Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Ríbezľa - Udržiava hormonálnu rovnováhu

Jedno z najvýživnejších ovocí

28. 09. 2015 Ochorenia Bylinky  Ján Hegyi
Ríbezľa - Udržiava hormonálnu rovnováhu

Čierna má pôvod v severnej Ázií, červená v Európe

Ríbezľa čierna pochádza z Ázie, no na našom území sa pestuje už veľmi dlho. Liečebné účinky ríbezlí sa uvádzajú od 16. storočia. Zbierajú a používajú sa plody, ale aj listy. Na Slovensku nájdeme ríbezle skôr v záhradách ako vo voľnej prírode, ale ak budete mať šťastie nájdete ich hlavne v močaristých lužných lesoch.

Sú významným zdrojom vitamínu C, E, A, B-komplexu a mnohých minerálov. Tridsať až štyridsať bobúľ plodov ríbezle nahradí človeku dennú potrebu vitamínov a minerálov. Ríbezle sú aj antioxidačné superpotraviny. Množstvo odborníkov sa domnieva, že ľudia, ktorí konzumujú potraviny bohaté na antioxidanty, sú oveľa menej náchylní na chronické ochorenia ako kôrnatenie tepien, rakovina, artritída a mnohé iné.

Ríbezle majú výborné liečebné účinky pri zápaloch močových ciest a sú aj prevenciou vzniku obličkových kameňov. Uplatňujú sa aj pri nachladnutí, vysokom krvnom tlaku, chorobách dýchacích ciest, čiernom kašli a hnačkách. Pomáhajú zlepšovať činnosť srdca, udržujú hormonálnu rovnováhu a optimálnu funkciu ženských orgánov, posilňujú imunitný systém a v neposlednom rade upokojujú nervy a zlepšujú náladu.

Poznáme biele, červené a čierne ríbezle. Všetky tieto odrody majú liečebné vlastnosti, ale čierne sú najúčinnejšie.

Plody čiernej ríbezle

Ako a kde ríbezle použiť ?

Bobule sa môžu jesť surové ako sladká pochúťka. Môžete ich použiť na prípravu džemu, želé, sirupu, šalátu a vína. Výborne sa hodia aj na rôzne dezerty a zmrzlinu. Zo sušených plodov a listov si môžete takisto pripraviť chutný čaj.

Skúsené gazdinky pridávajú niekoľko lístočkov ríbezle do nakladanej zeleniny - zlepšujú jej chuť a majú menšiu šancu sa pokaziť.

Plody červenej ríbezle

Základná charakteristika

Latinský názov: Ribes spp.
Čeľaď: Grossulariaceae/Egrešovité
Jedlé: Bobule.
Chuť: Líši sa od kyslej po sladkú.
Popis: Ríbezle rastú na štíhlych vzpriamených kríkoch. Vyrastajú až do výšky 2 metrov.Na stonkách a konároch kríkov sú drevnaté tŕne. Listy ríbezle sa podobajú na päťlaločné javorové listy. Bobule sú okrúhle a niekedy pruhované, s tvrdou špickou na konci. Bobule sú často lepkavé, so sladkou šťavou.
Obdobie zberu bobuľ: Jún – September.
Obdobie zberu listov: V čase kvitnutia kríka ríbezle.

Tip Vitariána
Pridajte si ríbezle do vašich obľúbených smoothies. Bobulami ríbezlí môžete ozdobiť aj rôzne raw dezerty.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency