Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Chlebovník (Jackfruit) - Najväčšie ovocie na svete

Základná potravina v mnohých tropických regiónoch

07. 03. 2016 Trávenie Vitamíny Ovocie Minerály  Ján Hegyi
Chlebovník (Jackfruit) - Najväčšie ovocie na svete

Odkiaľ chlebovník pochádza?

Chlebovník rôznolistý má pôvod v Indii. Patril a stále patrí k základným potravinám miestnych obyvateľov. Do Európy priviezol v roku 1789 na slávnej lodi Bounty kapitán Bligh tisíc sadeníc z Tahiti, ktoré potom boli poslané do Južnej Ameriky.

V súčasnosti sa chlebovník pestuje vo všetkých tropických a subtropických oblastiach Ázie a na ostrovoch Polynézie. K najväčším producentom patrí Thajsko, Vietnam, Indonézia, India a Srí Lanka. Do Európy sa najčastejšie dováža z Kene a Brazílie.

Plody majú len niektoré druhy chlebovníku. V trópoch sa najčastejšie pestuje chlebovník obyčajný a rôznolistý.

Základný popis

Chlebovník rôznoslitý je večne zelený strom, ktorého plody môžu dosiahnuť dĺžku až 1 m a priemer 50 cm. Plody sú oválne s drsným zelenožltým povrchom a dosahujú hmotnosť od 8 do 40 kilogramov. Rastú na krátkych stopkách priamo na kmeni stromu alebo hlavných vetviach. Listy sú menšie a elipsovitého tvaru.

Plody chlebovníka rôznolistého patria medzi najväčšie, ktoré rastú na stromoch. Dokonca je záznam aj plode, ktorý vážil neuveriteľných 80 kilogramov!

Plody chlebovníka

Čo plody chlebovníka obsahujú a aké majú účinky?

Plody chlebovníka obsahujú veľa vody a minerálov. Majú vysoký obsah vlákniny a v neposlednom rade dobre chutia. Obsahujú vitamíny skupiny B, vitamín C, provitamín A a beta-karotén, minerály draslík, vápnik, horčík, fostor, meď, železo, mangán, selén, zinok esenciálne aminokyseliny a enzýmy.

Jackfruit nie je len zaujímavou exotickou lahôdkou, ale dokáže aj pozitívne ovplyvňovať naše zdravie. Tento mimoriadne veľký plod v čerstvej i sušenej verzii prospieva detoxikácii organizmu, podporuje imunitu, chráni bunky pred voľnými radikálmi, prečisťuje tráviaci trakt a hrubé črevo, podporuje tvorbu červených krviniek a podporuje pevnosť kostí, zubov a kĺbov.

Použitie chlebovníka

Dužina nezrelých plodov sa varí, dusí, peče a smaží. Pripravuje sa ako zemiaky, nakladá sa s korením a mäsom či rozličnou zeleninou. Usušená a rozomletá sa používa ako múka a peče sa z nej chlieb - z tohto dôvodu získal chlebovník svoje meno.

Plody chlebovníka sú jednou zo základných potravín v tropických a subtropických oblastiach. Nezrelé sa používajú ako zelenina a zrelé ako ovocie.

Zrelé plody chlebovníka na trhu

Bežným jedlom v obliastiach výskytu chlebovníka je  zmes kvasenej chlebovníkovej kaše a kokosového  mlieka, ktorá sa zapeká v listoch banánovníka. Celé plody sa tiež opekajú na otvorenom ohni, potom sa vydlabú a naplnia sa inými potravinami – napríklad kokosovým mliekom, cukrom a maslom, pečeným mäsom alebo rôznymi druhmi ovocia. Naplnený plod sa potom môže ešte znovu tepelne upraviť a chuť náplne prenikne do celej dužiny. Sušený chlebovník sa servíruje ako chutný dezert.

Dužina zrelých plodov sa najčastejšie konzumuje čerstvá alebo sušená. Pridáva sa do šalátov. Varí sa tiež s ryžou alebo kokosovým mliekom. Využíva sa aj na prípravu džemov, likérov a kompótov. Semená zrelých plodov sa konzumujú najmä pražené.

Tip Vitariána

Naše plody sa pestujú na Srí Lanke, zberajú a spracovávajú sa bez chemických prísad a konzervačných látok. Sušia sa šetrne pri teplotách pod 40 °C, vďaka čomu si zachovajú tú najlepšiu arómu a najvyššiu kvalitu. Môžete si ich objednať tu. 

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výživa otužilcov

Výživa otužilcov

Psyllium

Psyllium

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency