Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Spirulina

proteínová kráľovná

08. 03. 2015 Superpotraviny Bielkoviny antioxidanty Detox Energia  Martina Strihová
Spirulina

Názov „spirulina“ pochádza zo špirálovitej charakteristiky tejto superpotraviny - spirulina tvorí špirálové skrutkovité mikroskopické vlákna, ktoré sú menšie, ako dokáže ľudské oko rozpoznať. Zelená farba spiruliny pochádza z chlorofylu a modrá farba z exotického pigmentu fykocyanínu.

Spirulina vytrvalo prežíva. Niektoré druhy spiruliny prežijú v stave nečinnosti dokonca aj keď sa vyparí voda. Môžu sa usušiť na kameňoch horúcich až 71 stupňov Celzia. Vďaka tejto tepelnej odolnosti si spirulina udržiava svoje živiny, aj keď je vystavená vysokým teplotám počas cestovania a pri spracovaní potravy. Bunky riasy spirulina prirodzene rastú v teplých zásaditých jazerách a vodných tokoch, kde sa neudržia toxické organizmy, preto môže zber spiruliny prebiehať pri vysokom stupni sterility bez znečistenia inými organizmami.

Spirulinu užívali dve civilizácie:

Niekoľko tisíc rokov bola táto riasa hlavným zdrojom bielkovín pre obyvateľov Mexico City. Spirulina divoko rastie v niektorých z jazier, ktoré kedysi obklopovali Mexico City, teraz pohltených rozpínaním sa jedného z najväčších miest na svete. Jedno z nich, jazero Texococo, stále produkuje jednu z najlepších spirulín na svete. Posledná významná aztécka dynastia pred príchodom španielov v roku 1519 si ctila spirulinu ako superpotravinu a bola známa jej miešaním s kakaom.

Afričania žijúci pri Čadskom jazere konzumovali spirulinu od začiatku osídlenia tejto oblasti ľuďmi. Ich divú spirulinu volajú dihe. Spirulina sa sitom zbiera z vrchu jazera, suší sa na kameňoch alebo podstavcoch a predáva sa na miestnych trhoch.

V modernej dobe začalo značné komerčné zbieranie spiruliny v 1970-tych rokoch s počiatočnými úrodami blížiacimi sa k niekoľkým stovkám ton ročne. Celosvetová produkcia spiruliny do roku 2010 očakávala 220 000 ton ročne.

Zdravotné prínosy

Spirulina obsahuje úžasné zoskupenie živín vrátane chlorofylu, bielkoviny, vitamínov, hlavných minerálov, stopových prvkov, esenciálnych mastných kyselín, nukleových kyselín (RNA a DNA), polysacharidov a obrovské spektrum antioxidantov. Spirulina je tak výživovo bohatá, že niektorí veria, že by ste určitý čas prežili len na spiruline samotnej.

Spirulina obsahuje chlorofyl, antioxidanty, vitamíny, bielkoviny, minerály, mastné kyseliny, nukleové kyseliny, polysacharidy a stopové prvky.

Spirulina

  • Je superpotravina z riasy, ktorá sa skladá z 65-71 percent bielkoviny - najvyššia koncentrácia bielkovín zistená u všetkých potravín.
  • Je kompletným zdrojom bielkoviny. Obsahuje všetkých osem esenciálnych aminokyselín a celkovo osemnásť aminokyselín
  • Je bohatá na vitamíny A (betakarotén), B1, B2, B6, E a K
  • Je výdatným prírodným zdrojom chlorofylu, solí, fytonutrientov a enzýmov.
  • Poskytuje základné požiadavky na proteín miliónom ľudí v Mexico City už úctyhodných päťtisíc rokov!
  • Je najlepším zdrojom kyseliny gama-linolenovej (GLA), protizápalovej esenciálnej mastnej kyseline potrebnej pre zdravý nervový systém
  • Obsahuje fykocyanín, silný zdravie budujúci pigment, ktorý tiež dáva spiruline jej jedinečný modrý nádych

Ekologický proteín

Spirulina obsahuje najvyššiu koncentráciu proteínu (na váhu) z akýchkoľvek známych potravín, v závislosti od druhu obsahuje medzi 65 a 71 percentami bielkoviny.
Spirulinový proteín sa aj absorbuje ľahšie ako živočíšny. Každý gram bielkoviny zo spiruliny je štvornásobne vstrebateľnejší ako taký istý gram bielkoviny z hovädzieho mäsa. 
Spirulina poskytuje dvestokrát viac proteínu na aker ako hovädzie mäso. Preto spirulina nevyčerpá ornú pôdu, ale v skutočnosti ju môže zdokonaliť, ak sa používa ako hnojivo („vegánske hnojivo“). Jedno kilo hovädzieho proteínu spôsobí 145 kilovú stratu ornice.
Čo sa týka úspory vody, spirulina využije len 2 % vody, ktorá sa vyžaduje pre hovädzí proteín. Spirulina spotrebuje približne 23 litrov vody na 10 gramovú porciu. Kravské mlieko potrebuje 246 litrov, slepačie vajíčko potrebuje 36 litrov a na hovädzinu je potrebných šokujúcich 4932 litrov vody na 10 gramovú porciu.

Čistota

Ako úroveň vystavenia sa umelým chemikáliám, pesticídom a rádioaktívnym materiálom narastá, viac a viac ľudí sa začína zaujímať o stravu nachádzajúcu sa v potravinovom reťazci nižšie (skôr ako o jedenie živočíšnych výrobkov ako je mäso a mliečne výrobky, ktoré sú v potravinovom reťazci vyššie, kde sa akumulujú toxíny). To znamená, že začínajú jesť viac a viac rastlín a hlavne rias.

Účinky z konzumácie živočíšnych produktov – nadmerný cholesterol, nasýtený tuk, priberanie a prijímanie umelých chemikálií (pesticídov, vpichovaných hormónov, očkovania zvierat, atď. ), ak nejete organickú stravu – spôsobujú, že milióny ľudí hľadajú záchranu v ľudskejších, udržateľnejších a čisto vegetariánskych, vegánskych a raw prístupoch k strave a životnému štýlu. Samozrejme, je potrebné nájsť si vegetariánske zdroje bielkovín a spirulina je na vrchole ich zoznamu.

Budovateľka krvi

Spirulina pomáha zmierňovať anémiu, zvyšovať hemoglobín, zlepšovať kvalitu krvi a zvyšovať tvorbu červených krviniek. Prečo?

  • Spirulina obsahuje toľko železa, ako červené mäso.
  • Spirulina obsahuje vysokú koncentráciu chlorofylu, známeho staviteľa krvi.
  • Spirulina je bohatá na skvelý modrý polypeptid známy ako fykocyanín. Tento modrý pigment pomáha vyvolať tvorbu ďalších kmeňových buniek nachádzajúcich sa v kostnej dreni. Kmeňové bunky sú na začiatku primitívnymi krvnými bunkami, z ktorých sa môžu vyvinúť aj červené aj biele krvinky. Niektorí čínski vedci preukázali, že fykocyanín stimuluje tvorbu krvi – proces známy ako hematopoéza.

Antioxidanty

Spirulina obsahuje nasledujúce antioxidanty:

  • Betakarotén (a iné karotenoidy). Karotenoidy sú prírodné v tuku rozpustné antioxidanty, ktoré sú známe predlžovaním života a zlepšovaním imunitného systému.
  • Chlorofyl: vynikajúci budovateľ a čistič krvi.
  • Zeaxantín: najdôležitejší antioxidant na zlepšenie zraku.
  • Superoxid dismutáza (SOD): všeobecne považovaná za jeden z najdôležitejších zdravie posilňujúcich metabolických enzýmov a antioxidantov.
  • Fykocyanín: mimoriadny modrý pigment známy tým, že pomáha stimulovať tvorbu kmeňových buniek. (Poznámka: farebné pigmenty v rastlinách sú antioxidanty.)

Opaľovanie

Lokálne aplikované antioxidanty chránia našu pokožku pred nadmerným slnkom. Ľudia s citlivou pokožkou si doma môžu vytvoriť opaľovací krém tak, že pridajú spirulinu (podľa potreby) do jednoduchej 50/50 zmesi zo surového organického kokosového oleja a surového organického kakaového masla. Čím viac sa pridá spiruliny, tým väčšia bude ochrana, avšak zmes sa stane modrozelenšou a vytvorí modrozelenú pleťovú vodu, ktorá môže, ale nemusí byť na pláži považovaná za „sexy“.

Pomocou spiruliny si môžete vyrobiť kvalitný prírodný opaľovací krém.

Posilňovač imunitného systému

Spirulina je silný posilňujúci prostriedok imunitného systému. Vo vedeckých štúdiách na ľuďoch, myšiach, potkanoch, škrečkoch, sliepkach, moriakoch, mačkách a rybách zavedenie spiruliny do stravy dôkladne zlepšuje funkciu imunitného systému.
Prvoradými aktívnymi fytonutrientmi v spiruline zodpovednými za zlepšenie imunitného systému sú:

  • Výskum naznačuje, že čím viac betakaroténu v strave máte, tým dlhšie budete žiť. Betakarotén získaný z rastlín a rias zabraňuje replikácii niektorých druhov rakoviny u zvierat a ľudí.
  • Typ lipopolysacharidu známeho ako LPS – dlhej komplexnej molekuly cukru pripojenej k molekule tuku/oleja kovalentnou väzbou.
  • Tvorba modrého antioxidantu známeho ako fykocyanín kmeňovými bunkami.

Dvojito zaslepená dôkladne preskúmaná štúdia na ľuďoch vykonaná v Indii a publikovaná v Nutrition and Cancer zistila, že konzumácia jedného gramu spiruliny denne počas jedného roka mala za následok 45 percentný pokles ústnych prekanceróznych lézií u ľudí žujúcich tabak v porovnaní so 7 percentným účinkom v placebo skupine.

Kyselina gama-linolenová (GLA)

Najbohatšími svetovými zdrojmi GLA sú materské mlieko, mikroriasa spirulina a semienka boráku, čiernych ríbezlí a pupalky. Spirulina je jedinou zelenou potravinou bohatou na esenciálnu mastnú kyselinu gama-linolenovú (GLA). Jedinou ďalšou veľkou superpotravinou s koncentráciou GLA podobnou spiruline sú konopné semienka.

Pretože to je esenciálna mastná kyselina, GLA spraví pleť a vlasy žiarivými a silnými, no mäkkými. Pomáha premôcť zápalové symptómy artritídy a znižovať alergie.

Štúdie odhalili, že 270 detí žijúcich vo vysoko rádioaktívnych oblastiach blízko Černobyľu mali chronickú chorobu z ožiarenia a zvýšené hladiny imunoglobulínu E (IgE), ukazovateľa vysokej citlivosti na alergie. Tridsiatimpiatim deťom predškolského veku bolo na 45 dní predpísaných 20 tabletiek spiruliny denne (okolo 5 gramov). Konzumácia spiruliny znížila hladinu 2IgE v krvi, ktorý následne normalizoval citlivosť na alergie v tele.

Síra

Spirulina tiež obsahuje niekoľko biologicky dostupných foriem minerálu síra. Síra sa môže objaviť v spiruline ako príchuť „na tvrdo uvareného vajíčka“. Dobrý zdroj síry v strave, ako je spirulina, zlepší imunitný systém, fyzickú silu, flexibilitu, čulosť, pleť, lesk vlasov, rýchlosť liečenia a funkčnosť vašej pečene a pankreasu. Síra tiež pomáha zbaviť naše tkanivá toxínov.

Síru nesúce aminokyseliny ako cysteín a metionín pomáhajú pečeni a nervovému systému uskutočňovať detoxikáciu od jedov. Výskumníci všeobecne považujú spirulinu za nositeľku cenných detoxikačných vlastností.

Spirulina môže pomôcť ADHD odstránením hliníka, chloridu uhličitého a iných toxínov z tela.
-Donald R. Yance, Herbal Medicine, Healing & Cancer

Vápnik spirulan je polymérna cukrová molekula jedinečná pre spirulinu, ktorá obsahuje síru aj vápnik. Škrečky liečené extraktom vápnika spirulan sa rýchlejšie zotavili, ak boli infikované inak smrteľnými herpetickými vírusmi. Keď vírus herpesu napadne bunku, najskôr sa pripojí na bunkovú membránu, avšak v tomto bode pred vstupom do bunky vápnik spirulan zablokuje vírus herpesu. Vírus uviazne na membráne a je neschopný replikovať sa. Nakoniec ho imunitný systém odtiaľ uprace.

Na čo sa zamerať...

Spirulina je zvyčajne dostupná ako tmavozelený, trochu modrý, bohato pigmentovaný sušený prášok z rias. Spirulina chutí trochu ako kríženec medzi chlorofylom a rybou s jemnou sírovou pachuťou. Keď kupujete sušenú spirulinu, dohliadnite na nasledujúce vlastnosti:

  1. Certifikovaná organická spirulina je zvyčajne, ale nie vždy, kvalitnejšia ako iné druhy spiruliny.
  2. Vyberte si spirulinu s „čerstvou“ vôňou. Keď sa spirulina začne kaziť, páchne kyslo a zatuchnuto.
  3. Vyhýbajte sa značkám spiruliny, ktoré používajú „tabletovacie činidlá“, ktoré pomáhajú tabletkám spiruliny aby sa nerozpadali na prášok. Spirulina prirodzene priľne k sebe a môže byť stlačená do tabliet bez tabletovacích prostriedkov.

Pri výbere spiruliny si dávajte pozor, či sa na výrobu tabletiek nepoužívajú tabletovacie činidlá a či je čerstvá.

Druhy výrobkov zo spiruliny:

Spirulina prášok (sušený)
Spirulina prášok (s lecitínom)
Spirulina proteínové produkty v prášku
Extrakty modrého pigmentu zo spiruliny
Surové čokoládové a energetické tyčinky so spirulinou

Ako spirulinu užívať

Spirulina sa môže jednoducho pridať do superpotravinových smoothies, čerstvých štiav, zmesí zo surovej čokolády (kakaa), domácich šalátových dresingov, a dokonca posypať na vrch šalátov. Po niekoľkotýždňovom experimentovaní so spirulinou si všimnete, aký je tento superproteín v jeho výživnosti výnimočný v porovnaní so živočíšnym proteínom a/alebo obyčajným ovocím a zeleninou.

Odporučené dávkovanie

  • Začiatočník alebo dieťa (vek 2-9): 3-5 gramov denne
  • Normálne dávkovanie alebo dieťa (vek 10-18): 6-10 gramov denne
  • Terapeutická dávka: 11-20 gramov denne
  • Dávka pre superšportovcov: až 30+ gramov denne

Môžete si dávať príliš veľa spiruliny? Ako pri každej inej potravine a superpotravine to, samozrejme, je možné. Ak jej máte príliš veľa, jednoducho vami prejde. Kalorická hodnota spiruliny je taká nízka, že z sa nej nedá pribrať. Spirulina obsahuje približne štyri kalórie na gram.

Tip Vitariána

Špirálový šalátový dresing

½ šálky organického konopného semienka
1 hrsť čerstvého kôpru (stopiek a všetkého)
2-3 strúčiky cesnaku (v závislosti na tom, ako je štipľavý)
2 PL spiruliny
1 ČL Keltskej morskej soli
1 šálka čerstvej pramenitej vody

Najemno rozmixujte vo vysoko výkonnom mixéri, kým zmes nie je krémová a hladká. Na dosiahnutie najlepšieho pôžitku servírujte na čerstvom šaláte zo záhrady!

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency