Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Čierny sezam - Veľmi cenený hlavne v tradičnej čínskej medicíne

Dobrý pre kosti, vlasy a pokožku

08. 02. 2016 Trávenie Koža Krása Minerály  Ján Hegyi
Čierny sezam - Veľmi cenený hlavne v tradičnej čínskej medicíne

Niečo z histórie

Vieme, že sezamové semienka boli pestované v trópoch už v prehistorických časoch. O sezame sa predpokladá, že pochádza z Indie. Zmieňujú sa o ňom hinduistické legendy. V rozprávaniach sú sezamové semienka symbolom nesmrteľnosti. Z Indie sa sezam neskôr dostal do Ázie, na Blízky východ a do Afriky. Sezam bol prvou rastlinou, z ktorej sa lisoval olej. Maliarske výzdoby v najstarších egyptských hrobkách znázorňujú pekára pridávajúceho sezamové semienka do chleba.

Asýrska legenda hovorí, že keď sa bohovia stretli, aby stvorili svet, tak sa napili vína zo sezamových semienok.

Čo v sebe čierny sezam ukrýva

Semienko sezamu čierneho je zložené z: 20% bielkovín, 50% rastlinných olejov, 16% sacharidov a 9% vlákniny. Obsahuje aj mnohé vitamíny zo skupiny B, ďalej vitamíny A, D, C a podiel vitamínu E obsiahnutého v čiernom sezame sa považuje za najvyšší zo všetkých potravín rastlinného pôvodu. Vitamín E podporuje správne delenie buniek a jeho dlhodobé užívanie neutralizuje hromadenie radikálov v bunkových stenách a oddiaľuje tak proces starnutia.

Sezamové semiačka ešte v strukoch

Z minerálov sú to hlavne vápnik, horčík, železo, meď, mangán, selén, fosfor a zinok. Nájdeme v ňom tiež antioxidanty, fytosteroly a enzýmy. Pre zachovanie čo najväčšieho obsahu minerálov a iných látok sa odporúča konzumovať čierny sezam v nelúpanej forme.

Zdravotné účinky čierneho sezamu

Poznáme rôzne odrody sezamu. Napríklad biely, žltý, čierny a červený. Majú veľmi podobné zloženie aj vlastnosti, ale na liečebné účely sa používa najmä čierny.

V najväčších a najkomplexnejších čínskych spisoch Materia Medica sa uvádza:„Jedenie čiernych sezamových semienok môže po 100 dňoch vyliečiť všetky chronické ochorenia, zlepšiť pokožku na tele a tvári po jednom roku, zvrátiť šedivenie vlasov po 2 rokoch a umožniť opätovný nárast zubov po 3 rokoch“.

Čierny sezam pozitívne ovplyvňuje správne fungovanie obličiek, pečene, pľúc, sleziny a očí. Kvôli vysokému obsahu vápnika vplýva pozitívne i na hustotu kostnej drene. Odporúča sa tiež na zvýšenie kvality vlasov a nechtov. Pozitívne účinky boli preukázané aj u ľudí s vysokým krvným tlakom a kardiovaskulárnymi ochoreniami. Vysoký obsah železa z neho zasa robí skvelého bojovníka proti chudokrvnosti. Vďaka svojmu vyváženému zloženiu sú sezamové semienka vhodné pre dojčiace matky, športovcov a ťažko pracujúcich. Sezam sa tiež odporúča podporne užívať pri zápalových ochoreniach artritídy.

Biely a čierny sezam

Použitie čierneho sezamu

Čierny sezam je chuťovo o niečo výraznejší ako svetlý. Používa sa v ázijskej kuchyni a je veľmi dekoratívny. Semená obsahujú 35 – 59 percent žltého oleja, ktorý sa z nich lisuje. Ak je olej lisovaný za studena, prevyšuje kvalitou aj olivový, je ľahko stráviteľný a má vysokú teplotu horenia, preto je vhodný na tepelnú úpravu pokrmov. Používa sa na priamu konzumáciu, v cukrárstve na konzerváciu a pri výrobe potravinárskych tukov. Semienka sa melú na pastu známu pod menom tahini alebo sezamové maslo. To je častou prísadou blízkovýchodných jedál, ale aj čínskych a japonských. Môže sa vyrábať z prírodných alebo opražených semienok. Neopražené tahini zmiešané s medom alebo cukrom tvorí hlavnú zložku grécko-tureckej cukrovinky chalva. Ak sa pred zomletím pridá soľ, je to základ pre japonskú polievku. Zo sezamu sa pripravuje aj tradičná sezamová zmrzlina.

Sezamová zmrzlina

Tip Vitariána

Skúste pridať čierny sezam do svojho jedálnička a obohatiť si živoť o cenné látky, ktorými disponuje. V podstate čierny sezam môžete pridať skoro všade - do polievok, šalátov, nátierok, omáčok, jogurtov, kaší, atď. V našom e-shope si môžete zakúpiť čierne nelúpané semená sezamu alebo maslo z čiernych sezamových semien. Samozrejme v bio a raw kvalite.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency