nájdeme mnoho druhov chutnej domácej zeleniny, na ktorej si Slováci pochutnávali už po generácie. Pozrite sa na zabudnuté chute slovenskej jesene:

Paštrnák

Nemýľte si ho s petržlenom. Hoci sa tieto dva druhy koreňovej zeleniny podobajú, paštrnák je zvyčajne väčší, má lákavejšiu sladšiu chuť a je výživovo bohatší. Okrem vitamínu C v ňom totiž nájdeme aj celý rad vitamínov skupiny b.

Ako paštrnák využiť? V surovom stave ho možno postrúhať do šalátu napríklad s mrkvou alebo jablkami, no použiť ho možno i ako inú varenú či dusenú zeleninu, ktorá sa hodí ako príloha predovšetkým k mäsitým jedlám.

Pastrnák nie je hudbou minulosti. Skúste si jeho slad vychutnať v skvelých jesenných šalátoch.

Chren

Viete, kto je vo vitariánskych kruhoch jeho najlepší priateľ? Cvikla!!! Jesenný cviklovo-chrenový šalát je absolútnou lokálnou lahôdkou nabitou takým množstvom výživných látok, že z tela, ako verili kedysi dávno, vyženie nie len choroby, ale aj zlých duchov.

Chren obsahuje rovnaké množstvo vitamínu C ako citrusy, no ak si ho nakopete sami, môžete byť presvedčení aj o jeho maximálnej bio kvalite, ktorá dovozové exotické ovocie rozhodne predčí. Ak sa nestravujete vitariánsky, majte na pamäti, že výživné látky v chrene sa tepelnou úpravou mimoriadne rýchlo ničia. Ak sa teda chystáte pripraviť akékoľvek varené jedlo s príchuťou chrenu, pridajte ho do jedla až po odstavení z plynu, alebo po vybratí z rúry.

Karfiol

Mestské farmárske trhy môžu občas rozšíriť obzory i skúseným pestovateľom zeleniny. V poslednej dobe na nich v našich zemepisných šírkach možno nájsť nie len dobre známy biely karfiol, ale i na oko mimoriadne atraktívny fialový či zelený, ktoré sa predovšetkým v surovej kuchyni tešia veľkej pupularite nie len kvôli chuti, ale i z estetického hľadiska.

Keďže vysmážaný karfiol nepatrí práve k najzdravším pochutinám, skúste sa poobzerať po nových receptoch a pripravte si ho napríklad nasurovo – rozdrvený na drobné guľôčky ako základ pre vitariánsky kus-kus. Ak ho krátko povaríte či naparíte a rozmixujete, získate lahodne jemné pyré so skvelou chuťou, ktoré príde vhod napríklad v období chrípky, kedy si žalúdok pýta skutočne ľahké jedlá. A na čo nám je karfiol dobrý? Je snáď tou najlepšou prevenciou rakoviny hrubého čreva, obsahuje viac vitamínu C ako pomaranče a nájdeme  v ňom i draslík, kyselinu listovú, jód a železo.

Spestrite svoj jedálniček farebnými odtieňmi obľúbeného karfiolu.

Fialová kapusta

Ak si chcete zabezpečiť bezproblémové trávenie a vyhnúť sa všetkým problémom, ktoré zanesené črevá spôsobujú, obráťte sa aj na túto jesennú zeleninu vypestovanú priamo u nás. Fialová kapusta má vysokú antioxidačnú hodnotu a čo sa obsahu vitamínov týka, je na tom lepšie ako jej biela sestra. Nájdeme v nej i vitamín K a síru – minerál krásy, ktorý pomáha mastnej pleti i lámavým nechtom. Ak však všetky tieto vitamíny chceme z kapusty naozaj dostať, musíme o nej začať premýšľať ako o hlavnom chode, nie ako o bežnej dusenej prílohe ku kačici a knedle. Čo teda s fialovou kapustou robiť v surovej kuchyni? Pripraviť si môžete napríklad tento skvelý jesenný šalát:

Sladký kapustovo-jablkový šalát po domácky

  • 300 g červenej kapusty
  • 1 stredne veľká cvikla
  • 1 jesenné jablko
  • 1 lyžica jablkového octu
  • 1 lyžica svetlého medu
  • 4 lyžice olivového oleja
  • 1 hrsť vlašských orechov
  • mleté čierne korenie
  • soľ

Postup:

Kapustu, cviklu a jablko pokrájame na čo najtenšie kúsky a zmiešame v miske. V šálke zmiešame jablkový ocot, olivový olej, soľ, čierne korenie a med a vzniknutým voňavým dresingom prelejeme šalát. Vlašské orechy, ktoré sme vopred namáčali aspoň 3 hodiny, polámeme na malé kúsky a posypeme nimi šalát. Všetko riadne premiešame a necháme odstáť 30 minút, aby cvikla a kapusta zmäkli.

Kapustovo-jablkový šalát je skvelou lahôdkou i na slávnostných stoloch.

Červená repa

Pri vymenovaní chutnej zdravej jesennej zeleniny z lokálnych zdrojov nemôžeme zabudnúť ani na cviklu alias červenú repu. O jej účinkoch na zdravie nikto nepochybuje, no do jedálnička ju občas zabúdame pridávať jednoducho preto, že sa okolo nás povaľuje neustále a zdá sa nám nezaujímavá.

Po lete, kedy nám vyhovujú predovšetkým cviklové šťavy, môžeme začať využívať cviklu aj v inom prevedení – skvelé pomazánky, borš a iné polievky či šaláty – to všetko v studenom i teplom prevedení, vo vegánskej i „všežrútskej“ verzii. Ak jete mliečne produkty, skombinujte ju s kozím alebo ovčím syrom a chutná večera je na svete. Ak sa stravujete vegánsky, podobný efekt dosiahnete skombinovaním cvikly s tofu syrom.

Tekvica

Hokkaido, maslová i muškátová – to všetko sú druhy optimisticky sfarbenej jesennej zeleniny, ktorú dokáže vypestovať i menej talentovaný záhradkár. U nás sú vďaka tekvici populárne predovšetkým jarmočné solené a pražené jadierka či vyrezané tekvicové hlavy so sviečkou uprostred, no tekvica ponúka oveľa viac než len to. Dajú sa z nej pripraviť skvelé omáčky na cestoviny, husté sýte polievky, skvelé rizoto či zeleninové špízy.

Tekvica ale nepatrí výhradne do varenej kuchyne. Môžete si z nej pripraviť napríklad krémovú tekvicovú polievku s kokosovým mliekom, chutné voňavé smoothie so škoricou a mandľovým mliekom, alebo cesnakový syr zo surových tekvicových semienok.

Tekvicovú polievku vykúzlite bez problémov i vo vitariánskom podaní.

Tip Vitariána

Sestry Hemsleyové, ktorých názory na životosprávu sú v spoločnosti čoraz váženejšie, zdôrazňujú v súvislosti s jeseňou ešte jednu dôležitú vec: čas strávený na čerstvom vzduchu. Hoci sa momentálne nemôžeme opaľovať ani sa vyvaľovať na tráve v parku, beh, prechádzky či posedenia na lavičke sú možné stále. Nezatvárajte sa od septembra do mája vo vnútri a skúste si užívať nie len slnko, ale i sychravé počasie. Gumáky a vhodná vetrovka všetko vyriešia, pretože ako hovorí jedna dávna múdrosť: neexistuje zlé počasie iba zlé oblečenie.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency