Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Glyfozát v pive

Na zdravie!

20. 04. 2016 Nápoje Chemické látky  Jozef Maťko
Glyfozát v pive

Všetci zomrieme. Jedna vec je istá, v prípade, že excentrický vedec Aubrey de Grey však nesplní svoj veľký životný cieľ a neurobí nás nesmrteľnými. Otázkou ostáva, na čo zomrieme.

V Nemecku väčšina ľudí zomiera na kardiovaskulárne ochorenia. Robíte si preto neustále starosti o svoje srdce? Pravdepodobne nie. Kardiológovia sa pravidelne sťažujú, že vysoký krvný tlak nebolí. Pretože postihnutým hrozí iba difúzne riziko, že niekedy dostanú srdcový infarkt alebo mozgovú mŕtvicu, je motivácia nízka kvôli krvnému tlaku svoj život zmeniť alebo preto stále prehĺtať lieky.

Ľudia nie sú jednoducho príliš dobrí na to, aby posúdili riziká a vyvodili závery.

Ďalší príklad: pred lietaním majú strach mnohí, ale nie pred jazdou na aute, aj keď v tejto krajine v minulom roku zomrelo pri dopravných nehodách 3 475 ľudí. Máme strach, ak nemôžeme kontrolovať. Ako šofér auta túto možnosť máme, aj keď často len zdanlivo, ako cestujúci lietadlom nie.

Čím sme sa dostali ku glyfozátu v pive

Voda, slad, chmeľ a kvasnice - viac v ňom nie je podľa Nemeckej smernice o čistote potravín. To všetko máme predsa pod kontrolou. Úžasné. Priemerný Nemec vypije teda s čistým svedomím sto litrov piva ročne.

Mníchovský inštitút životného prostredia preto udrel na správny nerv, keď podal správu, že dokázal v 14 najpredávanejších druhoch piva glyfozát. A že zistené množstvá sú tak nízke, že priemerný Nemec by mohol prehltnúť stovky litrov piva za jediný deň, bez toho aby pesticíd predstavoval nebezpečenstvo – takýto detail sa rýchlo stratí. Predovšetkým, ak agrárny koncern Monsanto, pre niektorých priam stelesnenie zla, možno ešte do správy zahrnúť.

Zistené hodnoty boli medzi 0,46 až 29,74 mikrogramov na liter. Zákonná medzná hodnota pre pitnú vodu je 0,1 mikrogramov. V extrémnom prípade bolo táto takmer 300-krát prekročená.

Toto sa nechá prejsť aj inštitútu, ktorý sa podľa vlastných slov zasadzuje o jedlo bez génového inžinierstva a o ekologické poľnohospodárstvo tak,

  • že ani neprezradí, koľko fliaš vôbec preskúmal,
  • že vymenováva jednotlivé značky s hodnotami glyfozátu, aj keď sám pripúšťa: všeobecnú výpoveď o všeobecnom zaťažení pivných značiek tieto hodnoty neumožňujú,
  • a že výsledky testov porovnáva s medznou hodnotou pitnej vody, čo sa môže hodnotiť iba ako šikovný šachový ťah, pretože pre pitnú vodu musia platiť celkom iné požiadavky na kvalitu. Pitná voda je v Nemecku najprísnejšie kontrolovaná potravina.

Áno, treba povedať jediné platné stanovisko: pesticíd sem nepatrínechceme žiaden glyfozát v pive.

A keď rôzne úrady a uznávaní vedci sa sporia o tom, či je pesticíd teda karcinogénny alebo nie, a politici diskutujú o tom, či by sa mal ďalej používať alebo zakázať, potom je akési ľudské postaviť sa na stranu ekologických poľnohospodárov, a nie na stranu veľkých koncernov a konvenčného poľnohospodárstva. A tak intuitívne viac veriť tým, ktorí pred pesticídom varujú. My sa pridržiavame informácie, ktorá potvrdzuje náš pohľad na svet.

Aké stanovisko zaujíma Greenpeace Slovensko?

26. februára 2016 organizácia zaujala jasné stanovisko: Súboj o glyfozát je v plnom prúde. Kým Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) ho zaradila na zoznam pravdepodobných karcinogénov, Európsky úrad pre bezpečnosť potravín to nepotvrdil. Stovky nezávislých vedcov sa ale postavili za rozhodnutie WHO. Už v marci mali európske úrady hlasovať o tom, či povolia glyfozát na ďalších 15 rokov.

My hovoríme nie! Nechceme túto látku ani v životnom prostredí, ani v našom jedle. V Nemecku sa zvyšky glyfozátu našli aj vo vzorkách pív!

Čo, vám je všetko jedno?

Rozhodnutie Európskeho parlamentu - áno na ďalších 7 rokov

13. apríla sa v Európskom parlamente zahlasovalo v prospech podmienok opätovného povolenia herbicídu glyfozátu. Avšak na dobu 7 rokov (namiesto 15) a mal by byť obmedzený rozsah jeho používania. Finálne rozhodnutie padne v máji. Takže váš hlas ešte môže byť vypočutý.

Nechceme glyfozát v nápojoch a potravinách, pretože nechceme rakovinu.

Tip Vitariána

Nám nie je všetko jedno. Náš názor je jasný – žiaden glyfozát v nápojoch a potravinách. Chceme piť zdravé pivo. Očakávame rozhodnutie Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín. Zvíťazí zdravie alebo profit?

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency