Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Dopestujte si vlastnú zeleninu

Začnite si chystať zeleninovú úrodu už teraz

14. 01. 2016 Zelenina Pestovanie  Martina Strihová
Dopestujte si vlastnú zeleninu

Čím začať? Získajte náskok!

Už cez zimu si môžeme začať pripravovať svoju zeleninovú úrodu. Niektoré semiačka, ako je napríklad paprika a paradajky, sa najskôr vysievajú vnútri. Až po niekoľkých týždňoch sa rastlinky presádzajú von po tom, ako im už nehrozia mrazy. Ideálny čas na sadenie prvej zeleniny, ktorá znesie studenšie podnebie von do záhrady, býva v neskoršom februári alebo po tom ako je pôda pripravená na sadenie - teda ako náhle je rozmrznutá a ľahko sa rozpadá. Ak je príliš mokrá, znižuje to priaznivé prevzdušňovanie.

Bylinky

Ešte predtým, ako sa začneme venovať zelenine, sú tu bylinky. Tie určite patria k najpopulárnejším rastlinám, ktoré si môžete pestovať vnútri aj počas zimných mesiacov. Vyskúšajte si pestovanie týchto piatich najpopulárnejších: bazalky, pažítky, oregana, petržlenovej vňate a tymiánu.

Byliny sú určite najpopulárnejšou rastlinou, ktorú si môžete pestovať vnútri počas zimných mesiacov.

Paradajky a paprika

Získajte náskok s úrodou tým, že si začnete vnútri pestovať vaše paradajky a papriku zo semiačok. Čerstvá chrumkavá paprika je záhradným obľúbencom. Paprika zaberá málo miesta a môže produkovať vysoké výnosy, ak sa sadí blízko seba. V záhrade si môžete zasadiť veľa rôznych odrôd: môže byť malá, veľká, štipľavá, sladká a rôznych farieb. Paprikové semiačka sa vysievajú ešte o niečo skôr ako paradajky, na dosiahnutie najlepších výsledkov začnite papriku sadiť vnútri od konca januára do ¾ februára. Po 8-10 týždňoch sa po posledných mrazoch bude môcť presadiť von.

Paradajky sú najpopulárnejšia záhradná zelenina. Pestovanie paradajok nie je len zábava, ale paradajky patria aj k najchutnejšiemu "ovociu" na svete. Môžu mať rôzne farby, tvary a veľkosti. A ak o tom ešte neviete, domáce chutia najlepšie.

Rajčiny si môžete zasadiť už v januári alebo vo februári.

Paradajkám trvá 6-8 týždňov, kým zo semiačka vyrastú na rastlinu, ktorá sa dá presadiť von, takže je najlepšie semienka zasiať vo februári, prípadne do polovice marca. Von sa môžu presadiť v období po posledných mrazoch.

Zasaďte jarnú zeleninu hneď, ako sa pôda dá obrábať

Medzi bežné skoré jarné plodiny patrí hrášok, špenát, šaláty, rukola, reďkovka, cibuľa a pór. Aby ste úrodu mohli zberať dlhšie, naplánujte si do záhrady rôzne odrody s rôznym dátumom dozrievania. Po tejto zelenine pokračujte s brokolicou, kapustou, kučeravým kelom, kvakou a zemiakmi. Ak žijete v oblastiach, kde sú dlhšie prízemné mrazy, skoré hľuzy zamulčite.

K prvej zelenine, ktorú si môžete na jar dopestovať, patrí šalát, rukola, špenát, hrach a reďkovka.

Zelené listy: šalát, špenát, rukola! 

Začnite siať rôzne druhy šalátov, špenát a rukolu. Tie nepotrebujú veľa slnka a už o mesiac alebo 2 si budete môcť dopriať výnimočne chutné zelené smoothies každý deň! Sú to skvelé jarné plodiny.

Jednoročné a viacročné kvety

Teraz je aj správny čas, aby sa umožnilo klíčenie vašim jarným kvetom a aby boli pripravené na jar. Dajte si pozor, aby ste ich zasadili až po posledných mrazoch. Niektoré z kvetov, s ktorými môžete začať už v januári, aby mohli ísť von po posledných mrazoch sú napríklad cínie, nechtík, sedmokrásky, maky a echinacea. Niektoré z nich sú jedlé a môžu tiež obohatiť vaše mixované nápoje a šaláty.

Čo ďalej?

Po tejto zelenine môže v sadení nasledovať mrkva, cvikla, petržlen a stále kučeravý kel. Keď sa oteplí a nehrozia mrazy, presadíme von aj paradajky a papriku, to býva niekedy až v máji. 

Paradajky sa presádzajú von po posledných mrazoch, väčšinou v máji.

Chráňte sadenice pred mrazom

Skoré jarné sadenice sú ohrozené mrazom, ktorý sa ešte v noci môže objaviť. Ak očakávate tvrdé mrazy, zakryte sadenice cez noc s niečím, čo máte po ruke – prevráteným vedrom alebo kartónmi, na ktoré položíte kamene, alebo s veľkým kvetináčom. Ak máte skleník, je to ideálne miesto na pestovanie jarnej zeleniny pri nestálom skorom jarnom počasí.

Nemáte záhradu? Pestujte v kvetináčoch a na balkóne

Na to, aby ste si vedeli niečo vlastné dopestovať, nepotrebujete veľa miesta. Je lepšie, ak má váš balkón dostatok slnečného svetla. V jednom kvetiáči môžeme skombinovať aj viacero rastlín, ale zistite si, ktoré rastliny sa navzájom podporujú. Niektoré rastliny sa môžu ťahať do výšky, ak sa majú na čo zachytiť, napríklad fazuľa, hrach, uhorky a tekvica. Rozmyslite si, či si zasejete vlastné semienka, alebo si nakúpite už predpestované rastliny aj podľa toho, koľko miesta máte na balkóne. 

Aj na malom mieste, napríklad na balkóne, sa dá dopestovať vlastná zelenina.

Zeleninovú úrodu si môžete začať plánovať a chystať už v januári a februári. Ak nemáte vlastnú záhradu, vyskúšajte pestovanie v kvetináčoch alebo väčších nádobách na balkóne. Bio zelenina dopestovaná bez pesticídov je omnoho chutnejšia a výživnejšia. Ak ste ešte nepestovali, vyskúšajte to. 

Tip Vitariána

Počas zimy, kedy sa nedá pestovať zelenina, si môžete obohatiť stravu hlavne čerstvými klíčkami alebo zelenými listami, ktoré nájdete vonku po celý rok (púpavové listy, žihľava, atď.).

Súvisiace články

Sója v kuchyni

Sója v kuchyni

Sladené nápoje

Sladené nápoje

Zelená v zime?

Zelená v zime?

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency