Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Smrek - Lieči nielen dýchacie cesty

Bohatý na vitamín C

03. 08. 2015 Príroda Bylinky  Ján Hegyi
Smrek - Lieči nielen dýchacie cesty

Dorastá do výšky až 50 metrov

Smrek prirodzene rastie v strednej a severnej Európe, v Alpách do nadmorskej výšky 2000 metrov, kde tvorí hornú hranicu lesa. Je prirodzenou hranicou lesa aj na Slovensku a to výškach 1500 – 1550 metrov. V minulosti bol vo veľkom vysádzaný v nižších polohách.

Smrekové monokultúry vysádzané v nížinách však trpia klimatickými činiteľmi, ako aj škodcami a negatívnymi civilizačnými vplyvmi. Zdravé smreky sa bránia voči lykožrútovi tak, že z poranených miest stromu sa vyleje živica, ktorá hmyz zalepí a tak ho zahubí. Oslabené smreky v monokultúrach sú však lykožrútmi napadané hromadne, čím vznikajú kalamitné stavy.

Ihličnatý les

Čo nám smrek ponúka?

Je bohatý na vitamíny A a C a rôzne iné prospešné látky. Vylúhovaním zeleného ihličia vo vriacej vode si pripravíte úžasný aromatický čaj. Tento čaj upokojuje nervy, znižuje nervozitu a stres, stimuluje aj mozgovú kôru, čím podporuje našu schopnosť sústrediť a učiť sa. Uvoľnuje aj bolavé svaly a kĺby. Môžete ho použiť aj na pokožku hlavy pri nadmernej tvorbe lupín.

Živica vo vždyzelenom ihličí priaznivo pôsobí pri dýchacích problémoch a pomáha vykašliavať nahromadené hlieny. Živica zo smreku je výborná aj pri odstraňovaní cukrov zo zubov a ihličie môže byť použité ako provizórna zubná kefka. Peľ smreku je bohatý na bielkoviny.

Už staroveké národy – Indiáni, Kelti a Rimania poznali a uctievali liečebnú silu listnatých a ihličnatých stromov.

Krehké mladé ihličie smreka

Použitie smreku

Ako sme si spomenuli vyššie, výborný je výluh zo smrekového ihličia. Ak pozbierate svetlozelené krehké ihličie (na jar sa nachádza na konci konárov) môžete ho použiť do šalátov, smoothies alebo ako pochútku na zahrýznutie.

Keď strom kvitne a púčiky sú plné peľu (na jar), môžete zakryť koniec konára plastovou taškou a intenzívne ním potriasť. Taška sa vám rýchlo naplní peľom. Premiestnite peľ do sklenenej nádoby a uchovávajte na studenom, suchom mieste. Pridávajte ako proteínovú bombu do vašich smoothies.

Smrekový sirup

Z mladého ihličia smreku si môžete pripravit aj sirup, ktorý rozpúšťa hlieny, uľahčuje vykašliavanie, lieči dýchacie cesty, zmierňuje reumu a tíši bolesti.

Potrebujeme:
mladé smrekové výhonky
trstinový cukor/cukor z kokosových kvetov/kvalitný med
citróny (voliteľné)

Výhonky dobre umyjeme a necháme odkvapkať. Zoberieme si veľkú sklenenú fľašu a plníme po vrstvách. Najprv vložíme vrstvu výhonkov, na ne dáme vrstvu cukru/medu a položíme kolieska citrónu (voliteľné). Takto pokračujeme, kým nebude fľaša plná. Fľašu položíme na slnečné miesto a necháme stáť 2-3 týždne. Nakoniec sirup precedíme a vytlačíme. Naplníme do uzatváracej fľaše a skladaujeme na studenom mieste alebo v chladničke. Užívame 1 až 2 polievkové lyžice 3x denne pred jedlom, a to buď samostatne, alebo zriedené s vodou.

Príprava na smrekový sirup

Základná charakteristika

Upozornenie: Varením čaju z ktorejkoľvek rastliny sa koncentrujú jej chemické zlúčeniny. Nejedzte vždyzelené rastliny v tehotenstve alebo počas kojenia, pretože oleje v ihličí sú známe pre svoj negatívny vplyv na dojčatá. Taktiež, ak trpíte sezónnymi alergiami, mali by ste sa vyhnúť zberu peľu zo stromov, pretože vaše telo môže dostať nepríjemnú reakciu. Na všetky ostatné účely je smrek absolútne bezpečný.
Latinský názov: Picea spp.
Čeľaď: Pinaceae/Borovicovité
Jedlé: Vnútorná kôra, miazga, jahňady, vetvičky, svetlozelené špičky, ihličie, šišky, peľ a orechy.
Chuť: Trochu citrónová, ale vnútorná kôra (kambiová vrstva) je sladká.
Popis: Ihličnatý, vždyzelený strom s krehkou, šupinatou kôrou. Špicaté, štvorstranné ihličie rastie do dĺžky od 3 do 8 centimetrov. Šišky rastú v malých skupinách na konci konárov. Dorastá do výšky až 50 metrov.
Obdobie zberu krekhého ihličia: Máj - jún.

Tip Vitariána

Vyskúšajte mladé krehké ihličie v smoothies alebo v šalátoch. Skúste si pripraviť čaj z ihličia po celodennej vyčerpávajúcej túre. Určite neoľutujete. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency