Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Aníz - A s plynatosťou je koniec

Osvieži dych a upokojí nervy

20. 06. 2016 Ochorenia Trávenie Koreniny  Ján Hegyi
Aníz - A s plynatosťou je koniec

Odkiaľ pochádza?

Pôvodnou domovinou anízu je Stredný východ a ostrovy východného Stredomoria, kde sa využíva vo forme oleja na ochutenie anízových aperitívov a likérov.

Zjesť po hostine pár zrniečok anízu patrí aj v súčasnosti k bežným zvykom Orientu.

Aníz pomáha s trávením

Bedrovník anízový je  jednoročka a patrí medzi jedny z najstarších korenín na svete. Kvitne bielymi kvetmi a môže dorastať do výšky až 60 cm. Veľmi jednoducho si ho môžete vypestovať aj sami, bude si však vyžadovať slnečné miesto. Pochádza z čeľade apiaceae / mrkvovité a kvitne od júla do augusta.

Liečivé schopnosti anízu

Väčšina liečivých účinkov tejto rastliny súvisí so silicou anetol. Okrem anetolu obsahujú aj fenol, kyselinu jablčnú, cukry a cholín.

Aníz pôsobí priaznivo na tráviacu sústavu a zvyšuje sekréciu žalúdočných štiav. Je základnou rastlinou s účinkom proti plynatosti, lieči nechutenstvo, podporuje trávenie a posilňuje žalúdok. Z čriev odstraňuje škodlivé hnilobné a kvasné procesy. Aníz spolu rascou, feniklom a koriandrom tvorí známu „bylinnú zmes štyroch semien“, ktorá je najúčinnejšia proti plynatosti a kŕčom spojených s trávením. Aníz je vhodný aj pre deti a pomáha s kolikami, prechladnutím a hnačkami.

Bedrovník anízový

Aníz je užitočný pre dýchaciu sústavu. Pomáha pri vykašliavaní, uľahčuje skvapaľňovanie prieduškových hlienov. Odporúča sa ľuďom s astmou a ochoreniami priedušiek, a najmä tým, ktorí chcú prestať fajčiť. Aníz je výborná protilátka na nikotín a decht, čistí podráždenú sliznicu priedušiek a podporuje regeneráciu buniek sliznice. Okrem toho, znižuje tabakový zápach z úst a osviežuje dych.

Aníz sa odporúča podávať pri zníženej laktácii (tvorbe mlieka) dojčiacim matkám.

Pripisujú sa mu aj schopnosť tlmiť kŕče, rôzne bolesti a taktiež migrény. Aníz má upokojujúce účinky a pomáha so zaspávaním.

Kde všade sa používa?

V antickom Grécku ľudia verili, že aníz pomáha pri dýchacích problémoch, uľavuje od bolesti a utišuje smäd. Rimania zas obľubovali anízový koláč ako zákusok, ktorý mal osviežiť dych a zlepšiť trávenie.

Príjemne voňavé plody anízu sú nepatrne sladké a výrazne pripomínajú sladké drievko. V Európe sa používa ako korenie do pečiva a sušienok. Vhodný je aj na prípravu bravčového mäsa, najmä ak sa inšpirujete indickou a čínskou kuchyňou. Používa sa aj na dochutenie rybacích jedál a morských produktov.

Aníz je výborný na plynatosť

Aníz sa tiež používa v lekárnictve, cukrárstve-pekárstve, ale aj na výrobu anízového oleja, ktorý nachádza využitie hlavne pri výrobe likérov a aperitívov. Ako korenina sa často používa pri dochucovaní rôznych alkoholických nápojov (napríklad grécke ouzo alebo anízovka). Aníz môžete používať aj ako korenie pri varení a pečení ale asi najčastejšie sa aníz využíva vo forme čaju.

Tip Vitariána

Aníz sa hodí do sladkej aj slanej kuchyne. Rozžúvajte  pár semienok anízu - osviežite si dych a využijete jeho blahodárne účinky.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency