Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Imelo biele

Bylina na skutočne pokojné Vianoce

22. 12. 2016 Alternatívna medicína Bylinky bio  Hana Moravčíková
Imelo biele

Viac než len dekorácia

Je zaujímavé, že práve parazitujúca rastlina sa stala v mnohých kultúrach symbolom Vianoc a lásky. Približne 900 rôznych druhov imela spája jedna kľúčová vlastnosť: priživovanie sa na konároch zdravých stromov, z ktorých odsávajú živiny a vodu. I keď imelo si vo svojich predstavách nedávame do súvisu s herbárom plným byliniek, ako je šalvia, mäta, žihľava, rebríček či ďalšie vzácne bylinky z nášho územia, Európania ho na liečbu mnohých zdravotných neduhov využívajú už tisíce rokov.

Pokojné Vianoce

Jedným z primárnych zdravotných benefitov, na ktoré sa imelo využíva, je jeho schopnosť upokojovať organizmus. Možno práve túto vlastnosť ocenia ľudia, ktorým Vianoce tak trochu prerástli cez hlavu, a ktorí sa do skutočne pokojných sviatkov potrebujú ešte prepracovať.

Pravidelné popíjanie imelového čaju nám zabezpečí pokojné nervy a dobrý spánok.

Krvný tlak

Milióny ľudí po celom svete majú zvýšený krvný tlak, ktorý sa tesne pred Vianocami u mnohých z nich ešte o niečo zvýši. Znížením krvného tlaku dokáže extrakt z imela znížiť nápor na kardiovaskulárny systém a znížiť i riziko aterosklerózy. Hoci zníženie tlaku sa môže zdať banálne, môže zohrávať kľúčovú úlohu v prevencii infarktu a ďalších srdcovo-cievnych ochorení. Keďže imelo navyše spomaľuje pulz, dokáže srdce odľahčiť od každodennej námahy, ktorá sa stresom a vysokým krvným tlakom zvyšuje. Zaujímavé však je, že v prípade ľudí, ktorých trápi nízky krvný tlak, ho dokáže imelo zvýšiť:

„Istý človek z mohučského kraja roky trpel na nízky tlak, niektoré dni tak veľmi, že ako mlynár nemohol vykonávať svoju prácu. K môjmu tvrdeniu, že imelo pôsobí na nízky aj vysoký krvný tlak, sa postavil skepticky. O niekoľko mesiacov neskôr, keď som prednášala v mestečku v Hornom Rakúsku, sedel náš mlynár v prvom rade a oboznamoval všetkých s tým, aký mal nízky krvný tlak a ako mu ho imelo celkom normalizovalo.“ Maria Treben, Zdravie z Božej lekárne

Spánok

Imelo účinne upokojuje nervový systém a za týmto účelom sa využíva už stovky rokov. Silný čaj z imela je skvelým prostriedkom na nespavosť a nepokoj, pretože v organizme uvoľňuje neurotransmitery, ktoré majú upokojujúci efekt a skvalitňujú spánok.

Nervový systém

Imelo je tonikum na nervy. Ak trpíte úzkostnými stavmi, záchvatmi strachu, zlým spánkom, hysterickými záchvatmi a ďalšími prejavmi nervového nepokoja, imelo je tou pravou bylinou pre vás. Zníži hladinu stresových hormónov v tele a naladí vás na pokojnú vlnu.

Imelo a rakovina

Jedným z najdôležitejších dôvodov, pre ktoré sa imelo stalo terčom výskumu modernej medicíny, je jeho vplyv na liečbu rakoviny. Jeho účinky na podporu liečby tejto vážnej pandemickej choroby sú mnohoraké. Zredukovanie nepriaznivých vedľajších účinkov chemoterapie v prípade už prebiehajúcej liečby je rovnako významné ako jeho preventívne protirakovinové účinky. Až 50 % Európanov, ktorí sa podrobujú liečbe rakoviny, má imelo zaradené do svojho liečebného programu.

Najnovšie výskumy ďalej ukazujú, že v prípade niektorých druhov rakoviny dokáže imelo priamo zapríčiniť likvidáciu rakovinových buniek. Užívanie extraktu z imela sa v prípade liečby rakoviny spája i so skvalitnením života a so spomalením rastu tumorov či dokonca s ich zmenšením.

Spôsob užívania

Hoci do šalátov si lístky imela trhať nemôžeme, stále existujú dva spôsoby, ako z imela vyťažiť jeho liečivé schopnosti i v domácom prostredí.

Extrakt

Je vyrábaný z výťažkov z pukov imela bieleho a často obsahuje alkohol a rastlinný glycerol. Práve extrakt z imela býva súčasťou protirakovinovej terapie.

Čaj z imela je chutný a mimoriadne zdravý.

Čaj

Je bežne dostupný v slovenských lekárňach. Sušené lístky bieleho imela si jednoducho zalejete vriacou vodou a necháte vylúhovať ako v prípade iných bylinkových čajov.

Tip Vitariána

Imelo je silná bylina využívaná na závažné civilizačné ochorenia. Ak nimi trpíte, poraďte sa o jeho užívaní (čaju i extraktu) so svojim lekárom alebo študovaným bylinkárom či nutričným poradcom. V prípade liečby závažných ochorení, akým je rakovina, pripadá do úvahy aj dávkovanie pomocou injekčných striekačiek, avšak o takýchto liečebných metódach sa vždy informujte u svojho ošetrujúceho lekára. Keď budete nabudúce počuť tradičnú americkú koledu Mistletoe and Wine (Imelo a víno, pozn. red.) spomeňte si, aká liečivá sila sa v tejto nenápadnej vianočnej dekorácii skrýva.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency