Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Rambutan

Pomocou tejto prírodnej sladkosti zaženiete rakovinu a schudnete!

13. 11. 2015 Vitamíny Ovocie Superpotraviny antioxidanty  Martina Strihová
Rambutan

Rambutan - vzdialený príbuzný liči

Ovocie rambutan sa svojím vzhľadom podobá na liči, na svojom povrchu je sfarbené dočervena, zatiaľ čo zvnútra je biele, jeho tvar je oválny a zvyčajne meria 5 cm. Navyše, podobne ako liči, tiež rastie v trsoch na stonkách. Aj keď sa o tomto ovocí tvrdí, že pochádza z Malajzie a Indonézie, rastie v celej juhovýchodnej Ázii. Ovocie má tenkú šupku ako vrstvu pokožky, z ktorej vytŕča mnoho štruktúr podobných trubke, ktoré vyzerajú ako pichliače na ježkovi. Niekedy môžete nájsť aj rambutany so zelenožltou alebo oranžovou farbou vonkajšej šupky. Ovocie sa tiež z mnohých hľadísk podobá na morského ježka.

Stromy, na ktorých ovocie rastie, majú tiež zaujímavé charakteristiky. Ovocie rastie na stromoch, ktoré merajú približne 3 až 6 metrov. Tieto stromy rodia kultivovateľné plody dvakrát do roka – menšiu dávku v strede jari a väčšiu dávku na konci jesene. Čo je pozoruhodné sú ich rody (áno, stromy majú tiež pohlavie). Niektoré stromy rambutanu sú samičie a preto neprodukujú ovocie vôbec. Niektoré stromy sú hermafroditmi, teda produkujú aj samčie aj samičie kvety a niektoré sú čisto samičie. Obojpohlavné stromy sú preto najplodnejšie.

Kvety, ktoré kvitnú na stromoch, majú sladkú vôňu, ktorá sa používa v kyticiach. Sú biele alebo dokonca zelené s nejakými odchýlkami medzi samčími a samičími kvetmi. Z biologického hľadiska je krížové opeľovanie rozhodujúcim pre samičie stromy, aby zarodili ovocie. Kvetom rambutanu v tom vo veľkom pomáha to, že lákajú včely na svoj vysokokvalitný nektár.  

Ovocie rambutan sa v mnohých stránkach podobá na liči. Podobne rastie aj v trsoch na strome.

Prínosy konzumácie rambutanu

Rambutany okrem svojej dobrej chute ponúkajú niekoľko nutričných prínosov pre naše zdravie. Tu sú niektoré, o ktorých ste pravdepodobne ešte nepočuli:

Proti rakovine

Ovocie rambutan je tvorené antioxidačnými zlúčeninami. Štúdia vykonaná na Universiti Kebangsaan Malaysia o antioxidačných a antiproliferatívnych účinkoch nejedlých častí vybraného tropického ovocia zistila, že rambutan môže byť účinným prostriedkom proti rakovine.

Šupka rambutanu, semienka a ovocie sa potvrdili ako účinný prostriedok proti rôznym druhom rakoviny.

Sú zdrojom železa

Rambutany sú veľmi bohaté na železo. Železo nie je len prínosné, ale je pre ľudské zdravie nevyhnutné. Železo nachádzajúce sa v hemoglobíne sa využíva v ľudskom tele na prenos kyslíka z pľúc do rôznych tkanív. Nedostatok železa môže spôsobiť ochorenia ako anémia, ktorá vedie k vážnej únave a nevoľnosti.

Tvorba bielych a červených krviniek

Vďaka mnohým živinám, ktoré ovocie obsahuje: obsahuje meď, ktorá je rozhodujúca pri tvorbe červených a bielych krviniek v našom tele. Ovocie tiež obsahuje mangán, ktorý je rozhodujúci pre naše telo pri tvorbe enzýmov a ich aktivácii. Enzýmy sú potrebné vykonávaní mnohých funkcií v našom tele a zabezpečujú v tele esenciálne biochemické procesy.

Ovocie rambutan pomáha pri chudnutí a v boji proti rakovine.

Zbavovanie sa nežiaduceho tuku

Rambutany sú vysoko efektívne pri zmenšovaní množstva obsahu telesného tuku v ľudskom tele. Je to preto, že ovocie obsahuje vysoký podiel vlákniny (2 g na 100 g ovocia) a zároveň málo kalórií. Navyše, čerstvý rambutan má aj vysoký obsah vody. Vďaka tomu značne znižuje pocit hladu. Semienka tiež pomáhajú pri chudnutí. Pri prijímaní semienok rambutanu sa odporúča rozbiť ich a zmiešať ich spolu s iným jedlom. Môžu sa konzumovať surové.

Pre pevné kosti

Ďalším prínosom tohto ovocia je, že pomáha posilňovať naše kosti. Robí to vďaka tomu, že ovocie je bohaté na vápnik, fosfor a železo. Zdravšie kosti vedú k vyrovnanému rastu a zníženému riziku zlomenín a iných porúch a chorôb kostí.

Pomáha zlepšovať imunitu a predchádzať chorobám

Rambutany majú tiež vysoký obsah vitamínu C. Technicky vzaté, ak prijmete 10 až 12 plodov rambutanu, dostanete 75-90 mg kyseliny askorbovej, čo je viac ako dvojnásobok odporúčanej dennej konzumácie. Najväčším prínosom vitamínu C je to, že poskytuje zvýšenú imunitu voči infekciám (tým, že pomáha posilňovať obranyschopnosť nášho tela). Slúži ako antioxidant, pomáha predchádzať poškodeniu buniek a chorobám ako skorbut. Vitamín C v rambutane tiež pomáha pri absorpcii minerálov, železa a medi. Navyše chráni telo pred poškodením voľnými radikálmi.

Zlepšuje kvalitu spermií

Vitamín C, na ktorý sú plody rambutanu bohaté,môže byť veľmi dôležitý pri vývoji spermií. Možný nedostatok vitamínu C u mužov by mal za následok obmedzenú schopnosť plodnej reprodukcie. Tento stav sa môže zlepšiť tým, že osoba zvýši svoj príjem vitamínu C na 500 mg približne na mesiac. To je známe tým, že to zlepšuje kvalitu aj kvantitu spermií v mnohých prípadoch.

Rambutan pomáha aj obličkám pri vylučovaní odpadu.

Pomáha pri odstraňovaní odpadu z obličiek

Ďalšou prínosnou funkciou tohto úžasného superovocia je, že pomáha pri odstraňovaní odpadu z našich obličiek. To zabezpečuje vďaka fosforu prítomnému v rambutane. Fosfor je tiež esenciálny pre rozvoj, opravu a udržiavanie tkanív a telesných buniek.

Liečenie bežných chorôb

Rambutan je tiež dobrý na liečenie bežných chorôb ako je bolesť hlavy, opary a ako bolo spomenuté skôr, úplavice. Okrem dužiny ovocia sa môžu používať aj všetky ostatné časti stromu. Aby sa uvoľnila bolesť hlavy, môžu sa listy zo stromu aplikovať na čelo ako pasta. Tento proces údajne upokojuje nervy a redukuje bolesti hlavy. Zlúčenina z kôry stromu sa môže používať na liečbu oparu. Podobne sa korene stromu môžu používať na liečbu chrípky. 

Liečba dyzentérie

Šupka plodov rambutanu sa môže využívať pri liečbe dyzentérie (úplavice). Môže sa používať aj na liečbu iných chronických ochorení, ako je chronická horúčka. Môžete to používať v kombinácií s inými prostriedkami, čím sa zvyšuje účinnosť liečby týchto chorôb.

Pomáha dopĺňať energiu športovcom

Ovocie je bohaté na sacharidy a proteín, čo pomáha dodávať okamžité doplnenie energie hneď po zjedení. Ak je čerstvé, vysoký obsah vody v ovocí pomáha tiež zahnať smäd a dodať stratenú energiu. Kvôli svojim schopnostiam je veľmi vhodné pre bežcov a iných športovcov.

Rambutan je veľmi dobrým jedlom pre športovcov, pretože pomáha dopĺňať energiu sacharidmi.

Okrem toho rambutan pomáha aj pri ďalších problémoch a starostlivosti o telo, patrí sem napríklad liečba cukrovky, starostlivosť o vlasy a o pokožku.

Ako rambutan konzumovať?

Ak nebývate v trópoch alebo niekde blízko, pravdepodobne čerstvý rambutan nenájdete. V takom prípade je sušený rambutan najlepšou voľbou pre Vás. Jeho chuť a štruktúra sa podobá datliam a hrozienkam.

Skvelým spôsobom, ako konzumovať sušené ovocie, je pridávať si ho do smoothies. Jednoducho si vyberte jeden alebo viac druhov a skombinujte ich spolu so základom zo surového rastlinného mlieka alebo s kokosovým mliekom alebo vodou. Pridajte trochu včelieho peľu alebo materskej kašičky a trochu maca prášku spolu s banánom, medom alebo kokosovým sirupom na dosladenie. Môžete si tiež pridať supersemienka, ako je konope alebo chia. Možné kombinácie sú nekonečné.

Tip Vitariána

Sušený rambutan môžete jedávať aj samostatne tak, ako jedávate datle alebo figy alebo si ho pridajte do superpotravinovej študentskej zmesi s množstvom iných superpotravín, ako sú orechy, semienka, iné sušené ovocie, surové kakaové bôby, kokos, atď.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency