Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Skorocel - Nepovšimnutý hrdina

Nenápadná, ale veľmi liečivá rastlina

22. 03. 2015 Bylinky  Ján Hegyi
Skorocel - Nepovšimnutý hrdina

Zacelí rany a pomôže s dýchaním

Skorocel nájdete rásť  pri cestách, na lúkach, v okolí lesov, ale aj v záhradách. Je trošku nenápadný a nedisponuje krásnymi kvetmi, ale zato jeho významné účinky na pokožku a liečbu vonkajších poranení stoja za povšimnutie.

Skorocel obsahuje vysoké množstvo vlákniny, vápnika a betakaroténu. Obsahuje aj vitamín C, triesloviny, horčiny, sliz, množstvo enzýmov a aminokyseliny. Vnútorne sa používa hlavne na liečbu dýchacích ciest, močových ciest, žlčníka, pečene, pri črevných a žalúdočných ťažkostiach. Skorocel taktiež čistí krv a je účinný pri pálení záhy.

Je známy pre svoje liečivé účinky pri vonkajšom použití, pretože táto rastlinka dokáže cez pokožku odstraňovať jedovaté látky. Používa sa na hojenie rán, uštipnutie hmyzom, vyrážkach, odreninách a modrinách. Efektívne pomáha pri psoriáze, ekzémoch, infekciách, zapálených ranách a popáleninách. Skorocel tiež vyhladzuje vrásky.

V ľudovom liečiteľstve má nezastúpiteľné miesto a je hojne využívaný aj vo farmaceutickom priemysle.

 Skorocel so semenami

Ako skorocel môžeme použiť

Krehké listy sa môžu použiť na prípravu šalátov. Púčiky a listy skorocelu sa môžu marinovať, restovať, piecť a podobne. Zo sušených alebo čerstvých listov si môžete pripraviť aj bylinný čaj. Listy skorocelu môžete rozmixovať v mixéri a získať tak kašovitú hmotu, do ktorej môžete naliať olej (napr. kokosový, olivový) premiešať a nanášať na pokožku. Pri pravidelnom používaní sa zbavité vyrážok, vaša pokožka sa zregeneruje a vyhladia sa vám aj vrásky.

Vedeli ste, že psyllium, ktoré výborne prečisťuje hrubé črevo pochádza zo skorocelu indického? Každá rastlina skorocelu vyprodukuje tisíce semien, ktoré sú pokryté vláknitou šupinou. Táto šupina sa oddeľuje od semena, suší a predáva ako psyllium.

Listy skorocelu

Základné informácie

Latinský názov: Plantago spp.
Čeľaď: Plantaginaceae/Skorocelovité
Jedlé: Listy, stonky, výhonky, kvety a semená.
Chuť: Trochu trpká s nádychom horkosti.
Popis: Listy skorocelu môžu narásť do výšky 30 centimetrov. Tvarom sa rozlišujú od okrúhlych po kopijovité. Listy sú svetlozelené a na spodnej strane majú veľmi výraznú, pararelnú žilnatinu. Púčiky a kvety rastú na vrchole dlhej štíhlej stonky.
Obdobie kvitnutia: Máj - September.

Tip vitariána

Skorocel pridávajte do vašich obľúbených zelených smoothies a dodáte im tak bohaté množstvo vlákniny. 

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency