Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Varovanie WHO pred klobásou. Prieskum v Nemecku

Vysvetlenie WHO k správe IARC z 26.10.2015

26. 11. 2015 Ochorenia Stravovanie Trávenie Potraviny Chemické látky  Jozef Maťko
Varovanie WHO pred klobásou. Prieskum v Nemecku

Každý piaty v Nemecku si robí starosti kvôli varovaniu Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pred konzumáciou mäsa a klobásy. 24 percent žien a 16 percent mužov v Nemecku majú obavy kvôli nedávnemu hodnoteniu WHO - čo zodpovedá 20 percentám pre obe pohlavia. Vyplýva to z prieskumu Výskumného ústavu verejnej mienky na zákazku Nemeckej tlačovej agentúry. 73 percent si nerobí podľa vlastných údajov žiadne starosti kvôli zvýšenému riziku rakoviny konzumáciou mäsa.

Viac ako každý siedmy respondent chce kvôli varovaniu WHO pred rakovinou v budúcnosti jesť menej mäsa (15 percent). 68 percent chce napriek tomu jesť presne toľko mäsa ako predtým. 10 percent povedalo, že už teraz neje žiadne mäso. Oslovených bolo celkom 2019 osôb. Výsledky sú reprezentatívne pre nemecké obyvateľstvo nad 18 rokov.

WHO sa postaralo pred týždňom s hodnotením svojich odborníkov o rozruch, párky, šunka a iné spracované mäso sú vraj karcinogénne. Pravidelná konzumácia vraj zvyšuje riziko rakoviny hrubého čreva. Okrem toho klasifikovali odborníci červené mäso – svalovinu cicavcov – všeobecne ako pravdepodobne karcinogénne.

Na otázku: „Zmenili ste svoju spotrebu mäsa v posledných piatich rokoch z iných dôvodov?," odpovedalo 37 percent v prieskume, že medzitým dbali na to, aby jedli menej mäsa. Vegetariánmi sa v tomto období podľa toho stali dve percentá, vegánmi jedno percento. 50 percent jedáva mäso ako vždy.

Mnoho ľudí pokračuje v konzumácii mäsových výrobkov napriek tomu, že vedia, že spôsobujú rakovinu!

Spotreba mäsa na Slovensku

Podľa Štatistického úradu SR v roku 2014 bola spotreba mäsa 48 kg na obyvateľa. Z toho spotreba červeného mäsa mala hodnotu 32,5 kg, čo je v prepočte na deň 89 gramov. A to je hodnota pre priemerného človeka (teda aj bábätka). Nevieme koľko dospelých ľudí mäso každodenne konzumuje. Z toho vyplýva, že hodnotu 70 gramov na deň pre dospelého človeka, ktorú odporúča Nemecká spoločnosť pre výživu – vysoko prekračujeme! 

Nevyžaduje sa žiadne zrieknutie sa klobásy

V predošlom článku - Svetová zdravotnícka organizácia o mäse a mäsových výrobkoch - sme uviedli, že 26.októbra 2015 vydal Úrad IARC Svetovej zdravotnej organizácie (WHO) správu o škodlivosti mäsa a mäsových výrobkoch. Správa vyvolala na celom svete veľký rozruch.

Uvedieme časť článku v časopise Food Insight zo 4. novembra 2015:

Mnoho titulkov v popredných novinách hlásalo, že spotreba červeného a spracovaného mäsa bola postavená na rovnakú úroveň s fajčením cigariet, pokiaľ ide o pridružené riziká rakoviny. (IARC považuje spracované mäso, ako sú slanina, párky v rožku a klobásy ako "karcinogénne pre človeka" a červené mäso, vrátane hovädzieho, bravčového a jahňacieho mäsa je "pravdepodobne" karcinogénne, a tým rizikový faktor pre rakovinu hrubého čreva.) 

V skutočnosti správa hodnotila silu dôkazov ohľadom možného spojenia s rakovinou. Ale rozdiel v závažnosti rizík je však diametrálne odlišný. Kým fajčenie cigariet zvyšuje riziko predčasného úmrtia o 2000 percent, IARC predpokladané riziko vzniku rakoviny od denného konzumu červeného alebo spracovaného mäsa zvyšuje iba o 1 percentuálny bod.

Rakovina má svoje príčiny. Jednou z hlavných je konzumácia mäsa.

WHO vydalo 29. októbra 2015 v Ženeve Vysvetlenie, uvádzame z neho časť:

„WHO dostala po zverejnení správy Medzinárodnej agentúry pre výskum rakoviny (IARC) týkajúcej sa spracovaného mäsa a kolorektálneho karcinómu rad otázok, prejavy znepokojenia a žiadosti o vysvetlenie. [ … ]“

„Terajšia správa IARC potvrdzuje odporúčania WHO z roku 2002 uvedené v Správe 'Strava, výživa a prevencia chronických ochorení', ktorá radí ľuďom striedmu konzumáciu konzervovaného mäsa, aby sa znížilo riziko rakoviny. Najnovšie hodnotenie IARC nežiada od ľudí, aby prestali jesť spracované mäso, ale poukazuje na to, že zníženie spotreby týchto produktov môže znížiť riziko rakoviny hrubého čreva.“ 

Záver

Načo bolo treba toľko rozruchu kvôli nesprávnym formuláciám v Správe IARC z 26. októbra 2015? A nesprávna je tiež kategorizácia rôznych látok v IARC. Ale - bolo to dobré na to, aby sa ľudia zamysleli nad svojimi stravovacími návykmi a už kvôli svojmu zdraviu obmedzili spotrebu mäsa (s výnimkou kuracieho).

Slováci jedia mäsa podstatne viac, ako odporúča Svetová zdravotnícka organizácia.

Tip Vitariána

Slováci prekračujú odporúčanú bezpečnú hranicu konzumácie mäsa. Zvýšte vo svojej strave podiel ovocia a zeleniny. Aj zdravé potraviny sa dajú pripraviť veľmi chutne!

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Cola artemisia

Cola artemisia

Vinná réva

Vinná réva

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency