Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Úžasný svet aminokyselín

Iba aminokyseliny dokážu vytvárať svaly, vlasy, kožu, orgány a tkanivá.

19. 06. 2015 Bielkoviny  Jozef Maťko
Úžasný svet aminokyselín

Takmer jedna pätina z ľudského tela sa skladá z proteínov. Proteíny sú vyrábané v našom tele z aminokyselín. Aminokyseliny pomáhajú rastu tela a podporujú látkovú výmenu v našom tele, chránia naše telo pred mnohými jedovatými látkami (toxínmi) a chorobami. Vďaka aminokyselinám je naše telo vitálne a zdravé.

Okrem dôležitých proteíny tvoriacich aminokyselín – proteinogénne aminokyseliny - má telo ešte tiež takzvané neproteínogénne aminokyseliny. Ony sú zodpovedné v tele za to, že sa napr. môže vytvoriť cukor. Celkovo má ľudské telo viac než 20 proteínogenných a 250 neproteínogénnych aminokyselín. Každá aminokyselina má inú úlohu.

Aminokyseliny slúžia aj ako prekurzory enzýmov a neurotransmiterov.

Aminokyseliny sú skutočne všestranné. Väčšina hormónov pozostáva z aminokyselín, ony roznášajú živiny a kyslík po celom tele. Tiež protilátky sa skladajú predovšetkým z aminokyselín, takže ich nedostatok sa rýchlo prejaví v zle fungujúcim imunitnom systéme.

Členenie aminokyselín

Poznáme aminokyseliny: esenciálne, semi-esenciálne a neesenciálne.

Pozn.: pri popise jednotlivých aminokyselín uvedieme len stručne ich vlastnosti. Niektoré aminokyseliny, ktoré sú zvlášť zaujímavé pre užívateľa, budú opísané v samostatných článkoch.

Rozdelenie aminokyselín.

Esenciálne aminokyseliny

Esenciálne aminokyseliny sú také aminokyseliny, ktoré živočíšny organizmus nedokáže syntetizovať de novo (od začiatku) a musia byť do organizmu dodávané s potravou. Napriek svojmu názvu sú to naopak menej dôležité aminokyseliny, preto si živočíchy mohli dovoliť stratiť schopnosť ich syntézy a stali sa závislé na ich prívode zvonku.

Syntéza esenciálnych aminokyselín je v porovnaní s ostatnými aminokyselinami veľmi zložitá a energeticky náročná, pre organizmus je teda výhodnejšie využívať už hotové aminokyseliny, ak ich môže získať. Aminokyseliny, ktoré sú pre živočíchy esenciálne, dokážu syntetizovať rastliny a baktérie. Sú potom zdrojom týchto aminokyselín pre všetky ostatné organizmy.

Aminokyseliny, ktoré sú pre živočíchy esenciálne, dokážu syntetizovať rastliny a baktérie. Tie sú potom zdrojom týchto aminokyselín pre všetky ostatné organizmy.

Esenciálne aminokyseliny sú:

L-leucín, L-izoleucín, L-lyzín, L-metionín, L-fenylalanín, L-treonín, L-tryptofán a L-valín.

L-Valín. Má význam pre metabolizmus svalov a pre koordináciu svalov, hojenie rán a rovnováhu dusíka v tele, ktorý je považovaný ako zdroj energie pre činnosť svalov. Táto aminokyselina je tiež užitočná pri ochorení pečene, ochorení žlčníka a podporuje duševnú silu a rovnováhu.

L-Leucín. Leucín spolupôsobí s aminokyselinami izoleucín a valín pri hojení rán svalov, kože a kostí. Je zvlášť vhodný po operácii. Táto aminokyselina znižuje hladinu cukru v krvi a pomáha pri produkcii rastového hormónu.

L-Izoleucín. Hrá pri tvorbe hemoglobínu dôležitú úlohu, stabilizuje a reguluje hladinu cukru v krvi a reguluje prívod energie. Táto aminokyselina je obzvlášť cenná pre športovcov, pretože sa podieľa na liečení a oprave svalového tkaniva, kože a kostí. Množstvo tejto aminokyseliny je často príliš nízke u ľudí s mentálnymi alebo telesnými problémami.

L-lyzín. Je nevyhnutným stavebným prvkom pre všetky bielkoviny v tele. L-lyzín hrá hlavnú úlohu pri vstrebávaní vápnika, budovaní svalov, zotavovaní sa po chirurgických zákrokoch alebo zraneniach a pri produkcii telesných hormónov, enzýmov a protilátok.

L-Metionín. Je zdrojom síry, preto zabraňuje problémom s pokožkou a jej derivátmi. Podporuje rast vlasov. Tým, že zvyšuje produkciu lecitínu v pečeni, pomáha znižovať hladinu cholesterolu. Zároveň znižuje obsah tuku v obličkách a pečeni. Reguluje tvorbu amoniaku, zabraňuje dráždeniu močového mechúra tým, že znižuje množstvo amoniaku v moči. Napomáha k detoxikácii olova a ďalších ťažkých kovov.

L-Fenylalanín. Je veľmi dôležitý ako zlúčenina, ktorá slúži k tvorbe neurotransmiterov (prenášačov nervového vzruchu), teda pre činnosť nervovej sústavy.

L-Tryptofán. Je aromatická aminokyselina, ktorá je esenciálna pre výživu človeka. Je to základná látka pre tvorbu serotonínu, ktorý má uspokojivé účinky. Tryptofán sa používal na tlmenie bolesti, ale zistilo sa, že vo väčších množstvách spôsobuje rakovinu, a preto sa od jeho podávania upustilo.

L-Treonín. Reguluje rovnováhu proteínu v tele a hrá dôležitú úlohu pri tvorbe kolagénu, elastínu a zubnej skloviny. Okrem toho pomáha pri lipotrofickej funkcii pečene v spojení s kyselinou asparágovou a metionínu, kde pôsobí proti ukladaniu tukov v pečeni a priaznivo ovplyvňuje jej metabolizmus.

Semi-esenciálne aminokyseliny

Ako semi-esenciálne aminokyseliny označujeme aminokyseliny, ktoré síce telo môže syntetizovať, avšak za určitých podmienok (napr. rast, silná telesná záťaž) sa stávajú esenciálnymi a musia sa telu dodať.

Tak sú napr. u novorodencov počas prvých dní života arginín, histidín, cysteín a tyrozín esenciálnymi aminokyselinami.

Semi-esenciálne aminokyseliny telo potrebuje dodať v určitých obdobiach života alebo pri nadmernej fyzickej záťaži.

K podmienečne esenciálnym aminokyselinám patria:

Arginín*, asparagín*, cysteín, glutamín*, glycín*, prolín*, tyrozín 
Pozn.: * Tieto aminokyseliny sú uvedené v inej literatúre ako neesenciálne.

Arginín. Táto aminokyselina je považovaná za „prírodnú viagru“ kvôli zvýšeniu prívodu krvi. Zabraňuje rastu nádorov a rakoviny posilnením imunitného systému. Arginín pomáha pri očiste pečene, znižuje chronickú toxicitu alkoholu a používa sa pri liečbe neplodnosti mužov. Arginín tiež pomáha pri znižovaní hmotnosti, pretože podporuje tvorbu svalovej hmoty. Pomáha pri uvoľňovaní rastových hormónov, ktoré sú nevyhnutné pre optimálny rast svalovej hmoty a udržiavanie svalového tkaniva. Okrem toho stimuluje pankreas v produkcii inzulínu.

Cysteín. Slúži ako rozsiahly antioxidant pri detoxikácii. Chráni telo pred poškodením žiarením, chráni pečeň a mozog pred poškodením alkoholom, drog a iných toxických látok, ako je cigaretový dym. Tiež sa používa v liečbe reumatoidnej artritídy, ako aj pri kôrnatení tepien. Ďalšie vlastnosti tejto aminokyseliny sú liečba popálenín, hojenie rán po operácii, spaľovanie tukov a stavbe svalov a zmiernení procesu starnutia. Koža a vlasy pozostávajú z  10 až 14% z tejto aminokyseliny.

Glutamín. Je najhojnejšia svalová bielkovina. Pomáha pri tvorbe a udržaní svalového tkaniva a bráni odbúravaniu svalov, ktoré vzniká napríklad pri pripútaní na lôžko alebo chorobách ako je AIDS alebo rakovina. Je tiež palivom mozgu, ktoré podporuje činnosť mozgu a vyrovnáva obsah alkalických kyselín v tele. Prispieva k zdravému zažívaciemu traktu, skracuje dobu hojenia pri vredoch, pomáha pri únave a znižuje chuť na sladké a alkohol. Medzičasom bol nasadený aj pri schizofrénii a demencii.

Glycín. Brzdí svalovú degeneráciu a reguluje uvoľnenie glukózy. Pomáha zdravej prostate, centrálnemu nervovému systému a imunitnému systému. Je to užitočná aminokyselina pri oprave poškodeného tkaniva a pomáha pri liečbe.

Prolín. Medzi funkcie tejto aminokyseliny patrí zlepšenie textúry kože produkciou kolagénu a  zabraňuje strate kolagénu pri starnutí. Okrem toho pomáha pri hojení chrupavky a posilnení kĺbov, šliach a srdcového svalu. Prolín pracuje s vitamínom C pre zdravé udržanie spojivového tkaniva.

Tyrozín. Táto aminokyselina je dôležitá pre celý metabolizmus. Tyrozín je prekurzorom adrenalínu a dopamínu, ktoré majú vplyv na nálady a nervový systém. Tyrozín pôsobí ako zlepšovateľ nálady, potláča chuť k jedlu a slúži k odbúravaniu tukov. Tyrozín tiež pomáha pri produkcii melanínu, ktorý je zodpovedný za farbu vlasov a pigmentáciu kože. Tiež je zapojený v nadobličkách, štítnej žľaze a hypofýze. Bol použitý proti trvalej únave, narkolepsii, úzkosti, depresii, apatii, alergii a bolesti hlavy.

Vlašské orechy sú vynikajúcim zdrojom semi-esenciálnej aminokyseliny arginínu.

Neesenciálne aminokyseliny

Neesenciálne aminokyseliny sú stavebnými kameňmi proteínov, ktoré si telo môže vyrobiť samo. Ich podiel syntézy závisí iba od prívodu makronutrientov.

Medzi neesenciálne aminokyseliny patria: 

Alanín, serín, histidín,  kyselina asparágová (aspartát), kyselina glutámová (glutamát).

Alanín. Hrá úlohu pri preprave dusíka z vonkajších tkanív do pečene a pomáha pri metabolizme cukru, kde pôsobí proti hromadeniu toxínov svalových buniek, ktoré sa uvoľňujú zo svalových bielkovín pri rýchlom procese rozkladu za účelom výroby energie. Tým posilňuje imunitný systém a tvorbu protilátok.Serín. Je potrebný pre správny metabolizmus tukov a mastných kyselín, pre rast svalovej hmoty a zdravý imunitný systém. Serín je tiež obsiahnutý v ochranných puzdrách myelínu, ktorý obklopuje nervové vlákna a je dôležitý pre funkcie ARN a DNA, rovnako ako pri tvorbe buniek a tvorbe imunoglobulínu a protilátok.

Histidín. Táto aminokyselina sa nachádza v prvom rade v hemoglobíne a používa sa proti reumatoidnej artritíde, alergiám, vredom a anémii. Je nevyhnutný pre rast a obnovu tkanív. Je tiež dôležitý pre bunky myelínu, ktoré obklopujú nervové bunky a pre tvorbu červených a bielych krviniek. Chráni telo pred poškodením žiarenia, znižuje krvný tlak a pomáha pri odstraňovaní ťažkých kovov a zníženom libide.

Kyselina asparágová. Zvyšuje odolnosť a je dobrá proti trvalej únave a depresii.  Omladzuje činnosť buniek, podporuje regeneráciu buniek a metabolizmus.  V kombinácii s ďalšími aminokyselinami tvorí molekuly, ktoré viažu toxíny a odstraňujú ich z krvného riečiska. Táto aminokyselina tiež pomáha v šírení niektorých minerálnych látok v krvnom riečisku cez črevné sliznice, krv a bunky a zlepšuje funkciu ARN a DNA, ktoré obsahujú genetický materiál.

Kyselina glutámová. Kyselina glutámová sa podieľa na metabolizme tukov, zohráva dôležitú úlohu v detoxikácií amoniaku v organizme. V medicíne sa uvažuje o jej využití hlavne pri liečení neurologických porúch, napr. epilepsie, Parkinsonovej choroby, mentálnej retardácii, poruche osobnosti, poruche správania (prevažne u detí), k potlačeniu svalovej dystrofie, hypoglykemickej kóme, pri liečbe žalúdočných vredov.

Rastlinné superpotraviny bohaté na aminokyseliny a bielkoviny sú napríklad: ovocie: machovka peruánska (16% bielkovín), goji (13-14% bielkovín), semienka: konopné, sezamové, včelí peľ, riasy AFA, chlorella a spirulina.

Biologická hodnota aminokyselín

Biologická hodnota je hodnota, ktorá dáva odpoveď na otázku: koľko gramov telesného  proteínu môže telo vyprodukovať zo 100 g východiskovej bielkoviny. Táto hodnota sa zvyčajne spája so zmesou aminokyselín. Bielkovina zo slepačieho vajca má relatívne vysokú biologickú hodnotu 100. Čím vyšší je podiel esenciálnych aminokyselín a čím vyváženejšia je zmes aminokyselín, tým vyššia je biologická hodnota.

Tip Vitariána

Ideálnymi a dostatočnými zdrojmi aminokyselín sú rastlinné potraviny. Ich dostatok si zabezpečíte konzumáciou pestrej rastlinnej stravy, a to hlavne zeleniny, semienok a orechov. Výnimočnými zdrojmi bielkovín sú niektoré superpotraviny: riasy chlorella, spirulina, AFA, včelí peľ, ovocie goji a physalis a až 90 gramov proteínu na 100 gramov obsahuje surový ryžový bio proteín.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency