Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Potrebujete zlepšiť náladu? Dajte si kakao!

Kakao - najlepší prírodný zdroj týchto živín

01. 02. 2015 Stravovanie Superpotraviny antioxidanty Zlúčeniny Minerály  Martina Strihová
Potrebujete zlepšiť náladu? Dajte si kakao!

Antioxidanty

Kakao obsahuje jednu z najvyšších koncentrácií antioxidantov spomedzi všetkých potravín na svete. Antioxidanty chránia pred s vekom súvisiacim zdravotným stavom a chorobami. Ochraňujú naše DNA pred poškodením voľnými radikálmi.

Minerály

Horčík

Zdá sa, že kakao je najlepším zdrojom horčíka, jedného z úžasných zásaditých minerálov, ktorý podporuje srdce, zvyšuje inteligenciu, spôsobuje silnú peristaltiku (pohyb čriev), uvoľňuje menštruačné kŕče, uvoľňuje svaly, zvyšuje flexibilitu, pomáha budovať pevné kosti a zvyšuje zásaditosť. Pri dostatku horčíka si žily a tepny si vydýchnu úľavou a uvoľnia sa, čo zmenší odpor a zlepší tok krvi, kyslíkuživín po tele.

Železo

28 gramov kakaa obsahuje 314% doporučenej dennej dávky (DDD) železa v Amerike. Železo je vo výžive kritickým minerálom. Železo je časťou kyslíka nesúceho proteínu nazývaného hemoglobín, ktorý udržiava našu krv zdravú a bráni anémii.

Stopové prvky

Chróm pomáha vyrovnávať hladinu cukru v krvi.
Mangán. Kakao je bohatým zdrojom mangánu. Mangán pomáha železu pri okysličovaní krvi a tvorbe hemoglobínu, koncentruje sa v zuboch.

Kakao je bohatým zdrojom stopových prvkov ako chróm, mangán, zinok a meď.

Zinok. Kakao je vynikajúcim zdrojom zinku. Zinok hrá rozhodujúcu úlohu v imunitnom systéme, pečeni, pankrease, sexuálnych tekutinách a pokožke. Zinok sa v ľudskom tele zúčastňuje tisícky enzymatických reakcií. Zinok sa stáva biologicky dostupným po tom, ako sa vydetoxikujeme a vyčistíme od ťažkých kovov.
Meď pomáha budovať zdravú krv a silnú imunitu.

Vitamín C

Superliek a potenciátor iných zlúčenín. 28 gramov kakaových kúskov nahradí 21% americkej DDD vitamínu C, čo je okolo 44 mg na 100 gramov kakaa. To je výnimočne vysoká hodnota pre sušené orechy alebo semená. Avšak vitamín C obsahuje len surové kakao.

Omega-6 mastné kyseliny

Kakao obsahuje esenciálne omega-6 mastné kyseliny. Všetka varená a spracovaná čokoláda obsahuje škodlivé omega-6 mastné kyseliny (trans tuky), čo po zjedení varenej čokolády môže spôsobiť zápalovú reakciu. To je konečným rozsudkom v záležitosti surovej verzus varenej čokolády. Výrobcovia čokolády neuniknú pred faktom, že keď sa raz kakaové bôby uvaria, ich produkt je automaticky znečistený škodlivými esenciálnymi mastnými kyselinami.

Fenyletylamíny

Fenyletylamíny sa v kakau nachádzajú hojne. Ničia sa pri pražení kakaových bôbov. FEA sú citlivé na teplo, a preto sa nenachádzajú vo varenej a spracovanej čokoláde.
V našich telách si ich tvoríme, keď sa zaľúbime. Toto je môže byť dôvod, prečo sú láska a čokoláda tak pevne spojené. Tiež zvyšujú pozornosť a čulosť. Zdá sa, že FEA spolu s horčíkom sú hlavným prirodzeným potláčateľom chuti do jedla. Kakaové bôby neobsahujú žiadny cukor a približne 50% tuku, čo je skutočne nízky obsah tuku v porovnaní s inými orechmi. Nie je žiadny dôkaz spájajúci konzumáciu kakaových bôbov s obezitou. Kakao však obsahuje minerály a  molekuly FEA, ktoré vypínajú chuť do jedla.

Anandamid

Anandamid je endorfín, ktorý ľudské telo produkuje po cvičení. Anandamid bol nájdený len v jedinej rastline – kakau. Je známy ako „chemikália blaženosti“, pretože sa uvoľňuje, keď sa cítime skvele. Kakao obsahuje inhibítory enzýmov, ktoré znižujú schopnosť našich tiel rozkladať anandamid. To znamená, že ak jeme kakao, prirodzené a/alebo kakaové anandamidy majú tendenciu udržať sa dlhšie, spôsobovať, že sa dlhšie cítime skvele.

Surové kakao vám zaručene zlepší náladu!

Tryptofán

Kakao obsahuje významné množstvá esenciálnej aminokyseliny tryptofánu, ktorá zlepšuje náladu. Keď sa raz objaví v našich telách, tryptofán zreaguje za prítomnosti horčíka s vitamínom B6 a vitamínom B3 a vytvára serotonín. Zvýšená funkcia serotonínu zvyčajne znižuje stres a úzkosť. Tryptofán takisto zahrievaním mizne, preto je zvyčajne nedostačujúci vo varenej strave, dokonca aj pri vysokom prísune živočíšnych bielkovín. (To môže byť veľkým dôvodom, prečo stúpa depresia).

Serotonín

Kakao je bohaté na tryptamín serotonín. Serotonín je prvoradým neurotransmiterom v ľudskom tele. Serotonín je chemicky podobný tryptofánu, melatonínu a DMT. Chráni pred stresom, ak je hladina serotonínu vysoká, svet by sa mohol zrútiť a my by sme sa stále cítili dobre. Ak je hladina serotonínu nízka, všetko by mohlo byť dobré, ale my by sme sa stále cítili ako v pekle.

Vláknina

Kakao obsahuje výnimočný druh rozpustnej vlákniny, ktorá pomáha čistiť črevá a dôkladne sa vyprázdňovať.

Metylxantíny: kofeín a teobromín

Kakao je chudobným zdrojom kofeínu. Typická vzorka kakaových kúskov alebo bôbov poskytne menej ako 1/20 kofeínu prítomného v bežnej káve. Kakao je však jedným z najbohatších zdrojov zvláštnej a zaujímavej látky známej ako teobromín, blízkeho chemického príbuzného a metabolitu kofeínu. Čokoládové produkty obsahujú nejaký kofeín, ale to zďaleka nestačí na vysvetlenie príťažlivosti, očarenia, závislostí a účinkov čokolády. Kakao zvyčajne obsahuje okolo 1% teobromínu, účinnej antibakteriálnej látky. Teobromín ale nie je stimulantom nervového systému. Teobromín rozpína kardiovaskulárny systém, čím srdcu uľahčuje prácu.
Kakao nezvyšuje hladinu cukru v krvi rovnakým spôsobom, ako jedlá alebo nápoje obsahujúce kofeín. Kakao má práveže na krvný cukor menší vplyv, ako takmer akékoľvek iné jedlo. Kakao zvyšuje hladinu cukru v krvi len o 6 až 10%. Potraviny obsahujúce stimulanty môžu zvýšiť hladinu cukru v krvi o viac ako 30%.

Tip Vitariána

Kakaovník si môžete dopestovať aj doma. Semienka vyklíčia ľahko. Aby sa kakaovníkom darilo, musia mať teplo (21 stupňov Celzia je ideálne) a prospieva im vysoká vlhkosť. Preto sú vynikajúcou izbovou alebo skleníkovou rastlinou. Ak sú podmienky primerané,  za pár rokov váš kakaovník skutočne prinesie plody.
Ak nechcete čakať na vaše vlastné kakao, my vám ponúkame kvalitné surové kakaové produkty a čokoládu.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency