Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Vyvrátenie stravovania podľa krvných skupín

O tom, že stravovanie podľa krvných skupín je priaznivé, neexistujú žiadne dôkazy

27. 03. 2015 Stravovanie Diéta Bielkoviny Krv  Martina Strihová
Vyvrátenie stravovania podľa krvných skupín

Pravidlá stravovania podľa krvných skupín

Základné zdôvodnenie stravovania podľa krvných skupín je toto: ľudia s tou istou krvnou skupinou zdieľajú spoločné genetické dedičstvo, zatiaľ čo tí s inými krvnými skupinami majú iných predkov. Autor Dr. Peter J. Adamo zdôvodňuje, že ľudia s krvnou skupinou 0 majú iné nutričné a pohybové požiadavky, ako ľudia s krvnou skupinou A, a sú náchylní na iné choroby a zdravotné problémy. Podľa tejto schémy sa napríklad ľudia s krvou skupinou 0 vyvinuli z našich jaskynných predkov – lovcov, a preto potrebujú vysoko proteínovú / mäsovú stravu. Autor tiež naznačuje, že niektoré krvné skupiny by sa určite mali vyhýbať niektorým potravinám, pretože jesť potraviny, ktoré sú geneticky nevhodné vytvára usadeniny lektínu, ktoré zhlukujú krv. Inými slovami, látky, ktoré sa prirodzene vyskytujú v potravinách, ktoré jedávate, spôsobujú zhlukovanie krvi, ktoré zmenšujú prietok krvi a upchávajú cievy a orgány.

Bohužiaľ, toto zdôvodnenie populárneho spôsobu stravovania je mylné a nepodložené štúdiami. Výsledkom je, že ľudia, ktorí dodržiavajú tento typ stravovania môžu jesť potraviny, ktoré neprispievajú k ich prosperujúcemu zdraviu – pričom nezáleží na tom, aká sú krvná skupina. Okrem toho, ľudia, ktorí majú pozitívne výsledky s týmto stravovacím plánom mohli len vylúčiť niektoré spracované a alergénne potraviny, čím by sa zlepšilo zdravie kohokoľvek odhliadnuc od krvnej skupiny.

O krvnej skupine

Existuje osem základných krvných skupín. Najčastejším typom je 0+, ktorá je prítomná u približne 39% populácie. Nasledujú krvné skupiny A+ a B+. Vaša krvná skupina je určená typom antigénov, ktoré sú na povrchu červených krviniek. Tieto antigény určujú, či ste krvná skupina A, B, AB alebo 0. Ďalšou zložkou je Rh faktor, čo je vyjadrené znamienkom + alebo – (pozitív alebo negatív).

Krvnú skupinu dedíme geneticky po oboch rodičoch, avšak je to o niečo zložitejšie, ako priame prenesenie krvnej skupiny jedného alebo druhého rodiča. Napríklad podľa Červeného kríža  dieťa, ktorého rodičia majú obaja krvnú skupinu AB, môže mať skupinu A, B, alebo AB. Dieťa, ktorého rodičia sú „Béčka“ môže mať krvnú skupinu 0 alebo B, a pod.

Krvné skupiny sú dôležité pri darovaní krvi, ale to, ako ovplyvňujú našu stravu, je oveľa menej jasné. Nezdravé potraviny sú nevhodné pre akúkoľvek krvnú skupinu a všetky krvné skupiny prospievajú na zásaditej rastlinnej potrave.

Krvné skupiny sú dôležité pri darovaní krvi. Ľudia s krvnou skupinou A nemôžu darovať krv skupine B, pretože keď telo dostane krv od nekompatibilnej krvnej skupiny, vníma cudziu krv ako votrelca. To vedie k imunitnej reakcií, ktorá zapríčiňuje zrážanie krvi. Avšak to, ako krvná skupina ovplyvňuje reakciu nášho tela na to, čo jeme, je oveľa menej jasné.

Odhalenie podstaty

Jedným z tvrdení  pri spôsobe stravovania podľa krvných skupín je, že krvná skupina 0 je úplne prvou krvnou skupinou, ktorá existovala a bola prítomná medzi prvými lovcami. No na druhej strane mikrobiologický výskum naznačuje, že pôvodnou krvnou skupinou je krvná skupina A.

Keďže celý typ stravovania vychádza z chybného predpokladu, nie je prekvapujúce, že ďalšie hypotézy a odporúčania sú rovnako chybné.

Jedným z najväčších omylov tejto stravy je, že: autor naznačuje, že pre ľudstvo ako celok neexistuje ideálna strava. Lepšie povedané, tvrdí, že podskupiny v rámci ľudského druhu (v tomto prípade ľudí s inými krvnými skupinami) majú každá odlišnú stravu, ktorá je pre nich ideálna a ktorá sa značne líši od ostatných (ľudí s inými krvnými skupinami). To je niečo, čo sa v prírode nenachádza. V skutočnosti, ak sa pozriete na ríšu zvierat, každý jeden druh má vlastnú stravu, ktorá vyhovuje celému druhu. Napríklad zvážte gorily alebo mačky. Všetkým gorilám alebo mačkám sa najlepšie darí na určitom type stravy, ktorý sa nemení, kdekoľvek sa nachádzajú. Prečo by ľudia mali byť iní?

Každý človek má takú istú anatómiu a tráviaci trakt, a preto spôsob, akým trávime potraviny, ktoré konzumujeme, je približne rovnaký. Zatiaľ čo genetické dedičstvo a výchova môžu viesť k určitým veciam ako náchylnosť k rôznym ochoreniam, alergiám, citlivosť na jedlo a ďalším, reakcie na potravu majú viac do činenia s jednotlivými genetickými sklonmi. To je dôvod, prečo by ste si mohli a mali určiť a jesť potraviny, ktoré vyhovujú vášmu telu najlepšie. Ale aplikovať to na širokú skupinu ľudí podľa krvných skupín je nesprávne a môže to ľudí uvádzať do omylu a viesť k jedeniu potravín, ktoré nie sú najlepšie pre ľudí ako druh a k vyhýbaniu sa potravinám, ktoré sú pre ľudstvo vhodné.

Každý človek má takú istú anatómiu a tráviaci trakt, a preto spôsob, akým trávime potraviny, ktoré konzumujeme, je približne rovnaký. Preto sú niektoré skupiny potravín vhodné pre všetkých a iné pre nikoho.

Ďalším tvrdením stravovania podľa krvných skupín je, že len lektíny zo špecifických potravín spôsobujú zrážanie určitých druhov krvi. Zdá sa, že výskumy dokazujú opak. Veľmi málo rastlín obsahuje lektíny, ktoré reagujú s určitými krvnými skupinami, avšak živočíšne potraviny sú s väčšou pravdepodobnosťou špecifické podľa krvných skupín. A tak isto, lektíny sa nachádzajú takmer v každej potrave, ktorú ľudia jedia – v rastlinách, živočíchoch, zrnách, orechoch  - takže, ak by ste nemali značne obmedzujúcu diétu, vyhýbať sa im je takmer nemožné. Ľudia jedli potraviny obsahujúce lektín vždy, no veľa civilizačných zdravotných problémov (cukrovka, metabolický syndróm, atď.) sa objavilo len v nedávnej histórií.

Veľa odborníkov vyvracia stravu podľa krvných skupín s tým, že jej chýba veľa solídna opora v oblasti výskumu.

Pointa tkvie v tomto: stravovanie podľa krvných skupín nie je podporené solídnymi  štúdiami na doloženie autorových tvrdení. A tak isto, veľa odôvodnení o tejto strave je založených na nesprávnych predpokladoch. Tiež to nespadá do súladu s prírodnými zákonmi, keďže druhy ako celok majú  súhrnne jednotný ideálny spôsob stravovania založený na ich anatómií, tráviacej sústave, atď.

V štúdii publikovanej v januári 2014 vedci z University of Toronto uviedli, že sledovaním 1455 ľudí nezistili žiadne dôkazy, ktoré by potvrdzovali teóriu stravovania podľa krvných skupín.
Spôsob, akým jedinci reagujú na akýkoľvek z týchto typov stravy nemá vôbec nič spoločné s ich krvnou skupinou, ale má vždy do činenia s ich schopnosťou dodržiavať vyváženú vegetariánsku alebo nízko sacharidovú stravu“, tvrdí odborník a autor štúdie Dr. Ahmed El-Sohemy.

Ako jesť

Rastlinná strava je pre ľudský tráviaci systém šitá na mieru a ideálne spĺňa ľudské požiadavky na výživu. Každý človek s akoukoľvek krvnou skupinou môže zásaditou rastlinnou stravou bohatou na enzýmy a živiny dosiahnuť optimálne zdravie. Vo vašej strave si môžete zachovať malú dávku živočíšnej bielkoviny, ak by ste naozaj chceli, ale toto množstvo by malo byť obmedzené,  nech ste akákoľvek krvná skupina. Ak jedávate príliš veľa mäsa, vaše telo bude prekyslené.

Každý človek s akoukoľvek krvnou skupinou môže zásaditou rastlinnou stravou bohatou na enzýmy a živiny dosiahnuť optimálne zdravie.

Tip Vitariána

Všímajte si, ktoré potraviny trávi vaše telo najlepšie a po ktorých sa cítite najlepšie a vyhýbajte sa tým, ktoré vám nesadnú. Pre lepšie trávenie jedzte jednoduchšie jedlá.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency