Využite cenovo atraktívne sady prístrojov a inovatívnych produktov.

Opuncia - Zdravý jedlý kaktus

Rastlina vhodná pre diabetikov

22. 06. 2015 Ochorenia Bylinky  Ján Hegyi
Opuncia - Zdravý jedlý kaktus

Pochádza z Mexika

Opuncia sa človekom začala kultivovať pred deväťtisíc rokmi v Mexiku. V súčasnosti je jej pestovanie rozšírené hlavne celej Južnej Amerike, USA, Severnej a Južnej Afrike, v Indii a nám bližšie v Španielsku, Taliansku a Grécku.

Opuncia je bohatá na vitamíny A, B, C, betakarotén, rozpustnú aj nerozpustnú vlákninu, kys. listovú, mnohé esenciálne aminokyseliny a minerály ako vápnik, horčík, meď, draslík, zinok, fosfor a železo. Plody opuncie sú uznávané pre svoju schopnosť stabilizovať cukor v krvi, takže sú vhodné pre diabetikov.

Tento kaktus má priaznivý vplyv na prostatu, zlepšuje činnosť obličiek a močového ústrojenstva. Ovlivňuje aj činnosť mozgu a osvedčila sa pri depresiách a nespavosti. Upravuje metabolizmus, regeneruje pečeň, tým pádom postupne zlepšuje stav pleti, vlasov, nehtov a zrak. Pre svoje hydratačné účinky sa používa aj na výrobu rôznych šampónov, krémov a mydiel.

Liečivé účinky opuncie sú v Mexiku známe už celé stáročia.

Opuncia so sladučkými plodmi

Použitie opuncie

Plody opuncie sa väčšinou konzumujú čerstvé, ale je možné ich aj pripraviť rôznymi spôsobmi. Pripravujú sa z nich džúsy, džemy, alkoholičké nápoje, pridávajú sa do cukroviniek, čajových zmesí a výrába sa z nich aj sladidlo. Odštavením opuncie si môžete pripraviť veľmi lahodný exotický nápoj.

Opuncia má rôznorodé použitie. Používa sa ako krnivo pre dobytok, vysádza sa ako živý plot alebo vetrolam. Na opunciových plantážach sa v súčasnosti v niektorých oblastiach pestuje červec nopálový (Dactylopius coccus). Z chrobáčika červca  nopálového, parazitujúceho na stonkách opuncie, sa získavá farbivo karmín alebo košenila. Používa sa v kozmetických prípravkoch, napr. aj v drahých dámskych rúžoch.

Opuncia pri mori

Základná charaktersitika

Upozornenie: Všetky odrody opuncie sú jedlé. Prosím vás, uistite sa, že kaktus, ktorý sa chystáte zbierať, nie je chránený alebo ohrozený druh. Opuncia má tŕne, takže si nasaďte rukavice, aby ste sa nepichli.
Latinský názov: Opuntia spp.
Čeľaď: Cactaceae/Kaktusovité
Jedlé: Celá rastlina, ale konzumujú sa hlavne plody a stonky.
Chuť: Plody sú šťavnaté a sladké. Zelené listy majú nádych kyslosti a ich chuť pripomína uhorku.
Popis: Ostnaté zaguľatené plody vyrastajú na plochých kaktusových listoch. Tŕne na plodoch kaktusov pripomínajú maličké chlpy a sú menšie ako tie na plochých listoch. Kvety sú veľké, nápadné a vyskytujú sa v mnohých farbách.

Tip Vitariána

Plody opuncie sú výborné v smoothies, šalátoch, alebo iba ako pochúťka. Na Slovensku nenájdete plody opuncie veľmi ľahko, ale keď budete v teplejších krajinách, určite sa po nich rozhliadnite.

Súvisiace články

Výrobcovia

© 2013 - 2024 Vitarian spol. s r. o.
Powered by MIBRON  |  Created by Faustagency