Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Arónia - Kráľovná antioxidantov

Harmonizuje štítnu žľazu

03. 02. 2016 Vitamíny Ovocie antioxidanty Lymfatický systém  Ján Hegyi
Arónia - Kráľovná antioxidantov

Pôvod a pestovanie

Arónia je ker dorastajúci do výšky 2-3 metrov a pochádza z východnej časti Severnej Ameriky z oblasti dnešnej americko-kanadskej hranice. Tu sa rozšírila vo všetkých nadmorských výškach a rastie divoko na nekonečných plochách. Slavný ruský botanik a šľachtiteľ I.V.Mičurin objavil Aróniu pre starý európsky  kontinent v Amerike okolo roku 1900 a priviezol ju do Ruska pre vlastné pestovateľské účely.  Vyšľachtil niekoľko mrazu odolných odrôd, okrem iných aj Aronia melanocarpa. Z Ruska sa ker rozšíril cez Ukrajinu a Poľsko prakticky do celej Európy, najmä ako okrasný ker.

U nás ju začali pestovať vo svojich záhradkách bylinkári a záhradkári, práve pre jej liečivé účinky. Často zdobí parky ako okrasný krík. Arónia je veľmi prispôsobivá a na Slovensku ju možno úspešne pestovať od nížin až do vyšších horských polôh. Vyžaduje slnečné stanovištia, ale znesie aj polotieň. Spoľahlivo rastie vo všetkých typoch pôd, dokáže rásť aj v ťažkých, ílovitých pôdach s nizším obsahom humusu.

Plody arónie

Čo všetko arónia obsahuje

Jej čierne plody obsahujú veľké množstvo fyziologicky cenných látok. obsahuje bioflavonoidy vrátane vitamínov C, P, vitamíny zo skupiny B, rutín, karotény, pektínové látky, triesloviny. Majú taktiež značný obsah železa, jódu, bóru, fluóru, mangánu, medi, kobaltu atď. Plody obsahujú až 400 mikrogramov jódu na 100 g. Ide o prvok ktorý napomáha hlavne k správnemu fungovaniu štítnej žľazy. U detí má jód dôležitú úlohu pri rozvoji mozgu a inteligencie, pri prevencii zubného kazu, a s ďalšími látkami arónie i na posilnenie imunitného systému.

Džem z arónie

Účinky arónie na ľudský organizmus

Arónia má mimoriadne priaznivé účinky na kardiovaskulárny systém, znižuje vysoký krvný tlak, priaznivo ovplyvňuje pružnosť a pevnosť ciev, pomáha pri krčových žilách a prečisťuje krv. Arónia má taktiež protisklerotický účinok, je žlčopudná, má protizápalový účinok, zvyšuje vylučovanie nežiaducich solí z organizmu, znižuje emocionálnu nerovnováhu, odporúča sa pri doliečovaní žltačky, je vhodná na detoxikáciu organizmu, pri liečbe reumy a pri podpore pečeňových a ľadvinových funkcií. Farbivá, ktoré sa nachádzajú v plodoch, pomáhajú pri liečbe Parkinsonovej choroby. Arónia je vhodná aj pre diabetikov.

Plody arónie sú častým základom výroby liečiv. Predstavuje jedno z najhodnotnejších ovocí, ktoré sa v našich geografických podmienkach pestuje.

Sirup z arónie

Použitie a dozrievanie arónie

Plody arónie dozrievajú v južných oblastiach v druhej polovici augusta, v severnejších oblastiach dozrievajú v septembri. Plody arónie same neopadávajú. To, že je dozretá spoznáte podľa toho, že po potiahnutí bobuliek sa ľahko oddelia a nie je problém pri ich trhaní. Už po slabom ťahu sa sami uvoľnia. V zime slúži ako potrava pre vtáctvo.

Bobule je možné pozbierať a konzumovať čerstvé, majú však pomerne trpkú až kyslastú chuť a preto je vhodné kombinovať ich aj s iným sladším ovocím. Okrem toho si z arónie môžete pripraviť čaj, zavárať ju či použiť ako farbivo pri zaváraní iných druhov ovocia, napríklad jabĺk, alebo hrušiek. Táto kombinácia je u mnohých veľmi obľúbená. Dajú sa z nej taktiež vyrobiť chutné džemy, likéry, sirupy a môžete si ju aj usušiť. Z arónie sa vyrába aj víno a väčšinou sa kombinuje s ríbezľami.

Víno z arónie mnohonásobne presahuje všetky hroznové vína svojím obsahom fyziologicky cenných látok.

Víno z arónie

Tip Vitariána

Arónia je naozaj čiernym zlatom, čo sa týka bohatstva, ktoré v sebe ukrýva. Podporuje hlavne kardiovaskulárny systém a harmonizuje štítnu žľazu, čo z nej robí unikát medzi bobuľami. V našom e-shope si taktiež môžete zakúpiť sušené plody arónie. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency