Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Svetová zdravotnícka organizácia o mäse a mäsových výrobkoch

WHO experti klasifikujú klobásu ako karcinogén

26. 11. 2015 Ochorenia Stravovanie Trávenie Potraviny Muž  Jozef Maťko
Svetová zdravotnícka organizácia o mäse a mäsových výrobkoch

Tabak, azbest, dieselové výfukové plyny - klobása: Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny IARC (International Agency for Research on Cancer) klasifikovala spracované mäso ako karcinogénne.

Existuje vraj dosť dôkazov vo vzťahu k rakovine hrubého čreva, píšu experti Úradu patriacemu k Svetovej zdravotníckej organizácii v odbornom časopise „Lancet Oncology“. Okrem toho vraj bola pozorovaná súvislosť s rakovinou žalúdka. Do kategórie spracovaného mäsa patria všetky produkty, ktoré boli solené, údené, kvasené alebo inými procesmi urobené trvanlivými.

Pri spracovaní mäsa, rovnako tiež pri varení alebo vyprážaní, môžu vzniknúť rôzne látky, ktoré vyvolávajú rakovinu alebo sú podozrivé, že toto robia – napr. tzv. polycyklické aromatické uhľovodíky (PAU) alebo heterocyklické aromatické amíny (HAA).

Pre jednotlivca je toto riziko malé na to, aby spôsobilo ako dôsledok spotreby mäsa rakovinu hrubého čreva. Ale riziko sa zvyšuje so spotrebovaným množstvom,“ hovorí Kurt Straif z IARC.

Červené mäso - teda hovädzie, bravčové, jahňacie, kozie a konské – klasifikujú experti ako „pravdepodobne karcinogénne“. V tejto kategórii je uvedený v zoznamoch IARC napríklad pesticíd glyfozát, ktorý by podľa mnohých kritikov mal byť zakázaný.

Dôkazy, že spotreba týchto druhov mäsa vyvoláva u ľudí rakovinu, sú obmedzené, píše sa na vysvetlenie v časopise „Lancet Oncology“. Niektoré rozsiahle štúdie vraj ukazujú súvislosť medzi spotrebou a rakovinou hrubého čreva, zatiaľ čo iné nie.

Podľa IARC existujú tiež možné súvislosti s rizikom rakoviny pankreasu a prostaty.

Riziko rakoviny: Taká nebezpečná je klobása skutočne

Klobása je rozhodne karcinogénna, červené mäso pravdepodobne – to zistila Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny. Čo to konkrétne znamená? Odpovede na kľúčové otázky. Komentuje redaktorka časopisu Spiegel Online Nina Weberová.

Zdravotníci označili spracované mäso ako karcinogénne a červené mäso ako pravdepodobne karcinogénne.

Biela klobása je súčasťou bavorských raňajok, pečená klobása patrí k návšteve futbalového  štadióna a platesa sa rada podáva s extra porciou slaniny na „Finkenwerder spôsob“. Že to nie je príliš zdravé, malo by byť väčšine jasné. Ale teraz klasifikuje Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) spracované mäso ako karcinogénne a červené mäso ako pravdepodobne karcinogénne. Treba sa teda stať vegetariánom? Najdôležitejšie fakty v prehľade.

Čo znamená klasifikácia IARC?

IARC analyzuje, čo môže spôsobiť rakovinu u ľudí. Za týmto účelom Úrad patriaci k Svetovej zdravotníckej organizácii zadeľuje vyšetrované látky do piatich kategórií: „karcinogénne“ (1), „pravdepodobne karcinogénne“ (2A), "možno karcinogénne“ (2B), „nezaradené“ (3), „nie karcinogénne“ (4). Na posúdenie červeného alebo spracovaného mäsa vyhodnotila skupina odborníkov viac ako 800 štúdií.

Spracované mäso bolo zaradené do skupiny 1, do ktorej patria medziiným tabakový dym, azbest, ultrafialové žiarenie a alkoholické nápoje. Červené mäso je teraz v kategórii 2A, spolu s herbicídom glyfozát, na doping používanými anabolickými steroidmi a dymom z kozubov.

Či sa látka dostane do skupiny 1, 2A alebo 2B, nehovorí nič o tom, ako veľmi zvyšuje riziko rakoviny. Ale iba, ako dobre je dokázané, že môže spôsobiť rakovinu. Takže to neznamená, že látky obsiahnuté v jednej skupine sú rovnako nebezpečné.

IARC k tomu píše: Zatiaľ čo za rok asi jeden milión ľudí zomrie na rakovinu pľúc spôsobenú fajčením, zomrie odhadom 34 000 na rakovinu, ktorá je spôsobená konzumáciou spracovaného mäsa.

Spracované mäso, červené mäso - čo sa pod tým myslí?

Pod spracovaným mäsom IARC chápe solené, údené alebo inak konzervované alebo chuťovo zmenené mäsové výrobky. Okrem klobás patria k tomu napríklad hovädzie v konzerve, údené karé, mäsové omáčky. Hydinová klobása a spracované vnútornosti patria tiež do tejto kategórie.

Červené mäso zahŕňa svalovinu pochádzajúcu z cicavcov, najmä hovädzie a bravčové mäso. Ale práve nie hydinu.

Červené mäso je mäso cicavcov, teda hlavne bravčové (prasa) a hovädzie (krava).

Ako nebezpečná je teda klobása?

IARC považuje za bezpečne dokázané, že spotreba spracovaného mäsa môže spôsobiť rakovinu hrubého čreva. Okrem toho bola spozorovaná súvislosť s rakovinou žalúdka, ktorú však neklasifikuje ako bezpečne dokázanú. Spotreba červeného mäsa môže pravdepodobne – nie iste – spôsobiť rakovinu hrubého čreva a spája sa s nádormi v pankrease alebo prostate.

Na 50 gramov spracovaného mäsa, ktoré niekto spotrebuje za deň, stúpa relatívne riziko rakoviny hrubého čreva o 18 percent, píše IARC. U červeného mäsa by malo 100 gramov podobne veľký vplyv – keby malo byť skutočne karcinogénne.

Matematický príklad:

Podľa Inštitútu Roberta Kocha má 45-ročná žena v Nemecku priemerné riziko 0,3 percenta, že v nasledujúcich desiatich rokoch ochorie na rakovinu hrubého čreva. U 65-ročného muža je to 2,4 percenta - to platí pre priemerného občana v tomto veku.

Priraďme obom 36 percent väčšie riziko, pretože za deň zjedia 100 gramov viac klobásy ako ich rovesníci v priemere. Potom má 45-ročná riziko 0,4 percenta, 65-ročný 3,3 percenta, aby ochoreli v najbližších desiatich rokoch na rakovinu hrubého čreva.

Podľa Inštitútu Roberta Kocha ochorie v Nemecku každý rok asi 63 000 ľudí na rakovinu hrubého čreva, viac ako polovica z nich má pri tejto diagnóze viac ako 70 rokov.

IARC zdôrazňuje, že zvýšené riziko pre jednotlivca je malé. Zo spoločenského hľadiska je však aj toto mierne zvýšené riziko dôležité, pretože mnoho ľudí je veľké množstvo mäsa.

Spracované mäso a červené mäso zvyšuje riziko rakoviny.

Čo odporúčajú experti na výživu?

Nemecká spoločnosť pre výživu (DGE) odporúča už dlhšie šetriť na červenom mäse. „Biele mäso (hydina) je treba posudzovať zo zdravotných hľadísk priaznivejšie ako červené mäso (hovädzie, bravčové),“ píše DGE. Za týždeň sa odporúča nie viac ako 300 až 600 g mäsa a mäsových výrobkov, teda v priemere nie viac ako 70 gramov na deň.

V Nemecku jedia muži priemerne 156 gramov mäsa denne, ženy 84 gramov.

Tip Vitariána

Väčšina z nás vie, že konzumácia mäsa a mäsových výrobkov veľmi zdraviu neprospieva. Pre ľudí, ktorí mäso konzumujú, je rozumné sa pridržiavať odporúčanie Nemeckej spoločnosti pre výživu – v priemere nie viac ako 70 gramov za deň. Alebo jesť tak ako naši predkovia - mäso len v nedeľu.

Súvisiace produkty

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency