Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Hruška - zdravia družka

Zažeňte cukrovku a infarkt „obyčajným“ ovocím

05. 10. 2016 Ochorenia Ovocie Imunita  Hana Moravčíková
Hruška - zdravia družka

Z Európy do Ameriky

Korene hrušiek nachádzame tak v Európe ako aj v Ázii, kde na seba začali pútať pozornosť približne 1 000 rokov pred n. l. Po roku 1 500 prinášajú európski kolonizátori hrušku i na nový kontinent, konkrétne do Severnej Ameriky, kde dovtedy podobné ovocie nerástlo. Dnes sa hrušky do sveta nevyvážajú iba z Európy a Severnej Ameriky, ale i z Argentíny, Chile, Číny, Južnej Kórey a dokonca i z Nového Zélandu.

Mocná vláknina

Hrušky, podobne ako mnohé iné ovocie, obsahujú celý rad vitamínov a minerálov. To, v čom však vynikajú, je ich obsah fytonutrientov. Podľa istej baltimorskej štúdii aplikovanej na 1 638 účastníkov vo veku od 62 do 69 rokov sa ukázalo, že kombinácia konzumácie jabĺk a hrušiek predstavuje najvyšší príjem flavonoidov spomedzi všetkého ovocia a zeleniny. Len pre informáciu – priemerný denný príjem flanoidov predstavuje asi 14 mlg – polovicu tohto množstva nám zabezpečí konzumácia už jedinej hrušky denne.  

Hruška obsahuje množstvo vzácnych flavonoidov.

Vďaka obsahu približne 15 flavonoidov, ktoré sa v hruškách nachádzajú, si ich konzumáciou zabezpečíme aktívnu antioxidačnú a protizápalovú činnosť v organizme. Následkom bude prevencia voči vážnym chorobám, s ktorou sa konzumácia hrušiek spája. Ukázalo sa totiž, že hrušky znižujú risk nadobudnutia vážnych chronických ochorení, akými sú chronické zápaly, infarkt a cukrovka 2. typu.

Za svoju silu v boji proti diabetu 2. typu vďačí hruška predovšetkým vláknine. Dostatočný príjem tejto látky je dôležitým faktorom v znižovaní rizika nie len cukrovky, ale aj infarktu. V prípade hrušiek je tento zdravotný benefit ešte výraznejší, pretože toto ovocie obsahuje tak rozpustnú ako aj nerozpustnú vlákninu. Hrušky navyše obsahujú flavonoidy a antokyány, ktoré zlepšujú citlivosť na inzulín.

Pestovanie hrušiek

Hrušky majú veľkú výhodu – ich pestovanie je možné takmer na celom území nášho malého stredoeurópskeho štátu. Ak teda žijete i v „polárnejších“ častiach Slovenska, vedzte, že i tak sa pestovaniu tohto ovocia môžete venovať. Hrušky majú rady hlinité a hlinito-piesočnaté pôdy s dostatočnou zásobou vlahy. Skladovanie mnohých odrôd hrušiek sa navyše vyrovná skladovaniu jabĺk, a tak si čerstvé bio hrušky (za predpokladu, že ste ich pestovali bez chemických hnojív a postrekov), môžete užívať ešte dlho potom, čo zem prikryje prvá vrstva snehu.

Hrušky videl na záhrade u starých rodičov snáď každý z nás. Pestujú sa totiž veľmi ľahko a majiteľov zásobia kopou šťavnatého ovocia.

Slovensko sa navyše pýši svojimi vlastnými odrodami tohto všadeprítomného ovocia. Pribinova hruška, jedna zo zimných odrôd hrušiek, bola napríklad vyšľachtená v Bojniciach a hruška Nitra zasa patrí k skorým augustovým odrodám s krátkou dobou skladovania. Aj u našich západných susedov patrí hruška k pevnej súčasti miestneho poľnohospodárstva, vďaka čomu prišli bratia Česi na trh s odrodou Bohemica, zelenou hruškou odolnou voči mrazu s dlhým obdobím skladovania.

Výber a nákup 

Keďže z dovozu sa k nám do obchodov dostávajú zväčša hrušky s krátkou dobou skladovania, v debničkách ich nájdeme v ešte nedozretom stave. Ak vo svojom obchode narážate predovšetkým na takéto hrušky, kúpte si ich zopár dní predtým, ako ich plánujete skonzumovať. Dozrejú, zmäknú a budú z výživového hľadiska bohatšie.

Ak ste narazili na „zelovoc“ so zrelým ovocím a chcete sa presvedčiť, či je hruška naozaj zrelá, nestláčajte ju v strede, ako to pri rôznych druhoch ovocia robí množstvo bezohľadných zákazníkov, ale vyviňte jemný tlak prstom v časti pri stopke. Ak cítite, že táto časť plodu je mäkká, hruška je zrelá a pripravená k okamžitej konzumácii. V prípade, že je však táto časť príliš mäkká, plod bude prezretý. Ak sa chystáte na výrobu domáceho hruškového džemu alebo detskej výživy, môžete si zadovážiť i mierne prezreté hrušky, no na bežnú surovú konzumáciu takéto plody neodporúčame.

Sušené hrušky príjemne prekvapia všetkých milovníkov sladkostí.

Čerstvá, sušená, slaná aj varená

Hrušky tvoria skvelú lokálnu desiatu, pretože o ich pôvode, kvalite a spôsobe pestovania sa vďaka slovenskému pôvodu dozvieme viac ako napríklad o kolumbijských banánoch. Môžeme tak svojim deťom zadovážiť kvalitnú ovocnú desiatu bez chemických prídavkov. Hrušky sú navyše rýchlym zdrojom energie a vitamínu C a patria medzi najmenej dráždivé potraviny, ktoré nevyvolávajú alergie. Skvelou desiatou pre deti sú i sušené hrušky – úžasne sladké a bohaté na železo a veľké množstvo draslíka. Z čerstvých hrušiek si môžete vyrobiť i výbornú domácu detskú výživu pre tých najmenších, ktorí celé surové plody ešte nepochrúmu.

Ak máte chuť na niečo zaujímavejšie a radi by ste hrušky zakomponovali do hlavného chodu, skúste si pripraviť napríklad šalát z nasledujúcich ingrediencií, ktoré jednoducho zmiešame v miske:

  • 1 na tenko pokrájaná hruška
  • 2 šálky tmavej listovej zeleniny
  • ½ šálky žeruchy
  • ½ šálky pokrájaného póru
  • ½ šálky rozdrvených vlašských orechov
  • 2 PL olivového oleja
  • 1 ČL medu

Hruška, syr a víno - skvelé jesenné občerstvenie na čoraz chladnejšie večery.

Tip Vitariána

Ak ste fanúšikom kvalitných syrov, skúste si na večeru naservírovať plátky hrušky s kozím alebo s modrým plesňovým syrom. K takémuto večernému občerstveniu sa výborne hodí aj pohár červeného vína či zopár bubuliek tmavého hrozna. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency