Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Slez - Lieči dýchacie cesty a rozpúšťa hlieny

Rastlinka na choroby hrdla

30. 08. 2015 Ochorenia Bylinky  Ján Hegyi
Slez - Lieči dýchacie cesty a rozpúšťa hlieny

Má krásne kvety a zaujímavé plody

Na Slovensku poznáme hlavne slez lesný a slez nebadaný. Rozdiel medzi nimi spočíva v tom, v akom prostredí ich nájdete. Čo sa týka obsahových látok a liečivých účinkov, sú si veľmi podobné. Slezy sú tiež známe pre svoje ľudové názvy ako: božie koláčiky, pánbožkove syrečky, chlebík a iné. Tieto názvy vznikli na základe vzhľadu ich plodov, ktoré vyzerajú ako bochníky syra.

Medzi liečebne účinné látky slezov patria najmä sliz, triesloviny a antokyanidíny. Pôsobia protizápalovo a rozpúštajú hlieny. Sliz mierni aj dráždenie sliznice tráviaceho ústrojenstva spôsobené škodlivými látkami alebo liekmi. Slezový čaj je osvedčeným pomocníkom pri angíne, zápale priedušiek a kašli. Úspešne si poradí aj so všetkými druhmi zápalových ochorení. Osvedčil sa aj pri hnačkách, pri ochoreniach močových ciest a pri niektorých cievnych chorobách.

Kvety a listy slezu

Na vonkajšie použitie sa používa slez na rany, vredy, opuchy nôh alebo rúk, pri zlomeninách alebo zápale ciev. V týchto prípadoch je potrebné si pripraviť kúpeľ. Slez je aj neoddeliteľnou súčasťou utišujúcich kozmetických prípravkov.

Kloktanie slezovým macerátom pomáha pri drsnom a zachrípnutom hlase a preto je tiež prezývaný aj ako bylinka rečníkov a spevákov.

Rôznorodé použitie slezu

Listy, plody, stonky a kvety sa môžu jesť surové, dusené, varené, restované alebo pečené. Slez je príbuzný ibišteku, takže je aj podobne rôsolovitý. To robí zo slezu výborné spojivo na recepty, ktoré si vyžadujú určitú konzistenciu. Napríklad v smoothies sa môže ihneď po rozmixovaní tekutina oddeliť od pevných látok. Pridaním niekoľkých listov slezu zabránite tomuto oddeleniu.

Pretože sa pri sušení strácajú slizovité látky, treba používať slez podľa možností čerstvý. Ale aj vysušená rastlina má ešte vždy dosť liečivej sily.

Slez je známy ako liečivá rastlina, menej známa je skutočnosť, že sa jeho kvety používali na farbenie vlny a látok – na typicky modrú farbu a tiež na sfarbenie nápojov, teda ako prírodné potravinárske farbivo.

Slez tvorí častú prísadu v rôznych bylinkových čajových zmesiach a nemá žiadne nepriaznivé účinky ani pri dlhodobom užívaní.

Biele kvety slezu

Základná charakteristika

Latinský názov: Malva sylvestris (slez lesný), Malva neglecta (slez nebadaný)
Čeľaď: Malvaceae/Slezovité
Jedlé: Listy, stonky, plody a kvety.
Chuť: Listy, stonky, plody a kvety majú jemnú chuť podobnú ibišteku (okre).
Popis: Slez je nízko rastúca rastlina s voľne sa rozvetvujúcimi stonkami.
Listy sú okrúhle s plytkými lalokmi. Kvety majú päť korunných lupienkov a môžu byť bielej, ružovej alebo levanduľovej farby. Na kvetoch je možné vidieť pozdĺžne pruhy. Plody slezu sú okrúhle, ploché a diskovité. Plody vzhľadom pripomínajú gombíky alebo bochníky syra. Listy a plody sú slizovité.
Obdobie zberu: Jún – koniec sempembra.

Tip Vitariána

Pridaním listov slezu do smoothies zabránite oddeľovaniu sa pevných a tekutých častíc. Dodáte im aj liečivý sliz, ktorý priaznivo pôsobí na sliznicu. Čerstvými krásnymi kvetmi slezu si môžete skrášliť ktorýkoľvek šalát.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency