Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Brusnice - Antioxidačné poklady

Bobule plné zdravia

04. 07. 2016 Lieky Bylinky Ovocie antioxidanty  Ján Hegyi
Brusnice - Antioxidačné poklady

Kde všade nájdeme divé brusnice?

Čučoriedky boli kedysi divo rastúcim ovocím, až kým ich v Severnej Amerike nezačali kultivovať. Rastú však stále aj divoko v borovicových a smrekových lesoch a rašeliniskách. Práve pôvodní obyvatelia Severnej Ameriky a prví európski usadlíci využívali korene čučoriedok ako úľavu počas pôrodu. Brusnice sú taktiež náročné na kvalitu pôdy.

Brusnice sú červené, ale aj fialové

S čím nám brusnice vedia pomôcť?

Brusnice patria medzi potraviny s najvyšším obsahom antioxidantov. Antioxidanty nutralizujú voľné radikály, ktoré môžu spôsobiť rakovinu. Brusnice sú tiež výborným zdrojom vitamínov A a C, pektínu, rozpustnej vlákniny, ktorá znižuje cholesterol a hladinu cukru v krvi.

Brusnice majú navyše antioxidačné účinky, sú vhodné aj na ochorenia kože ako psoriáza, ekzémy a pod. Pomáhajú tiež fajčiarom pri odvykaní.

Modré zlato

Brusnice a tiež čučoriedky posilňujú imunitný systém, spomaľujú proces starnutia a dodávajú nám veľa energie (hlavne keď sú divo rastúce). Bolo zistené, že čistia krv, zlepšujú zrak, znižujú riziko rakoviny, pôsobia protizápalovo, ochraňujú pred infekciami a zápalmi ústnej dutiny, pôsobia proti hnačke a vracaniu, prospievajú žalúdku, zlepšujú pamäť,liečia močové cesty, prinášajú úľavu pri kŕčových žilách atď. Pozitívnych vlastností majú naozaj neúrekom.

Použitie brusníc

Bobule môžete jesť surové ako pochúťku. Môžete z nich pripraviť čaj, džem, želé, sirup, zmrzlinu, šalát, víno alebo si ich vysušiť. Mladé listy sa hodia do šalátov alebo do zelených smoothies. Vďaka modrému farbivu myrtilín sa kedysi brusnica čučoriedková používala aj na farbenie látok či zafarbenie vína.

Exotický čučoriedkový nápoj

Základná charakteristika

Upozornenie
Pri zbere brusníc buďte mimoriadne opatrní, pretože existuje mnoho podobných jedovatých rastlín. Uistite sa, aby ste pozorne prečítal popis rôznych druhov brusníc na dôkladné rozpoznanie všetkých častí rastlín. Ak sa stretnete s tmavomodrými bobuľami, vždy buďte opatrní, ak si nie ste istí, či sú skutočne jedlé.
Latinský názov: Vaccinium ovalifolium
Čeľaď: Ericaceae/Vresovcovité
Jedlé: Bobule, kvety a mladé krehké listy.
Chuť: Bobule sú sladké. Mladé listy sú horkosladké.
Popis: Brusnice sú v podstate divé čučoriedky. Rastú na nízkych, rozvetvených kríkoch rôznych výšok. Listy sú elipsovité a striedavo rastúce. Stonky sú často červenkasté. Plody sú zvyčajne červené alebo tmavomodré. Ako čučoriedky, ktoré kúpite v obchode, všetky brusnice vyzerajú mierne sploštene a vyznačujú sa malým „okom v kráteri.“
Obdobie zberu bobúľ: September – Október.

Tip Vitariána

Brusnice sú naozaj obrovskými darmi prírody. Vždy keď máte tú možnosť, tak si ich doprajte. Výborne sa hodia aj do smoothies dokážete s nimi pripraviť naozaj krásny nápoj alebo skrášliť a dochutiť nejeden šalát. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency